Rododendron - problemy w uprawie cz.1
-
- 100p
- Od: 22 maja 2018, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rododendron - problemy w uprawie

Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
Re: Rododendron - problemy w uprawie
Tak szczerze, to jak mnie się przypomni. Patrzę na liście i czasami wsadzę palucha w ziemię. Torf dobrze namoczony i przykryty korą, naprawdę długo trzyma wilgoć. Tylko że ja nie mam problemu ze stagnacją wody, bo gleby piaszczyste, więc takimi deszczami jak teraz się nie przejmuję.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: rododenrond czy to choroba kwiata?
Kiedy przeczytasz wątek o uprawie rododendronów, zrozumiesz co zabija ten krzew.
Czytałam tu i indziej .Albo przemarzł w zimie, albo to jest choroba żelazowa lub jakaś grzybicza. Chciałam się dowiedzieć czy ktoś miał taki podobny przypadek. Dwa kwiaty mam zdrowe a ten choruje
- asprokol
Problemem jest że on choruje. Dlaczego ? bo system korzeniowy nie pobiera składników pokarmowych (chloroza)
Powód - rododendron posadzony w ziemi.
Powód - rododendron posadzony w ziemi.
tak w ziemi ale przystosowanej do tego kwiata . W kwaśnej i nawożony jk trzeba. W tamtym roku był zdrowy a w tym roku zachorował choć był podlewany nawozami specjalnymi dla niego
- asprokol
Nie ma ziemi do tych "kwiatów".
Napisałam przystosowanej do tego kwiata plus odżywki. Dziękuje bardzo za pomoc.
- asprokol
Trochę znam się na tych krzewach viewtopic.php?f=54&t=96401 i albo Ty posłuchasz albo stracisz te krzewy.
Dobrze tylko czuję w odpowiedziach twoich szczyptę złości. Szukam pomocy czytając już wątki i oglądając filmik i nie byłam pewna co jest kwiatu więc znalazłam ten wątek i myślałam że ktoś mi pomoże co zrobić dalej
- asprokol
Posadziłaś je w "kartoflance z dodatkiem siarczanu". Po prostu uwierzyłaś sprzedawcy czy napisowi na worku. Efekt korzenie które stykały się z ziemią zgniły. Pozostała część nie potrafiła zaopatrzyć roślinę w wodę ani składniki pokarmowe. Korzeń jest mniejszy nim jak go sadziłaś.
Zasada nr 1. Podłoże do rododendronów musi być organiczne i kwaśne - żadna ziemia nie spełnia tych parametrów. Dlatego jak najszybciej musisz je na nowo posadzić.
Zasada nr 1. Podłoże do rododendronów musi być organiczne i kwaśne - żadna ziemia nie spełnia tych parametrów. Dlatego jak najszybciej musisz je na nowo posadzić.
No jeśli kupuję ziemię w sklepie ogrodniczym i mówię że potrzebuje do rododenrodów ziemię i i jest napis pH kwaśny to powinno się wierzyć . Dobrze to jak go teraz wysadzę co dalej mam zrobić ? nawieź ziemie zeby była kwasna i co z tymi liścmi? A i dlaczego drugi kwiat posadzony obok dwa metry dalej jest zdrowy i trktowany tak samojak ten co choruje?