Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 3 - mocno różana!

Post »

Ładnie się dzisiaj zrobiło... słonecznie i ciepło. Wyjrzałam trochę na zewnątrz żeby zrobić obchód i popatrzeć co tam ciekawego u moich roślinek słychać... a słuchać!
Słychać, że chwasty szybko rosną, patrzysz na nie, a one ani grama się nie krępują... ;:306 No cóż, trzeba będzie w przyszłym tygodniu z nimi powalczyć.
Na chwilkę zamknęłam się do foliaka, żeby posadzić maleńkie pomidorki, dosłownie mikroby. Szybko to zrobiłam, bo wszystko było przygotowane, nawet pokrzywy, liczę, że maluszki szybko ciałka nadrobią. W sumie niewiele zrobiłam, ale jednak osłabienie daje o sobie znać.

Od soboty mam zasypane cukrem pędy sosny i świerku, syrop z tego drugiego robię po raz pierwszy. Szybko puścił sok, jest aromatyczny, myślę że warto!
Wczoraj skończyłam syrop sosnowy z ub. roku, a wydawało mi się, że tyle go było... :roll:

Wiolu, ja przez tydzień walczyłam też domowymi sposobami, ale jednak nie dałam rady.
Okropność z tymi majowymi chłodami, liczę że to już za nami.

Lucynko, dziękuję ;:196 Dzisiaj już przyjemnie jest, mam nadzieję, że maj pokaże teraz swoje ciepłe oblicze.

Zuziu, nie martw się różami, obiją i na pewno zakwitną, tylko później. Niestety taki nasz klimat, dziwny bywa.
U mnie nawet łaskawie się z różami obszedł, ale mszyc i skoczków co niemiara... ;:222 Trzeba pryskać.

Iwonko, winogrona wrażliwe na chłody, ale cieszę się że odbijają... A u mnie jeszcze kilka doniczek z pomidorami zostało do posadzenia, ale to może już w przyszłym tygodniu.

Marysiu, widziałam dzisiaj jaskółki, może one jednak uczynią już tę wiosnę? ;:209

Wandziu,
jakoś ostatnio aura nie była zbyt fotogeniczna, ale dzisiaj poprawa.... ;:333

Daysy, dziękuję ;:168 masz rację - niemoc w tym okresie bardzo przygnębić może..

Chippendale pokazuje kolorek!

Obrazek

I coraz więcej innych róż w pączusiach....

Obrazek

Obrazek

Czosnek olbrzymi jakoś tak przestaje być olbrzymim, no chyba że na wysokość. Zastanawiam się, czy nie trzeba go wykopywać? :roll:
A tamaryszek piękny... Trochę źle go posadziłam, bo rozwala mi się na rabacie, ale już go nie będę przesadzać, a jedynie może troszkę poobcinam.

Obrazek

Kalina w tym roku również cudownie kwitnie, może kwiatów jest ciut mniej niż zwykle, lecz są wyjątkowo dorodne!

Obrazek

Obrazek

Dereń też kwitnie :)

Obrazek

No i taka nowość w moim ogrodzie, dzieło M., póki co nie stoi jeszcze na miejscu docelowym, ale to kwestia dni... To będzie zielnik.
Mam jeszcze drugą taką skrzynię, w której będą ogórki :heja (z podporami, żeby w górę szły) oraz sałaty, a może kwiaty? :roll: :tan

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudny zielnik dostałas od pana M ;:333 ; co planujesz wsadzić i wsiać? Polecam ci na wzmocnienie pyłek pszczeli kopsta łyżke rozpscić w polowie szklanki wody do 40C i można ciut miodu; bardzo wzmacnia bo dostarcza wszystkiego i do tego we wspaniałej synergii.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Basiu u mnie czosnek olbrzymi sadzony jesienią również jakiś taki... niezbyt olbrzymi.
Kaliny, derenie, ;:215
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu rok temu czosnki miałam marne dwie sztuki, ale widać się dzieliły i w tym roku mam piękne 10 główek ;:215 Skrzynia super a od spodu będzie czymś wyłożona? pokaż już po posadzeniu ziół ;:180
Zdrówka życzę ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Basiu witaj z rana :D Właśnie się obudziłam, piję kawkę i odwiedzam ogrody .
Coraz cieplej się robi, ale u nas dziś pochmurno.Moje pomidorki też malizny ,ale już siedzą w gruncie.
Coś w tym roku za mało chyba posiałam, muszę dokupić na rynku z 6 krzaczków.Więcej mam koktailówek ;:oj
Pączki na różach to wspaniały widok, u mnie mają największe LO i Edenki. Już raz robiłam oprysk ,bo mszyce nie dawały im spokoju.
W tamtym roku przegapiłam termin zrywania pędów z sosny, może teraz mi się uda? Ciekawe do kiedy mam czas?
Zielnik M to super sprawa, jaka ładna ta skrzynia, rewelacyjna. Marzy mi się taka....i jeszcze stół do przesadzania sadzonek z półkami i haczykami na łopatki ;:170 Pewnie Twój mąż umiałby to zrobić ;:224

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Świetna skrzynia ;:63 ;:63
Kalina pięknie kwitnie.
:shock: róże już prawie kwitną.Ale spryciule szybkie.U mnie tak jeszcze nie ma.
Dobrej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Basiu, piękny ogród, kwitnienia i pączki na różach, ale ta skrzynia ;:167
Już wyobrażam sobie jak zapełniona jest pachnącymi ziołami.
Możesz podać jakie ma wymiary ?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudowny maj się zrobił i niechaj trwa.... ;:167

Iga już zielnik posadowiony, posadziłam maggi, tymianek, oregano, szczypiorek, pietruszkę, rozmaryn i... coś jeszcze, ale nazwy zapomniałam :oops: Dawno już marzyłam o takim zielniku.
Będzie jeszcze miejsce na 3 ogórki, które pójdą do góry (kupię drabinki, żeby mogły się oplatać).
Pyłku nie mam, ale dziękuję za radę... zakupię. ;:196

Maryniu, właśnie nie wiem dlaczego czosnek olbrzymi maleje z roku na rok ;:224

Marysiu
, od spody skrzynia ma podwójną agrotkaninę, a boki w środku są wyłożone grubą folią, żeby drewno nie gniło. Jest też zabezpieczona preparatem przeciw gniciu, ale wiadomo, że po czasie, to....

Aniu - Annes 77 u mnie pomidorków sporo wysianych, tylko ja tradycyjnie za późno to zrobiłam, ale mam nadzieję, że one szybko ciałka nabiorą. Zastanawiam się też czy nie kupić kilka malinówek i posadzić je w dużych donicach (tzn. w wiadrach, które udają donice ;:306 ) bo w gruncie i w foliaku już nie będę miała miejsca.
LO też u mnie ma ogrom pąków, czekam z niecierpliwością na jej kwitnienie. Dużo też róż ma ślepe pędy, trochę tego usunęłam i liczę, że szybko pobudzi to je do wzrostu.

Nadal czekam na odpowiedni moment na oprysk, miałam wczoraj robić, ale wieczorem padało.

Aniu - anabuko1 kalina wyjątkowo w tym roku, wyjątkowo wielkie kwiaty ma! U mnie tylko Chippendale jest z kolorkiem w pąku, reszta jeszcze chwilkę. Ale w ub. roku pierwsze róże były około 25 maja, więc w tym chyba też podobnie.

Wiolu, skrzynia ma 140 cm x 70 cm. Mam plan jeszcze na 4 takie, jedna już gotowa, a kolejne w "rozsypce". Dwie chciałam obok tarasu ustawić na kwiaty, a dwie kolejne na warzywka...

Zapraszam na spacer po moim ogrodzie...

Ziółka już posadzone
Obrazek

Na niebiesko...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kalina
Obrazek

Obrazek

I inne...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, jak nazywa się ta roślinka? :oops:

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu piękna skrzynia na zioła, zdolny mąż ;:138
Super uchwycony niebieski kolor kwiatów, zdjęcia pierwsza klasa.
U nas po południu była burza z mocnym wiatrem, deszcz codzienny nasze tereny nie omija.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Basiu, ja bardzo proszę o taką skrzynię, jest super! ;:180
Wcale nie musi być obsadzona ;:306
Marzy mi się taka już od dawna :oops:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu roślina to chyba lnica...ale nie na 100 % sprawdź w necie.
Super pomysł na dno skrzyni...może go nawet powielę ;:215 Dobrego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, Beatko, Marysiu - dziękuję za pochwały pod adresem męża i mojej ziołowej skrzyni ;:196 Też jestem z niej bardzo zadowolona, ziółka mam nadzieję, że również... ;:333

Chciałabym jeszcze męża namówić na taką drewnianą pergolę (z donicami po bokach), już nawet widzę ją oczami wyobraźni, gdzie mogłaby stanąć, orientacja byłaby północ południe, więc na północną stronę mogłabym dać np. jakiego powojnika co lubi półcień (macie pomysł jaki byłby zainteresowany taką miejscówką?), a od strony południowej... Sama nie wiem? Hmm... Może też jakiegoś powojnika ;:306

Fuksjowe sukieneczki już cieszą oko, na pewno kupię jeszcze 3 sztuki, bo one są niezawodne!
Niestety nie mogę tego powiedzieć o surfiniach... kupiłam kiedyś różowe, pełne, są na parapecie, w dobrym i osłoniętym miejscu, pod balkonem i co? I padają.... ;:222 Wymienię je na fuksje! :)

Obrazek

Czarny bez Eva, w tym roku ładnie rośnie, widać już zawiązki kwiatuszków!

Obrazek

Piwonie też w boksach startowych.... ;:167
Obrazek

Obrazek

Colette ładnie rozrośnięta, ale chyba kwitnienie będzie słabsze niż w ub roku, bo sporo ją przerzedziłam...

Obrazek

New Dawn ma spore oparcie w świerku ;:306

Obrazek

Laguna również....

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
adka321
100p
100p
Od: 10 wrz 2018, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Basiu pięknie i soczyście się zrobiło u Ciebie.U mnie tez w końcu popadało porządnie i roślinki ruszyły z kopyta.Ale i mszyce niestety też się pojawiły ;:219
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ada ;:196 deszcz i ciepło jednak robi swoje; zieleń jest teraz taka... apetyczna! ;:215 ...no i mszyce mają na tę zieleń chętkę... ;:222
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”