Zakątki na Dębowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakątki na Dębowym

Post »

To ja już Aniu, nie będę pisał o przycięciu wierzby, bo pewnie czytałaś te podpowiedzi :wink:
Napiszę za to, że dopiero teraz widzę dokładnie te twoje "hektary" :wink:
Jest co robić. A że lubisz i potrafisz, to będzie pięknie - już jest to widocznym ;:138
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sauromatum Witaj!
Bardzo dziękuje za tę rady ,Jutro chciałam przyciąć,Ale chyba nie da rady, drabiny nie postawie. szybko... Mokro bardzo wokół stawu.. :roll:
Nie, nie znalazłam winowajcy dziur w liściach rabarbaru dłoniastego.Przesadziłam do w inne miejsce blisko stawu.Ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. bo tam jest cały czas słonce.Zniesie to ??
Za gąsienicami nie przepadam.Ale czasami zdjęcie im zrobię.
Oj sama nie wiem czemu mnie wzięły te hosty , jeszcze przed forum.
O tez jesteś miłośnikiem host . fajnie. A kolekcja ile liczy hostek ??
Musze poszukać u ciebie jakie to masz ślicznoty.
apus-Basiu Ni takie łatwe to nad szwem,,, deszcze popadały, tam jest torfowa ziemia. Wszystko wokół jak bajoro.
Chyba nie za wiele tam zrobię z nasadzeń. ;:222
Wierzbę jutro przytnie. |Dziękuje za rade.
irpam-Irenko, daysy Ogólnie na deszczyk nie narzekam, pod wieczór wczoraj zlewa poszlak.Podlało wszystko..
Tam nie trzeba podlewać, tam...ech same zobaczcie jak jest po deszczach .Zdjęcia dzisiejsze.

Posadziłam pod wierzba języczki, .Podzieliłam ze swojej.ale cóż trzeba z stad je zabrać, bo zgniją.
I tak wieczorem zrobiłam, bo całkiem klapnęły. ;:222 Nie wiem czy ich nie strace całkowicie :twisted:

Obrazek
Staw nasz prawie z sąsiada stawem się łączy. :roll:
Spokojnie, sąsiad od siebie założył siatkę w stawie oczywiście.
Obrazek

Obrazek

Z tylu tak wygada staw...Nie prędko tu jakiś strzep kaparkowy wejdzie do wyrównania, ;:145
Obrazek

Jak podeszłam wyżej na skarpę ziemi, to bagienka nie widać, a druga strona działki wygląda nawet ładnie.
Warzywnik tam gdzie ta beczka,,tam daleko.
Obrazek

Juz ten ogród jest ładniejszy.. kolory i bez bagienek.
Hosty rośna, rozwijają się cieszą.
Mam mnóstwo miejsca do nasadzeń.Ale tam rabat kwiatowych nie będę robiła,Tu mi wystarczy.Dzisiaj jeszcze nowa za hustwaka zrobiłam.
Dziękuje za pochwale mojej fotografii.To bardzo mile. i motywujące. ;:196
Warzywnik spory,Ale własne warzywka najlepszej. To trochę się pomęczę, dla siebie przecież. :)
daysy Berberysy się nie przyjęły .Szkoda. :(
Mam dalej tylko ten jeden żółtawy .Jak masz na zbyciu, to ja bardzo chętnie przyjmę ;:173

Obrazek

Dzis słonko cały dzień ładnie przygrzewało .
Fiona znalazła sobie miejscówkę do leżenia i spania.Dobrze,że na korze , miedzy kwiatkami :)
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
No co ?? Tylko poleżałam sobie :)
Obrazek

any57-Andzreju. To nie takie proste z ta wierzbą, zobacz wyżej i napisałam tez...
No jest sporo do pracy,, naprawdę.Ale lubię to i mąż dużo pomaga jak tylko może. czasowo .
Widoczek tarasowy
Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Aniu,no pięknie u Ciebie ,bardzo dopieszczasz swój ogródek ,nawet sobie wyobrażam jak cudownie się w nim odpoczywa ,bo jestem tylko przed ekranem i też odpoczywam ,wierzba wielka ,mąż to siłacz ,że ją na barach przywlókł ,u ciebie tez tyle wody w ziemi ,bo pewnie już nie wsiąka ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

koziorożec-Martus Staram się ,staram aby trochę jakoś upiększać ogród.A o swoje rośliny wszyscy dbamy, dopieszczamy, bo to przecież bardzo lubimy ;:167
Na razie na odpoczynek, mało czasu. :roll:
Wierzba wielka, mąż kawal drogi ja tachał.ale nie jestem pewna czy ona sie nam przyjmie. :(
U mnie tyle wody w okolicach stawu. tam ziemia inna.To niestety i moje marzenia na ciekawe nasadzenia już znikły.
Bo tam tak szybko tak nie wsiąka. :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Miłego weekendu! ;:3
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fiona to bardzo mądra kotka bo wie gdzie sie położyć aby nie niszczyć :) Piękne zdjęcia twojej posesji; ale cudnie tam masz woda i przyroda :D Jakie lasy masz, mieszane? Co to jest to żółte na tym zdjeciu;fajny zestaw kolorystyczny zrobiłaś.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/6911a953cd9853d2
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igala-Igus O tak, tak Fiona to mądrala.I fakt, nie niszczy ni żadnych roślinek.
Dziek uje..I pomyśleć ,ze żywa łąkę przerobiliśmy na w miarę ładny ogród a chaszczowisko na teren zielony. Koniec dzialki i rod ten naszego lasu, to przede wszystkim i w wieszkosci las sosnowy a reszta, z topolami, debem, czasami brzoza.
A za lakami to las mieszany, w wiekowości liściasty.
To żółte na zdjeciu to Wilczomlecz pstry ;:173
Dziękuje ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu trzymam kciuki żeby wierzba się przyjęła skoro z takim poświęceniem przytargana :D
Ciekawa jestem jak pogodzą się ziemniaczki i pomidorki, pewnie trzeba będzie zrobić oprysk. Jak zauważyłam jak obok sąsiedzi sadzą ziemniaki pomidory w gruncie chorują a jak sieją zboża to jednak są zdrowsze.
Masz ogromny areał! będzie miał M co kosić...traktorek już kupiony? :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, gdy patrzę na zdjęcia poglądowe, to ogród wydaje się ogromny. Jesteście bardzo pracowici i szybko zamieniacie to miejsce w piękny kawałek ogrodu. Pracy pewnie jeszcze dużo, ale już widać ogromne zmiany.
Za wierzbę trzymam mocno kciuki.
Bukiecik z konwaliami uroczy. Sama zbierałaś ?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Aniu ja na Twoim miejscu świeżo posadzoną wierzbę bym ostro przycięła, wtedy ona nie będzie musiała karmić tyle gałęzi i łatwiej się ukorzeni. Nadawanie kształtu pozostaw już po ukorzenieniu.
Wszystkie rośliny które sadzimy to zmiejszamy im powierzchnię do wykarmienia, mamy większa pewność że roslina się przyjmie....nie żałuj tnij.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aniu, a jakby nad stawem skupić rośliny błotno - wodne? Jest tego na pewno sporo, ja osobiście nie znam za wiele, ale są kaczeńce, niezapominajki, tataraki, trawy różnej maści, pewnie nenufary... oj ja już to widzę oczami wyobraźnie, że będzie tam cudownie, Ty masz wspaniały gust i wyczucie, więc będziemy z zachwytem patrzeć na metamorfozy stawu ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Aniu popieram to, co Krystyna poradziła, też bym przycięła ! ;:108
Miłej niedzieli!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Aniu piszesz że na razie na odpoczynek mało czasu. Czy kiedyś takowy nastąpi? My to siedzieć nie umiemy. Oczami pracujemy.... Ja co dzień rano rozstawiam leżaki i nie wiem komu? Coraz więcej jest takich dni że nawet na nich nie przysiądę mimo że cały dzień w ogrodzie przebywam.
Mąż super że ci tyle pomaga. ;:333 Cieszy to bardzo.Nie miał lekko z tą wierzbą....Musi się przyjąć. Uratowaliście jej życie.
Miłej niedzieli kochana i odpoczynku. :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości! W nocy chyba u mnie tez padało.Ranek zachmurzony.ale teraz jest słoneczko.Moze rozgoni te chmury.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maska-Marysiu Cos mi się wydaje ,ze ta wierzba się nie przyjmie./zaczyna brązowieć. :(
Tam jest bliżej lak podmokłych, trochę wody było. Dlatego tez wykopaliśmy staw.
I chyba tylko takie roślinki tam dadzą rade - ale jakie ??
Można i trzeba posadzić rośliny na tereny tylko podmokle .
A z czasem może one osusza teren wikol stawu ??
Hmm miedzy ziemniaczkami a pomidorkami jest trochę pustego terenu.
A co to zle połączenie ? Nie wiedzialam nawet o tym. :oops:
O tak, ogromny areał jest Wczoraj kosialam z M na zmianę... :roll: Nie wiem czy damy rade finansowo w tym roku kupić traktorek .
Na razie zwykła kosiarka i kilka godzin koszenia. Tak moja nowa siłownia i areobik . ;:306
tulipanka-Wiolu Nowego areału jest duuzo.34 a.Do tego ten ogród prawie 7 i pełno rabat kwiatowych.Także pracy jest ogrom. ;:173
Wierzba brązowieje, to chyba się nie przyjmie. :(
Tak konwalie sama zbierałam.Dziękuje. ;:196

leszczyna-Krysiu, marpa-Maryniu Chyba juz nie ma co przycinać jej . bo brązowieje.A tam dolało wody, ze drabiny nie było jak postawić. i dalej woda obok, porozlewana. :evil:
apus-Basiu Chba tylko właśnie tylko takie rośliny błotno - wodne.Ale sama nie wiem jeszcze jakie. Juz 2 kaczeńce nad stawem posadziłam.Jak cos to posadzę więcej.Na lakach ich dużo jest.
Trawy,,ale jakie ?? Oj ,nenufary raczej nie, bo rybki mogą zjeść.Grzele rybki sąsiadowi w stawie zjadły.
Dziekuje bardzo.ale nie mam jeszcze pojęcia jak go obsadzić. Inaczej myslalam,A taeraz trzeba myśleć tylko o roślinach na mokradła i tereny bagienne.? muszę takich szukać.

Obrazek
Takiej to dobrze
Obrazek

Olu2310 Tak, na razie odpoczynek mało czasu. Mam nadzieje, kiedyś takowy nastąpi.Ale i cieszymy się,ze po malu ciągle cos do przodu zrobione.
Ja mam tak samo. leżaki codziennie rozstawione.A posiedzi się 5 minut.Nie ma kiedy.Znam to doskonale.
Oj,nie miał lekko z tą wierzbą, nie miał ..Ale juz wątpliwe czy ona się przymnie.Tam stoi woda.Liscie już zbrązowiały.chyba na darmo byl męża wysiłek. . :(
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dobrej milej niedzieli ze słoneczkiem wam życzę ;:3
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Aniu u mnie pod dwóch latach od wykopania stawu teren jest znacznie mniej wilgotny. Wcześniej było podobnie jak u Ciebie woda stałą na ogrodzie. Jedyny problem to Pałka której nie możemy się pozbyć. :( Dno stawu było dwukrotnie wyczyszczone i znowu się pojawiła.Wodę ze stawu w okresie suszy wykorzystuje do podlewania. W kajeciku znalazłam zapiski i miedzy innymi rośliny które zamierzałam posadzić nad stawe. Polecam Kukułka szerokolistna i plamista zwane storczykami oraz Kruszczyk błotny i Wilczomlecz Griffitha. Nad staw może Krwawnica pospolita,Kosaciec syberyjski,Sadziec konopiasty,Wiązówka błotna,Długosz królewski ,Kroplik złoty, Języczka pomarańczowa ,Niezapominajka błotna ,Przetacznik bobowniczek
Pełnik europejski, Pięciornik błotny ,Turzyca Muskegońskia. Głaskanko dla Fiony. ;:168
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Bukiecik konwaliowy przepiękny....a jak pachnie! Czuję go w wyobraźni. ;:306
Fiona wie gdzie jest wygodnie. Nie można całymi dniami leżeć na korze ... ;:306
Szkoda że wierzba marnieje ...ale nic nie zrobisz.
U mnie właśnie burza, trzeba było biegiem się ewakuować z ogrodu.A tak ładnie się zapowiadało....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”