clem3, brawo Ty

Ja nie mam ciemierników (oprócz jednego korsykańskiego) więc własnych siewek się nie doczekałem jeszcze, ale mam siewki ciemierników więc już będę wiedział jak one wyglądają w przyszłości

Ale najważniejsze, że swoich nie wyrwałaś

A rudbekia już przekwitła i zaczęła wypuszczać u podstawy rozety normalne, długie pędy

Zrobiła się teraz bardzo gęsta przez to.
DzonaK, a może masz za suche lub za jasne stanowisko? lub glebę zbyt piaszczystą? Moja siewka zakwitła w drugim roku od wysiania więc sadzonka tym bardziej powinna się już dobrze rozrosnąć...
aberracje, dziękuję bardzo

Oko do wypatrywania siewek da się wytrenować

Jako dziecko nauczyłem się rozróżniać siewki chwastów na działce, i może to mi pozwala z taką łatwością odróżnić siewki roślin, które chwastami nie są
Frate, 'Lemon Lime' planuję w w tym roku również podzielić żeby mieć tej odmiany jeszcze więcej. Nie dość, że ma liście pięknego koloru - to też ładnie wygląda podczas kwitnienia
'Blue Mouse Ears' planuję również wykopać i podzielić żeby za rok było tej odmiany znacznie więcej

A dąbrówka niech się rozrasta (oczywiście pod moim czujnym okiem

)
Bazyla, byłoby więcej do czytania ale brakuje czasu (i chyba trochę sumienności

) - a zdjęć mam mnóstwo, które mógłbym pokazać
Teraz plany budowlany są w rękach urzędu...
Obok pracy mam duże centrum ogrodnicze, i tam mają kilka obuwików, w kilku kolorach - i one chyba czekają na mnie
I jeszcze kilka zdjęć
Jakoś w marcu kupiłem kwitnącego pierwiosnka - i on teraz wygląda tak:

On zamiast przekwitać to jakby kwitł coraz obficiej

Gdybym wiedział, że ta odmiana tak kwitnie to wziąłbym kilka sztuk a nie jedną
Jeszcze kilka tulipanów na ogrodzie kwitnie, w tym czarny papuzi:

Nie do końca wiem skąd on się wziął, możliwe że kiedyś była ta odmiana kupiona i po kilku latach jakaś cebulka ponownie zakwitła.
Okazało się, że tulipan, którego nazywałem 'New Design' nie jest tą odmianą

Podczas kupowania tych cebulek zrobiłem zdjęcie, na którym są 2 odmiany - i po liściach uznałem, żę to 'New Design'. Okazuje się jednak, że to 'Esperanto':

Nawet mnie to cieszy ponieważ ta odmiana bardziej mi się podoba.
Ale oczywiście jedna cebulka z 5 okazała się być inną odmianą:

Ciężko rozpoznać co to jest ponieważ cebula wypuściła podwójny, zrośnięty pęd więc ma 2 kwiaty na jednym pędzie. Liście ma zielone, bez białych brzegów.
A to ciekawostka wczesnowiosenna:

Tak, to jest kwitnąca dalia - i ona została zakupiona jako karpa, nie sadzonka

I co ciekawe jeszcze 2 inne krzaczki mają już duże pączki kwiatowe

I oczywiście ta dalia jest pomyłką - została kupiona jako niska, czerwona. Niska na razie jest ale czerwona to na pewno nie.
I na koniec moja siewka klonu jawora:

Kolor ma po prostu fascynujący

Później oczywiście częściowo zielenieje ale przyrosty ma zawsze jasne.