Moja ostoja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja ostoja cz.5

Post »

Ewuniu, przybyłam by podziwiać Twoje wspomnieniowe piękności ;:108 Też często ubolewam ,ze dzieci były małe, pracowałam, zajmowałam się domem , ogrodem i miałam dużo więcej czasu niż na emeryturze :) Sama sobie tez wyjaśniam ;:306 nie było internetu , na który sporo czasu poświęca się , powolniejsze ruchy, nigdzie nie spieszy się, obowiązki ogrodowo- domowe pozostały, trochę czasu poświęconego wnuczce , i tak mija dzień za dniem. Pozdrawiam serdecznie ;:196
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie
Bogusiu ;:196 no właśnie , wnuczki, ogródek, dom, a u mnie jeszcze dekoracje okolicznościowe i niejednokrotnie dzień jest za krótki

Marysiu ;:196 werbena patagońska pięknie wzeszła, popikowałam ją już nawet i ładnie rośnie, natomiast werbena hastata nie wzeszła :(

Gosiu ;:196 moje pomidorki są już sporych rozmiarów, jak przestanie tak wiać to zacznę je wystawiać na dzień, na dwór

Zaraz po świętach, czyli we wtorek rzuciłam się w wir prac ogrodowych, ( muszę nadrobić zaległości jakie powstały przez moje jajka i zające, których sporo miałam do zrobienia)
Oczywiście na razie urzęduję w ogródku przy bloku, ale jest on spory, bo ma ponad 300m2,
Dzisiaj postaram się zrobić fotki, cudowne zakwitły jesienią posadzone, narcyzy, a i tulipanki zaczynają też swój pokaz
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fotki z ogródka przy bloku

Niektórym narcyzom, trzeba było pomóc pozować do fotek
A na ostatniej fotce moja koperkowa piwonia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Ewuniu,śliczności same kwitną pod blokiem ,swoją pracą robisz sąsiadom wesołe i piękne otoczenie ,mam nadzieję,że to doceniają ,narcyzy ,tulipany i nawet piwonia za moment ślicznie zakwitnie ,a przecież nasadzeń pewnie na cały rok wystarczy ,pracowita jesteś bardzo ,i widać ,że nie lubisz pustki koło siebie ,zawsze coś znajdziesz do roboty ,a świąteczne jaja i zające też piękne i takie ilości ich zrobiłaś,pozdrawiam ze słonecznego i gorącego południa Polski ;:196
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Ewuniu jaki uroczy ten postrzępiony tulipan ;:167 ja dzisiaj palikowałam swoje narcyzy takie ciężkie główki mają, a susza jest i myślę,że dlatego nie mogą utrzymać swoich kwiatów. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Ewuś!
Piękne masz tulipanki.
I koperkowa pani już kwitnie.Ona zawsze tak szybka ?
Nie mam jej, to nie bardzo wiem . :wink:
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewuniu masz prawdziwy ogród przy domu! sąsiedzi powinni być wdzięczni za takie widoki!
A stratyfikowałaś nasiona? jeżeli nie to wysyp ziemię w której ją siałaś i może jeszcze wzejdzie. U mnie do tej pory były tysiące siewek, ale w tej wiosny nie widzę...może jeszcze wzejdą :wink:
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś ;:196 taka już jestem, nie lubię bezczynności, ale muszę się przyznać, że dzisiaj oddałam się totalnemu lenistwu.
Trochę się przeforsowałam w ogródku, chciałam nadgonić zaległości, a i latanie z konewkami w kwietniu już obowiązkowe, bo u nas susza okropna

Krysiu ;:196 moje też się pokładają, dlatego do fotek trochę je podtrzymywałam

Aniu ;:196 trochę prędzej kwitnie od tych pozostałych piwonii,

Marysiu ;:196 zrobię jak piszesz, wysypię do ogródka, może coś będzie jeszcze z nich
Nie tylko, ja mam ogródek na naszym osiedlu, jest ich więcej.
Nasze osiedle jest malutkie ( i nie powiększa się), wszyscy się tu znają
Kiedyś to było osiedle zakładowe wybudowane specjalnie dla pracowników Zachemu,
Ten ogródek, to taki mój malutki azyl, gdzie kawkę można wypić i gdzie wnusie mogą się pobawić.
Mając ten ogródek, mogę podziwiać do woli kwiaty wiosenne i jesienne, czego niestety nie mogłam robić na działce, gdzie wiosna i jesień to pobyt w doskokach, a nawet z miesięczna przerwą w pobycie

Jutro natomiast jedziemy zobaczyć, co słychać i widać na mojej kochanej działeczce, aż się boję co zastaniemy, bo miesiąc temu jak byliśmy to cała poryta była przez krety. Trawnik to jedna gąbka, a rabaty :roll: coś strasznego, róże, krzewy, kwiaty, winogrono, truskawki, dosłownie wszystko było wzdłuż i w szerz poryte.

Dzisiaj u nas w końcu, po miesiącu suszy, trochę popaduje

Fotki z ogródka przy bloku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Ewuniu śliczny ten Twój ogródek przy bloku masz przynajmniej coś zielonego gdzie można chwilę odetchnąć ;:168
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu ;:196 lubię mój przyblokowy ogródek, mogę sobie w nim posiedzieć jak znajdę na to czas :D ,

W poniedziałek i wtorek na mojej kochanej działce byliśmy, po drodze jak na nią jechaliśmy, kamieni nazbieraliśmy i dokończyłam budować drugi skalniak, teraz pozostało obsadzić go roślinkami.
Krety już się na razie uspokoiły, i nie ryją.
Mimo braku deszczu, zielsko nie odpuszcza i rośnie jak na drożdżach,
Te dwa dni pobytu na działce to tylko pieliłam, pieliłam i pieliłam i jeszcze pełno zielska zostało

Nowy skalniak

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szkoda, że zapachu tej kaliny nie idzie przesłać, a cudownie pachnie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu śliczny masz ogródek przy domu...czyli w sumie masz dwa ogródki :D
Na działce już porządeczek... piszesz że sucho a chwasty rosną, u mnie popadało to dopiero ruszyły ;:oj
Co to za ciekawa roślinka https://www.fotosik.pl/zdjecie/75c0db41186bbbbb , a kwitnący powojnik zachwyca ...dobrze, że nie ma przymrozków :wink: Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ;:196 tak jakoś wyszło, że mam dwa ogródki, jeden malutki, drugi trochę większy
Roślina o którą pytasz to wilczomlecz,
A z tym porządkiem na działce, to tak nie całkiem do końca, teraz w sobotę planuję wyjechać na kilka dni, to tak myślę, że ogarnę te zielsko

A w ogródku przy bloku iryski pumila dają pokaz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A niedługo coś do przegryzienia będzie

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu a czy ten wilczomlecz wydaje nasiona, bo jak tak to poprosiłabym ;:180
Śliczne iryski ;:333
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ;:196 nie wiem, czy ten wilczomlecz daje nasionka, ale będę go w tym roku bacznie obserwowała. Jak będą nasionka to nazbieram, ale będę też patrzeć, czy się rozrasta, może będzie można go podzielić.

W końcu i do nas zawitał deszcz, te kilka dni opadów, cudownie posłużyły roślinkom i w ogródku przy bloku i na działce. Chociaż na działce ( w środę sprawdzałam, bo byliśmy na niej), nie wszędzie jeszcze dobrze ziemia przesiąkła.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu jak się da to chętnie wymienię się na inny równie ciekawy! Ten Twój jest chyba niziutki? tak wygląda :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”