Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!

Post »

Basiu skrzynia świetna ;:215 , jak ziółka się rozrosną, będzie pięknie ;:215 , fajnie napisałaś, apetyczna zieleń, tak apetyczna, slimaki jak czytam wiedzą to najlepiej, a i mszyce zresztą też ;:202 i u mnie mszyc juz zatrzęsienie, muszę robić oprysk, bo szkoda róż ;:108
Ewelina_G
50p
50p
Od: 22 kwie 2019, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakie rozrośnięte różyczki .
Twoje zdjęcia mnie rozgrzeszają jeśli chodzi o sadzenie roślin gęsto .
Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Super skrzyneczka, Basiu :tan EM stanął na wysokości zadania, a jak jeszcze zrobi Ci kolejne, to będzie jeszcze piękniej.
U mnie czosnek olbrzymi rośnie całkiem nieźle, przynajmniej tak mi się wydaje. Na wysokość na szczęście nie wyrasta za bardzo, bo jakoś nie przepadam za takimi wysokimi, a jakie będzie miał kwiaty, to się dopiero okaże. Musze sobie przyswoić temat, bo chyba powinnam go już podzielić, bo w ciągu roku z czterech kwiatów, zrobiło się dziewięć, to chyba za dużo jak na jedno miejsce.
Jakie masz już wypasione różane pączki, nawet z kolorkiem ;:oj I same krzaczki jakie ładne ;:oj
Musze zajrzeć do sosenek w lesie, może jeszcze nie jest za późno na syropek?
Skoro wyszłaś do ogrodu, to już chyba wyzdrowiałaś? jakby co, to zdrówka i ciepełka życzę ;:196
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Witaj Basiu ;:196 działka pięknie kwitnie, praca wre! Róże już takie wielkie pąki mają ;:oj Skrzynia super, wygląda bardzo ładnie, zioła na pewno będą smakowały :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu ja też myślę o pergoli (a nawet dwóch), ale metalowej. Muszę mieć solidne, bo z jednej strony róża a z drugiej winorośl. Druga musi udźwignąć wisterię ;:oj Powojniki u mnie rosną wschód-zachód :D ale na pewno coś dobierzesz zgodnie z upodobaniami. :D
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Basiu..skrzyneczka super, pochwały dla męża ;:333 . Ja swojego M od jesieni męczyłam aby mi zrobił do róży przy tarasie, no i zrobił tylko że róża podmarzła i nie będzie w tym roku kwitnąć :wink: U ciebie róże bardzo ładnie się zapowiadają, ja ze swoich w tym roku się nie nacieszę...jedynie nie zawodna Edenka mnie pocieszy, ma sporo pąków. Pozdrawiam i zdrówka życzę ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, skrzynka pierwsza klasa, muszę swojego Pana też zmobilizować, obiecał mi w ubiegłym roku poszykować takie 'pudełeczka" ;:215 ., rozgrzeszam go jednak, bo okazało się, że Bajazzo potrzebowała pilnie podpory ;:224
Fakt po deszczach rośliny mocno się zazieleniły, wylazły ślimaki i znowu wyścig z czasem aby nie zeżarły wszystkiego wkoło.
Niech tylko wyjdzie słonko, wszystko ruszy pełną parą, póki co u mnie zrobiło się zimno, brrr.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piwonie , róże tuz, tuz i będzie co podziwiać.
Fuksja cudna.Ja mam jedna.I chyba cos ja bierze, bo liście jej skręca.Ale nic tam nie widzialam :evil:
Przepiękny czarny bez.
Ziółka j fajnie wygladaja w skrzyni.Ja mam posadzone w pierwszej rabacie w warzywniku tylko zioła idą w inna stronę.
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Przyłączam się do pochwał M za skrzynię. Super wygląda.
Piękne niebieskie kolorki. Również bardzo lubię fuksje.
Piwonie juz pokazują kolorki a niedługo zacznie się różany spektakl.
U mnie teraz leje, leje a nie pada. Mam nadzieję, że bardxo źle nie będzie
Pozdrawiam ;:3
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Basiu jak wzbogacisz potrawy o pyszny smak ziół to na pewno mąż będzie zadowolony. Ja zawsze stosuję metodę przez żołądek do serca ;:306
Czy nocne ulewy nie porobiły szkód w ogrodzie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Mnie się też takie skrzynie marzą, ale póki co pozostają w sferze marzeń, muszę bowiem uczciwie przyznać, że M w tym roku mocno obciążony robotą i nie mam sumienia obarczać go dodatkową. ;:108 A ja? Ja mam dwie lewe ręce do takich prac. ;:306
Coraz to przybywa nowych kwiatków, pąki zdradzają kolory, zieleń soczysta, czego chcieć więcej... A! ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
No i zdrówka. ;:167 Trzymaj się, Basieńko, zdrowo i radośnie. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

O takiej skrzyni na zioła to i ja myślałem Basiu, ale .... ja nie mam miejsca by ją postawić :;230
Zioła wiszą więc w doniczkach - w powietrzu jest więcej miejsca ;:306
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

apus pisze:Kochani, jak nazywa się ta roślinka? :oops:
https://images92.fotosik.pl/184/7c7e28a603964a46.jpg
Basiu witaj!
To Wilczomlecz groszkowy (Euphorbia lathyris )
Ależ piękna skrzynia,powiem szczerze, że byłoby mi żal przeznaczyć ją do uprawy roślin. :D
Zdecydowalabym raczej na użycie jej jako osłony dla roślin w donicach.
Jest wyjątkowo estetycznie wykonana,pozdrowienia dla zdolnego artysty :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Basiu, skrzynia wystrzałowa. Wielkie brawa dla M ;:138
Muszę koniecznie pokazać ją swojemu i zachęcić do zrobienia podobnej. Ale w pierwszej kolejności domek na narzędzia, bo stary lekko podupadł i trzeba pomyśleć o nowym ;:108
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wreszcie pogoda się zrobiła. Rośliny spragnione słońca i ciepła... ja również.
Ze skrzyń bardzo zadowolona jestem, chociaż druga jeszcze czeka na posadowienie i obsadzenie. W tym roku chyba do niej posadzę pomidory. :heja

Iwonko - iwona0042 ja już drugi raz oprysk robiłam, po pierwszym w tym samym dniu spadł deszcz no i padało non stop ;:222 Liczę, że pogoda się wreszcie unormuje.

Ewelinko, oj mam z tym problem. Zawsze mam za gęsto. Widzę już że jesienią czekają mnie kolejne przeprowadzki róż. Np. Jalitah praktycznie siedzi na Lady of Shalott :roll: Posadzone wiosną obok siebie dwa LeonardoDaVici, na pewno będą miały za ciasno... A ciągle sobie powtarzam, że kolejnym razem, to posadzę luźniej i wychodzi jak zwykle :;230

Iwonko - Iwonka1 u mnie coś nie teges z tym czosnkiem, chyba po kwitnieniu go wykopię i zmienię miejscówkę (jesienią posadzę). Oj róże już coraz więcej kolorków odsłaniają, ale ciągle pączki.
Co do syropu, to powinny być pączki na etapie pylenia, z pyłkiem, on jest bardzo ważny. Ale już zaczyna kwitnąć czarny bez, z niego też można syrop robić, jest wartościowy i pomaga na zimowe infekcje (albo można pyszną nalewkę zrobić, a syropek później z owoców).

Mariuszku, bardzo dziękuję. Moje róże dopiero powolutku zaczynają, te chłodne dni je wstrzymały trochę.

Marysiu, na wisterię, to potężna i mocna konstrukcja musi być. U mnie winogrona pójdą po drucie Słupki już przygotowane pod konstrukcje winogronową :)

Zuziu, u mnie bardzo ładnie zapączkowane róże, myślę, że będzie to dobry rok dla nich... ale i dla robactwa ;:222

Daysy, wyjątkowo mokry i zimny maj w tym roku. Deszcz bardzo potrzebny, ale już trochę przesada z tymi opadami. Mam nadzieję, że czerwiec nas trochę rozpieści.

Aniu anabuko1 piwonie już się zaczęły. Uwielbiam je! Ja dokupiłam jeszcze 3 fuksje, posadziłam je zamiast surfini, które znowu jakieś niebardzo... ;:222

Irenko, mam nadzieję, że i do Ciebie już dotarło słoneczko! Czekam z niecierpliwością na róże....

Dorotko, to dobra metoda! ;:215

Lucynko, ja też takich bym nie zrobiła, w życiu... nie mam takich talentów. Wiosna niechaj trwa...

Andrzejku, ale pomysł na wiszący zielnik też jest genialny! Wykorzystuj każdą przestrzeń na roślinki, nawet powietrzną! ;:306

Krysiu, na takie donicce planuje jeszcze dwie takie skrzynie, przy tarasie. Mąż już miał przemycony temat, nawet nie protestuje, ale to chyba na przyszły sezon.

Dorotko,
koniecznie namów męża na skrzynie. Drewno jest z palet i odzysku (ale zakupiliśmy drewno, bo sami palet nie mamy) :)

Crown Princess Margareta już pokazuje kolorek, posadziłam zbyt blisko niej powojnik Solina, zrobił się niezły gąszcz, ale chyba uroczo będzie

Obrazek

Obrazek

Chippendale już!

Obrazek

Niebieskości....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powojnik też wpisuje się w kolorystykę...

Obrazek

Pachnące piwonie...

Obrazek

Lady of Shalott

Obrazek

Jedną fuksję powiesiłam na próbę...

Obrazek

I powstaje nowa rabata, może to będzie miejsce na hortensje i trawy? Szukam pomysłu...

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”