Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

:wit Witajcie!
Nareszcie ciepło! Mimo że rano padał deszcz, pojechaliśmy na działkę. Tak sobie siąpiło i lało na zmianę do południa, w związku z tym działałam w tunelu, obsadzając wiszące doniczki, które zapełniłam akuracik równo z przejaśnieniem. Deszcz przestał padać, M powiesił doniczki, a ja sadziłam przywiezione z domu rośliny. Uchetałam się po łokcie, ale wysadziłam na rabaty 3/4 zgromadzonego dobra. Mam nadzieję jutro dokończyć. Działałabym dalej, ale bramę o dwudziestej zamykają, a samochód stał w alejce.

Martusiu - teraz czekam niecierpliwie, by surfinie pokazały, na co je stać. Co do hosty, to po prostu takiej nie miałam, a mam dla niej miejsce. ;:7
Mnie też gołąbki rozczulają, gdy nie niszczą moich roślinek, a straszne z nich, szkudniki. ;:oj

Kasiu - a co ja mam innego do roboty? Tylko działka daje mi kopa do pełni życia, toteż przynajmniej udaję, że coś robię, jeśli nie ma tam nic do roboty. ;:306
Ja również lubię orliki. Bardzo. Niestety, widzę, że część odmianowych gdzieś wybyła. Trzeba będzie zasiać.
Kocia dama to urodzona modelka, gdy tylko widzi aparat w moich rękach, sama pcha się w kadr. ;:303

Marysiu - surfinie i hosta kłaniają się niziutko. ;:180
Byłam na działce i stwierdziłam, że wcale za dużo wody jeszcze nie spadło z nieba. ;:185 U mnie może sobie jeszcze popadać, pozwalam.
Burze mi niestraszne, na ogół bowiem omijają działki dzięki bliskości Orlenu. A ciepełko z radością przyjmuję i Tobie również go życzę wraz z dużą ilością słońca, byś mogła trawę skosić i nakarmić wreszcie te krowy.
Zdrówko przygarniam ;:168 i odwzajemniam. ;:196

Basiu8585 - dziękuję za 'Nocne Niebo'! ;:180 Pięknie się nazywa! ;:138
U mnie na szczęście jest jeszcze przestrzeń dla kolejnych porcji wody, a Tobie życzę cieplutkiego słoneczka. ;:196

Aniu - na pierwszym zdjęciu jest rutewka sfotografowana z góry. Jeszcze w pąkach, ale pojedyncze z nich już zaczęły rozwijać kwiatuszki. Tę rutewkę mam z własnego wysiewu. Siałam w ubiegłym roku, w tym zakwita po raz pierwszy. ;:215
Bardzo ładnie to ujęłaś: "żywe białe ozdoby". Gdyby one tylko zdobić chciały, nie broić przy okazji....
Życzenie spełniło się w całej rozciągłości. Dziękuję. ;:196

Iwonko0042 - ślicznotki się kłaniają. ;:180
Zgrzeszyłabym, gdybym narzekała na nadmiar wody, u mnie może jeszcze popadać. Na szczęście dzieje się to z długimi przerwami, dzięki czemu mogę wykonać zaplanowane czynności. ;:303
Moja głowa tylko na fronty atmosferyczne reaguje z dwu, trzydniowym wyprzedzeniem. Inne zjawiska na nią szczęśliwie nie działają. Utulam więc Twoją główkę. ;:168 Niech już nie boli.
Za słoneczko pięknie dziękuję i Tobie również życzę. ;:196

Danusiu - prawda, że ciekawe te surfinie. ;:303
Niech już przestanie ten deszcz moczyć Twoją działeczkę, niech już słonko wyjrzy i nie chowa się za chmury. ;:196

W ostatniej chwili cyknęłam dwa zdjęcia na krzyż, ale już nie dało się wydobyć całego piękna roślinek.

Obrazek Piwonia majowa próbuje rozwinąć pierwszy kwiat.

Obrazek Przybywa chabrowych kwiatków.

Obrazek Pierwsza krzewuszka już kwiecista.
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko no to się cieszę, że i popadało i mogłaś popracować na działeczce.
Fajne zakupy, takie pstrokate ;:215

Ja też dzisiaj nareszcie po pracy mogłam zajechać na działkę, bo w końcu przestało padać.

W takim razie może tak: niech w dzień u Ciebie świeci słoneczko, a w nocy podlewa rślinki, skoro jeszcze nie napojone do syta.
;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko u Ciebie znowu wszystko się spieszy! Piwonia ...krzewuszka ;:oj
No nic u mnie za to dłużej będą kwitły :;230 U mnie też wczoraj cieplutko, ale w nocy dolało i kałuże od rana!
Trawy trochę skosiłam, ale krowy nie przyszły...trochę bo tak mokro że kosiarka gasła co chwilę.
Nie chciałaś deszczu to nie dmuchałam, ale jak znowu będzie to masz ja w banku ;:215
Zdrówka i wszystkiego co najlepsze ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, jak zachowują się u Ciebie chabry? Ja musiałam je mocno ograniczyć, bo zarosły mi na rabacie i praktycznie zagarnęłyby wszystko. Niestety wcięło mi je... Są piękne :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Taką miałam długą przerwę Lucynko, że dopiero dzisiaj przeczytałam co się stało. Przytulam Cię serdecznie ;:168 O upływie czasu nic nie będę pisać, bo jednak żałość trzyma człowieka bardzo długo. Macie na szczęście jeszcze Misię, a ona ma Was ;:108
Twoje jednoroczne maki za chwilę wejdą w okres kwitnienia, a moje dopiero wysiane przed dwoma tygodniami. Zaglądałam dzisiaj, ale jeszcze nie zaczęły nawet kiełkować. Nie mogłam się zabrać do siania, to i tak mam. A komosy jeszcze ciągle czekają na swój czas i nie wiem, czy się doczekają, bo mi go braknie.
Za dużo już wody spadło z nieba u mnie, mogłoby przestać, bo nie posadzę w końcu tego, co nasiałam. Mokro jest okropnie, na szczęście zrobiło się cieplej.
Zdróweczka życzę, bo czytałam, że troszkę zaniemogłaś, a na dodatek słoneczka przeplatanego z deszczykiem ;:196
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Lucynko fajnie masz z tym tunelem ja niestety nie mam takiego dobra może kiedyś się skuszę wszystko na raz się nie da. Powoli pogoda się robi i weekend przed nami to będziemy wypoczywać. Piwonia ładna tez ja mam, ale jeszcze w pąkach. Pozdrawiam Zyczę udanego weekendu :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ciepło było, ale coraz to padał, a chwilami nawet lał deszcz. Już mi go wystarczy, tonęłam w błocie, brodziłam w kałużach, ale wysadziłam na rabaty pozostałe sadzonki, a wszystko w tzw. międzyczasie, tzn. między jednym a drugim deszczem. M wysadził w tunelu pomidorki, ja papryki, zostały jeszcze pomidory do wysadzenia pod chmurką. Jeśli pogoda pozwoli, jutro zostaną zagospodarowane. Natomiast chwaściory panoszą się niesamowicie. Próbowałam z nimi powalczyć, ale nie da się, za mokro.

Beatko [Bazyla] - dzisiaj tak dolało, że już podlało. Nawet z nadmiarem. ;:7 Jutro mam mieć już tylko słoneczko, więc pazurki w łapki i trzeba ziemię wzruszyć, by szybciej przeschła, co pozwoli zacząć wojnę z chwastami. ;:134

Marysiu - u mnie to jest tak, że jedno się spieszy, inne jeszcze śpi, choć dawno wstać powinno. ;:oj Dziwny ten maj.
U mnie też dolało, a nawet przelało i ja już nie chcę deszczu. Już nie dmuchaj. ;:185 Jak będzie mi potrzebny, to się przypomnę. ;:180 Natomiast zdrówko z wdzięcznością przytulam ;:168 i Tobie tego samego życzę. ;:196

Basiu [apus] - moje chabry grzeczne są i nie rozłażą się zanadto, ;:333 ale trochę ich jest i jeśli byłabyś zainteresowana odnowieniem swojej ich plantacji, to tylko daj znać. ;:303

Iwonko1 - życie płynie dalej i dobrze że mamy Misię, która teraz zrobiła się wyjątkowo absorbująca i wymaga więcej uwagi, pieszczot. ;:108
Maki siałam w trzech terminach, a pierwsze zakwitną te, które same się wysiały. ;:303 Natomiast aktualnie kwitną maki bylinowe.
Kosmosów nie siałam, bo bardzo dużo mam samosiewek, muszę wyrzucać je na kompost, w przeciwnym razie zarosłyby działkę jak las. ;:224
Też nie chcę już deszczu, tylko co my możemy...
Za zdrówko pięknie dziękuję, ;:196 właśnie wszelkie dolegliwości minęły, pewnie dlatego że nie ma czasu na utyskiwanie. ;:306

Alu - posiadanie tunelu zawdzięczam najmłodszemu synowi. Sami w tym roku na pewno nie kupilibyśmy, bo i tak już zbyt dużo wydatków działkowych ponieśliśmy w ostatnim czasie. ;:32
Piwonia jeden kwiatek rozwinęła, a jeśli będzie ciepło i słonecznie, rozwinie pozostałe, ;:333 ale też szybko przekwitnie. ;:108
Pozdrawiam wzajemnie i równię dobrego weekendu życzę. ;:196

Lilak 'Meyera' rozwija pąki i już pachnie!
Obrazek

Czosnki olbrzymie. Wszystkie trzy.
Obrazek

Zawilce wielkokwiatowe czarują bielą kwiecia.
Obrazek

Rutewka z ubiegłorocznego siewu zachwyca swoim pierwszym kwitnieniem.
Obrazek

Pierwsza z moich dziewann ukwiecona, tylko fotograf nieudolny.
Obrazek

Miło było spotkać się z Wami dzisiaj, miło będzie w kolejnych dniach, a teraz mówiąc: Dobranoc, życzę wszystkim wspaniałego weekendu.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Lucynko,przepięknie zakwitają u Ciebie nowe roślinki,lilak Meyera i rutewka ,takie wyczekiwane ,u mnie ich jeszcze nie ma ,ale jak się ociepli to pewnie też się pokażą ,w Twoim ogródeczku jest już bardzo kolorowo,i ciągle tych kolorów przybywa ,pozdrawiam i pięknych chwil w weekend życzę ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No piękna ta rutewka.
Ja jej nigdy nie miałam i przyznam,ze nie znam.
Ojtam, ojtam, jak żywe białe ozdoby to trochę i broić mogą i ...maszu :D

Lilak Meyera bardzo ciekawy.
Czosnki zaczynają,, cudne kwitnienia.I nie tylko my z tego sie cieszymy.Owady tez je bardzo lubią. ;:108 ;:108
Dobrej niedzieli Lucynko ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj, Martusiu! :wit
Lilaka wyhodowałam z maleńkiej sadzoneczki i uformowałam w drzewko. Co rok po kwitnieniu mocno go przycinam, dzięki czemu przybywa mu kwitnących odrostów. Kocham jego aromat. ;:63
Rutewki nigdy wcześniej nie miałam, a jest taka śliczna! ;:333
Dziękuję za dobre życzenia, które z całego ;:167 odwzajemniam.

Pięknie dzisiaj u mnie na działce było. ;:303 Cały dzień towarzyszyło mi słoneczko i temperatura w cieniu osiągnęła 23*. Wykorzystałam więc czas na wyplewienie całej działki, dzięki czemu jutro będę tylko wypoczywała z książką. ;:37 Oczywiście jeśli pogoda pozwoli, bo prognoza mówi mi, że będzie deszcz, a nie chciałabym siedzieć pod dachem. ;:124

Część wiosennych jeszcze kwitnie, ale zakwitły też nowe roślinki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu, wybacz, ale odpowiem Tobie jutro. ;:196

Niech Wam niedziela pod znakiem słońca upłynie. ;:4 ;:4
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko co zadajesz roślinkom, że wszystkie rosną jak na drożdżach...może właśnie drożdże?
I kwitnie wszystko to co u mnie w głębokich pąkach. Rutewka, lilak i czosnki to u mnie nawet za tydzień takie nie będą ;:oj Śliczne pierwiosnki, moje te niestety w odwrocie :wink:
Deszczu nie dmuchnę bo nie mam, jedynie burze w oddali mruczą codziennie...na szczęście tylko w oddali!
Ja też wszystko co się da wsadzam do gruntu...ale jak ja mam mało rozsad w tym roku, aż się sobie dziwię :D
Miłej niedzieli i leniuchowania na leżaczku, bo od poniedziałku znowu chwasty ruszą ;:306
Zdróweczka ;:196 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierwiosnki kandelabrowe kwitną,inkarwilla zakwitła,a u mnie prawie wyginęła.Zostały chyba dwa krzaczki.Muszę znowu wysiać,żeby mieć więcej.Te gwiazdkowate też tępię,a one ciągle odrastają nawet między piwoniami gdzie nie sposób wykopać.Chyba robią mi na złość.Niebieskie (zapomniałam nazwy) też się sieją,ale je lubię bo rosną w kępkach.Chabry jak tylko przekwitają to obrywam nasienniki a potem ścinam nisko,wtedy odrastają i na nowo kwitną.

Miłego niedzielnego odpoczynku na łonie natury. ;:3 ;:167
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Rutewka śliczna, w ub. roku kupiłam dwie, ale niestety u mnie nie przyjęła się, ale będę próbować! :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Rutewka już kwitnie, a moje w ilości dwóch sztuk się ociągają.
Kolekcja pierwiosnków ciekawa.
W końcu doczekałaś się deszczu, masz porządnie podlane. U nas codziennie przechodzą burze.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Leniwa niedziela dobiega kresu. A dzień był piękny! Po deszczu, który spadł nad ranem, wyszło słonko, które wędrowało po niebie przez cały dzień i sprawiło, że było bardzo ciepło.

Aniu - prawda, że piękna! ;:138 Rutewka oczywiście, natomiast z gołębiami nieustannie muszę walczyć, szczególnie na skalniaku. Niesamowicie smakują im rozchodniczki i listki goryczki, którą zakryłam na wszelki wypadek.
Lilak 'Meyera' przepięknie pachnie, bardziej niż popularne bzy. ;:333
Dziękuję za dobre życzenie na niedzielę. ;:196 Spełniło się w stu procentach.

Obrazek

Marysiu - to nie ja im zadaję, to gołąbki robią dobrą (?) robotę, to dzięki nim wszystko rośnie jak głupie. ;:223 Denerwuje mnie to, że niektóre rośliny rosną dużo wyżej, niż powinny i często zmuszona jestem je podwiązywać. :oops:
Natomiast to, że wcześniej kwitną, to już nie moja ani nawet gołębia zasługa. ;:185 Po prostu podczas gdy u Ciebie padały deszcze, u mnie świeciło słońce, które budziło pąki do życia. Ot i cała filozofia. ;:303
Mnie się wydawało, że rozsad mam za dużo, okazało się, że tylko mi się tak wydawało i teraz mam zagwozdkę, czym uzupełnić braki. ;:306
Niedziela miła była, leżakowanie też, zdrówko dopisało - pięknie dziękuję. ;:196

Obrazek

Danusiu [danuta z] - nie mam kandelabrowych, te czerwone to pierwiosnki japońskie 'Miller's Crimson'. Inkarwilla kwitnie, ale za to bożykwiaty nawet pąków nie mają, tak więc coś za coś. ;:224
Śniedki, zwane u nas śpioszkami, również tępię i też nie wiadomo jakim cudem odnajduję je w różnych miejscach.
Chabry także przycinam, podobnie zresztą i pełniki, które też powtarzają kwitnienie. Oczywiście pod warunkiem, że ślimaki ich nie zaatakują, ale tu ostro pilnuję, bo pełniki bardzo lubię. ;:303
A te niebieski, co zapomniałaś nazwy, to przyjechały od Ciebie. :tan
Odpoczynek na łonie był bardzo miły - dziękuję ślicznie. ;:196

Obrazek

Basiu [apus] - próbuj, próbuj, warto. ;:63

Obrazek

Dorotko - za dużo miałaś chmurzastego nieba, poświeci słoneczko i Twoje rutewki też pokażą swoją urodę. ;:63
Pierwiosnków dochowałam się rzeczywiście dość dużo różnych i tylko kandelabrowe mnie nie lubią, ;:222 nawet 'Viala' się pokazały i może nawet zakwitną...jak dobrze pójdzie.
Rzeczywiście mam pięknie podlane, a przy tym i słońca nie brakuje, roślinom w to graj i nareszcie widać prawdziwy maj. ;:138

Obrazek

Niech najbliższy tydzień upłynie Wam w spokojnym majowym klimacie pełnym słonecznych dni. ;:114

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”