Ogród po mojemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Frate
50p
50p
Od: 26 mar 2017, o 10:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród po mojemu

Post »

'Lemon Lime' szaleją! Ale moje serce bije szybciej przy 'Blue Mouse Ears' :) Jestem ciekawy, jak będzie zachowywała się dąbrówka :)
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Z wielką ciekawością nie tylko pooglądalam ale i poczytałam zaległości w Twoim wątku.
Widać Twoją pasję, co szczerze doceniam i podziwiam.
Życzę jak najszybszej realizacji planów budowlanych.
Rośliny piękne, a ciekawostki na temat siewek bardzo interesujące.
Podzielam też stanowisko w kwestii ochrony środowiska - dziś liczy się przede wszystkim pieniądz niestety.
Kwitnące Obuwiki widziałam w markecie w lutym, były oblednie piękne. Zresztą są to pierwsze storczyki którymi się zachwycilam jeszcze w dzieciństwie nie wiedząc nawet że to storczyki.
Pozdrawiam i dobrej niedzieli życzę :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

clem3, brawo Ty :wink: Ja nie mam ciemierników (oprócz jednego korsykańskiego) więc własnych siewek się nie doczekałem jeszcze, ale mam siewki ciemierników więc już będę wiedział jak one wyglądają w przyszłości :wink: Ale najważniejsze, że swoich nie wyrwałaś :wink: A rudbekia już przekwitła i zaczęła wypuszczać u podstawy rozety normalne, długie pędy :wink: Zrobiła się teraz bardzo gęsta przez to.

DzonaK, a może masz za suche lub za jasne stanowisko? lub glebę zbyt piaszczystą? Moja siewka zakwitła w drugim roku od wysiania więc sadzonka tym bardziej powinna się już dobrze rozrosnąć...

aberracje, dziękuję bardzo :wink: Oko do wypatrywania siewek da się wytrenować :wink: Jako dziecko nauczyłem się rozróżniać siewki chwastów na działce, i może to mi pozwala z taką łatwością odróżnić siewki roślin, które chwastami nie są :wink:

Frate, 'Lemon Lime' planuję w w tym roku również podzielić żeby mieć tej odmiany jeszcze więcej. Nie dość, że ma liście pięknego koloru - to też ładnie wygląda podczas kwitnienia :)
'Blue Mouse Ears' planuję również wykopać i podzielić żeby za rok było tej odmiany znacznie więcej :wink: A dąbrówka niech się rozrasta (oczywiście pod moim czujnym okiem :wink: )

Bazyla, byłoby więcej do czytania ale brakuje czasu (i chyba trochę sumienności :wink: ) - a zdjęć mam mnóstwo, które mógłbym pokazać :wink:
Teraz plany budowlany są w rękach urzędu...
Obok pracy mam duże centrum ogrodnicze, i tam mają kilka obuwików, w kilku kolorach - i one chyba czekają na mnie :wink:

I jeszcze kilka zdjęć :wink:

Jakoś w marcu kupiłem kwitnącego pierwiosnka - i on teraz wygląda tak:
Obrazek
On zamiast przekwitać to jakby kwitł coraz obficiej :wink: Gdybym wiedział, że ta odmiana tak kwitnie to wziąłbym kilka sztuk a nie jedną :wink:

Jeszcze kilka tulipanów na ogrodzie kwitnie, w tym czarny papuzi:
Obrazek
Nie do końca wiem skąd on się wziął, możliwe że kiedyś była ta odmiana kupiona i po kilku latach jakaś cebulka ponownie zakwitła.

Okazało się, że tulipan, którego nazywałem 'New Design' nie jest tą odmianą :wink: Podczas kupowania tych cebulek zrobiłem zdjęcie, na którym są 2 odmiany - i po liściach uznałem, żę to 'New Design'. Okazuje się jednak, że to 'Esperanto':
Obrazek

Obrazek
Nawet mnie to cieszy ponieważ ta odmiana bardziej mi się podoba.

Ale oczywiście jedna cebulka z 5 okazała się być inną odmianą:
Obrazek
Ciężko rozpoznać co to jest ponieważ cebula wypuściła podwójny, zrośnięty pęd więc ma 2 kwiaty na jednym pędzie. Liście ma zielone, bez białych brzegów.

A to ciekawostka wczesnowiosenna:
Obrazek
Tak, to jest kwitnąca dalia - i ona została zakupiona jako karpa, nie sadzonka :wink: I co ciekawe jeszcze 2 inne krzaczki mają już duże pączki kwiatowe :wink: I oczywiście ta dalia jest pomyłką - została kupiona jako niska, czerwona. Niska na razie jest ale czerwona to na pewno nie.

I na koniec moja siewka klonu jawora:
Obrazek
Kolor ma po prostu fascynujący :wink: Później oczywiście częściowo zielenieje ale przyrosty ma zawsze jasne.
aberracje
200p
200p
Od: 20 wrz 2017, o 10:55

Post »

O o o, pytanie mam! W zwiazku z tym klonem jawora, czy jak on sie tam odmienia: czy jak to jest małe, to najpierw ma dwa, długie, podłużne liście, troche przypominajace "nosek" czy może "helikopter" lipy, a kolejne dwa liście maja ostry czubek, ale nie maja klonowych "palców"? Pełno takich w donicach na mieście widziałam, a kolor te dwa listki maja akurat taki jak na zrobionym przez Ciebie zdjeciu. U mnie na grzadce też to jest, zastanawiam sie, czy może sobie podhodować :)
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzielny pierwiosnek, u mnie z tych ciemnolistkowych nie chciały się zadomowić.
Esperanto przepiękny ;:173 A ten nn to nie przypadkiem Dolls Minuet?
Co robiłeś dalii, że już kwitnie? :shock:
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aberracje, Twój opis pasuje do siewek klonu - ale on pasuje prawie do każdego klonu :wink: tak tez wygląda siewka klony zwyczajnego czy też jesionolistnego. Liścienie są takie właśnie podłużne, mięsiste, a pierwsze liście właściwe nie przypominają liści klonu.
Co do koloru to jeśli widziałaś taką siewkę jak moją to polecam sobie podhodować - moja siewka to odmiana 'Brillantissimum'. Ale młode przyrosty klonów często są jakiego czerwono-seledynowego zabarwienia, po czym po rozwinięciu są takie:
Obrazek
Jak widać ta siewka jest po prostu zielona, moja siewka ma liście jasne, seledynowe - i to jest cecha odmiany 'Brillantissimum'.

clem3, ten pierwiosnek jest nawet bardzo dzielny bo moi rodzice już kilka razy go podsuszyli a on dalej pięknie wygląda.
I tak, ten nn to 'Dolls Minuet', poszukałem zdjęć w necie. Co ciekawe na zdjęciach z centrum ogrodniczego, gdzie kupowałem cebulki nie mam tej odmiany ale może była i ktoś źle cebulkę odłożył. Dziękuje za rozpoznanie :)
A dalie zostały wsadzone do donic, i trzymane były w pokoju aż trochę podrosły. Następnie trafiły do szklarni, na noc były brane do domu. Teraz rosną już normalnie w gruncie, i jak widać kwitną :wink: Także nic poza standardową opieką tu się nie wydarzyło :wink:

Wcześniej pokazywałem dąbrówke rozłogową na rabacie - a tak wygląda roślina mateczna w skrzynce:
Obrazek
Nie ma tam łatwych warunków ponieważ rodzice lubią zapomnieć o tej skrzynce ale za każdym razem jak jestem w domu zalewam je dużą ilością wody aby miała na dłużej :wink:

A tu moja najstarsza hostowa siewka:
Obrazek
Nie przypomina żadnego z rodziców, może wzrostem - bo nie jest najmniejsza hostą :wink: Jest zwyczajna, zielona - ale wartość sentymentalna jest też ważna :wink:

I jeszcze na koniec, juz troche przekwitający, szafirek 'Valerie Finnis':
Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciągle pada... ;:138 Uwielbiam taką pogodę :) Ludzie bardzo często nie doceniają deszczu, niestety ogrodnicy też uwielbiają narzekać, że pada. Nie rozumiem tego niestety :wink: Uwielbiam deszcz. Nie tylko ja. Rośliny również uwielbiają, a nawet bardzo potrzebują deszczu. Wiem, że za jakiś czas zrobi się cieplej a rośliny będą wspaniale rozwinięte i przygotowane do pełni sezonu właśnie dzięki temu deszczowi. W drodze do pracy obserwuję jak pięknie trawa na trawnikach rośnie - a niestety bez deszczu to zamiast trawników jest tam suchy, żółty step.

Przedwczoraj byłem w centrum ogrodniczym i znalazłem klona jawora 'Brillantissimum':
Obrazek
Ten w centrum ogrodniczym jest bardziej zielony aktualnie ale to chyba wynika z tego, że nad roślinami jest siatka cieniująca więc ma mniej słońca niż moja siewka.

Serduszki kwitną już w najlepsze:
Obrazek
Mimo, że wciąż sieją się wszędzie i muszę usuwać ich siewki to pozwalam im zajmować nowe miejsca ponieważ są fajnym wypełniaczem :wink:

Ciemiernik korsykański juz dawno temu przekwitł ale wciąż wygląda jakby był w pełni kwitnienia:
Obrazek

A tu widok na jedną z wielu nieuporządkowanych części ogrodu:
Obrazek
Na razie jest to rabata orlikowa :wink: Ona jest już częściowo poszerzona (nie widać tego na zdjęciu) - i po całkowitym poszerzeniu zostanie uzupełniona o nowe nasadzenia. Nawadnianie jest już tam założone, rabata jest cienista więc orliki mają się tam rewelacyjnie.

Tę hostę dostałem od koleżanki 2 lata temu, w zeszłym roku ją musiałem już podzielić, w tym roku kępy są olbrzymie :wink:
Obrazek
Dodatkowo na zdjęciu widać pełno siewek host... nie mam sumienia ich wyrywać więc rosną tam 2 rok ale będę musiał spora część z nich niestety usunąć bo będzie ich dużo za dużo...

A tu serduszka okazała 'Gold Heart' - sadzonka, która zrobiłem w zeszłym roku:
Obrazek
Na tej odmianie serduszki sprawdzałem możliwości robienia sadzonek z młodych pędów. Wiem, że można dzielić karpę ale to jest bardzo duży stres dla rośliny więc ćwiczyłem nieinwazyjną metodę pobierania sadzonek pędowych :wink:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne serduszki.U mnie tylko jedna odmiana rośnie.Inne nie chcą rosnąc. :roll: .
hosta siewka ciekawa. A te dwie okazale kępy to chyba hosta Undulata Albomarginata. :D
Fajny pomysł na te dąbrówki w skrzynce.
Faktycznie, ciemiernik korsykański bardzo ciekawy.
Ja mam 2 jeden nie wiem jaki.A jeden cuchnący.ale jeszcze mi nie kwitł.Ale z liści jest bardzo dekoracyjny.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie "standardowa" opieka nad daliami sprowadza się do tego, że em litościwie wysadza je do ziemi (choć w tym roku wyjątkowo pod moim nadzorem :wink: ), a ja przypominam sobie o nich, gdy mają już kwiaty, które mogę ścinać :D . Nawet gdybym chciała pokusić się o twój sposób, to i tak nie mam szklarni, więc chyba pozostanie mi cierpliwie czekać do sierpnia :wink:
Dąbrówka w białej skrzynce prezentuje się wspaniale. Orlików masz mnóstwo, też je bardzo lubię. Podobne uczucia żywię do deszczu :wink: zwłaszcza gdy przypomnę sobie, jaka susza o tej porze była w tamtym roku...
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anabuko1, U mnie najmniej problematyczne są serduszki okazałe Laprocapnos spectabilis oprócz odmiany 'Alba', do której miałem już 2 podejścia :wink: Natomiast serduszki z rodzaju Dicentra są zróżnicowane. Dicentra cucullaria jest bezproblemowa ale wolno przyrasta i jej okres wegetacyjny jest bardzo krótki. Jedna serduszka, kupiona jako wspaniała, jest bardzo niezawodna, nie rozchodzi się, jest fajną kępą, nie zamiera. Ale wszystkie serduszki, kupione jako piękne, plus ich siewki są ładne tylko wiosną. Niestety jak się robi gorąco one marnieją, liście wyglądają bardzo źle, jakby atakował je grzyb. Robiłem opryski i zawsze jest tak samo. Wtedy po prostu wycinam je do zera, one po pewnym czasie odrastają - ale nie są już tak piękne jak wiosną.
I rzeczywiście ta hosta to 'Undulata Albomarginata' :) dziękuję za rozpoznanie :)
Siewek host mam sporo, może kiedyś zrobię im wszystkim zdjęcia żeby je porównać :wink:

Ciemiernik cuchnący jest piękny, nie tylko w porze kwitnienia. Jest on na mojej liście pragnień :wink:

clem3, my pierwszy raz tak posadziliśmy dalie, wcześniej mieliśmy tylko miniaturowe, kupowane jako sezonowe. Ja latem wysiałem dalie o ciemnych liściach, one zaczęły kwitnienie razem z przymrozkami, ich karpy były malutkie - i to tylko 3 okazy zdążyły wytworzyć miniaturowe bulwy, 2 z nich wypuściły pędy, jedna nie przeżyła zimowania. Jestem ciekaw jak będą w tym roku wyglądały :)
Ja zdecydowanie wolę jak pada niż żeby miała być susza. Łatwiej zrobić aby rabata szybciej się osuszała rozluźniając glebę, niż wiecznie biegać z konewka i nawadniać cały ogród. A w takich białych skrzynkach można naprawdę fajne kompozycje zrobić :wink:

Tak mniej więcej wygląda teraz funkia 'White Feather':
Obrazek

Tarczownica tarczowata:
Obrazek
Tarczownicę kupiłem już kilka lat temu wiosną, miała wtedy pąk kwiatowy, zakwitła i nigdy więcej nie powtórzyła kwitnienia. W zeszłym roku stwierdziłem, że ja przesadzę na cienistą rabatę ponieważ ewidentnie miejsce przy oczku, w pełnym słońcu nie służyło jej wcale. Bardzo się rozrosła w ciągu ostatniego roku więc miejsce jej chyba bardzo odpowiadało (choć więdła setki razy ponieważ była taka susza, że nie dało się nadążyć z podlaniem wszystkiego), w tym roku wypuściła 3 pędy kwiatostanowe :) Również ma już założone 2 linie kroplujące aby wilgoci jej nie zabrakło :wink:

Tutaj już trochę nieaktualne zdjęcie z początku kwitnienia czosnków ozdobnych - to są kwiatostany najstarszej kępy:
Obrazek

Konwalia majowa 'Polish Beauty'
Obrazek
W tym roku ma 3 pędy, ale nie zakwitła. Możliwe, że zeszłoroczna susza jej nie odpowiadała...

Kamasja:
Obrazek

I na koniec amsonia nadreńska:
Obrazek
W zeszłym roku były małymi siewkami, w tym roku wyglądają już dużo masywniej. Może za rok doczekam się jakichś kwiatów :wink:
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnie deszcze spowodowały bardzo bujny wzrost roślin na ogrodzie - tak bujny, ze nie byłem nawet w stanie w ciągu weekendu ogarnąć połowy roślin. Przypuszczam, że część roślin po prostu wyginie, zagłuszone przez silniejsze rośliny. To jest pierwszy rok gdy wszystko tak mocno wyrosło. I własnie dlatego ja nie narzekam na deszcze bo spodziewałem się trochę takiego rezultatu - no może na mniejszą skalę :wink:
Niestety w ogrodzie kolejny raz będę za ponad tydzień więc wtedy to będzie dżungla :wink:

W zeszłym roku wysiałem 2 odmiany goździków brodatych - białą i ciemnoczerwoną. W wyniku suszy siewki wyginęły. Teraz okazało się, że z czerwonych siewek jedna roślina przeżyła (mama w tym miejscy posadziła goździki zebrane z ogrodu więc pomiędzy nimi jeden okaz się uchował). Goździk jest piękny - ciemnoczerwony z ciemnymi liśćmi:
Obrazek
Muszę zebrać z niego nasiona :wink:

Moja siewka brunerry, która wykiełkowała pod hakonechloą ma sie bardzo dobrze, wyrosła na tyle duża, że na razie trawa jej nie potrafi zakryć:
Obrazek

W zeszłym kupiłem kosaćca 'Tropical Night' - w sumie przez niedopatrzenie. Chciałem kosaćca syberyjskiego, a 'Tropical Night' jest kosaćcem bródkowym. W każdym razie zorientowałem się po zakupie - sprzedający miał wstawione takie zdjęcia, że byłem pewien, że to jest kosaciec syberyjski. Taki stary a dał się nabrać :wink: Ale oprócz tego to okazało się jeszcze teraz, że to wcale nie jest 'Tropical Night'. On jest troche podobny - ale trochę - czyli ma dolne płatki ciemniejsze, górne jasne - ale daleko mu do 'Tropical Night':
Obrazek

Od tego samego dostawcy kupiłem kosaćca kosaciec 'Aurea Variegata':
Obrazek
I ten się zgadza - ciężko go po liściach pomylić z czymś innym :wink: Z niego chce zrobić oddzielną rabatę ponieważ bardzo lubię te jego żółto-zielone liście połączone z blado niebieskimi kwiatami :D

Piwonia Delavaya, którą kupiłem w Ogrodzie Botanicznym na kiermaszu kilka lat temu pierwszy raz tak obficie zakwitła. Ale oczywiście po tych deszczach piwonie bylinowe, które rosną obok niej zasłoniły ją z jednej strony, i znacznie ja przewyższyły. Z drugiej strony zacieniają ją lilie - ale takie warunki jej odpowiadają. W ogrodzie botanicznym one rosną w półcieniu, czasem pod drzewami.
Kwiaty są zadziwiająco duże (do tej pory widziałem jej kwiaty na zdjęciach robionych przez rodziców), i dla mnie są naprawdę piękne:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Teraz widzę Karolu, że ogród to nie taki zwykły ogród, a ... botaniczny.
Tyle ciekawych roślin w nim rośnie ;:333
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja niby ogród mam pod nosem, a też często gęsto musi sobie radzić sam... Nieraz tylko przebiegnę przez niego z aparatem, składając obietnice powrotu z uzbrojeniem :wink: Wczoraj wreszcie dotrzymałam obietnicy, ale poległam po trzech rabatach... Wszystko rozrosło się niemiłosiernie, wygrywa silniejszy ;:224
Piękny ten goździk brodaty, u mnie rozsiewają się same, a że mam do nich szczególny sentyment to teraz pewnie zawłaszczą sobie pół ogrodu.
Pomyłki złoszczą, ale ten irysek też piękny ;:333
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anikowo, mam nadzieję, że roślin będzie znacznie więcej - ale już pewnie w nowym ogrodzie :wink:

any57, lubię ciekawe, mniej spotykane rośliny - taki mini ogród botaniczny to trochę mój cel :wink:

clem3, wiem, że nie zawsze można wyjść do ogrodu - nawet jak jest pod nosem. Nie zawsze mamy czas na robienie tego, co chcielibyśmy. Są różne sytuacje i priorytety. Jak byłem ostatnio u rodziców to mimo całego weekendu pracy w ogrodzie wyglądało to jakbym niewiele zrobił :wink: Jeden liliowiec został całkowicie zarośnięty przez lilie 'Black Beauty' oraz piwonię Delavaya - i nie udało mi się nawet do niego dojść żeby go ratować :wink:
Goździki brodate też się u nas rozsiewają - przyznam się, że co roku je próbuje usunąć, rozsiać tylko te, które chciałbym i tam, gdzie chciałbym je - ale one sieją się wszędzie a moja mama je później pielęgnuje a nawet przesadza w inne miejsca :wink:

2 lata temu, na jednej z rabat hostowych, posadziłem kilka okazów i wydawało mi się, że są za rzadko posadzone. Jak dobrze, że nie dosadziłem tam niczego więcej ponieważ w tym roku wygląda to tak:
Obrazek
W rzędzie są 4 odmiany, które podczas sadzenia były małymi roślinami. W tym momencie 'Big Daddy' z 'Blue Angel' wyglądają jak jedna kępa, zielona funkia po lewej (pomyłka sprzedawcy, nie wiem co to ale ją uwielbiam za czysto białe, pachnące kwiaty) zasłoniła 'White Feather', którą już w zeszłym roku musiałem przesadzić około 20 cm dalej żeby nie zginęła pod tą zieloną. A przecież były takie małe :wink:
A tu kolejne hostowisko:
Obrazek
Tutaj takiego ścisku niby nie ma ale ja stąd wysadziłem już kilka kęp, i tylko dlatego ścisku nie ma :wink:
W weekend wywiozłem całą torbę sadzonek host koleżance, która chciała ich kilka. Obsadziliśmy ponad 5 m bok tarasu tymi sadzonkami :wink:

A tutaj kompozycja doniczkowa:
Obrazek
To jest lilia 'Lollypop', kupiona na targach ogrodniczych w lutym. Jestem pozytywnie zaskoczony tym, że nie jest pomyłką :wink: Teraz czekam na kwitnienie pozostałych zakupionych wtedy lilii.

Moje siewki piwonii bylinowych rosną w siłę:
Obrazek
Jak widać w doniczce każda siewka jest zupełnie inna - a ty tylko 4 z moich siewek. Reszta rośnie pod magnolią i czeka na jesienne przesadzenie. W tym roku są jeszcze dość małe ale za rok będą już siebie zagłuszać więc muszę je porozdzielać.

A tu moja siewka kosaćca syberyjskiego:
Obrazek
Jest to siewka ciemnej, wielkokwiatowej odmiany. Na początku myślałem, że siewka wygląda jak rodzic - ale jak zerwałem kwiat rodzica i porównałem to rodzic jest jaśniejszy, o kwiatach z szerszymi płatkami. Zobaczę jak będzie za rok kwitnąć :wink: A siewek mam dużo...

I na koniec kilka zdjęć z nowego ogrodu :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ogród to na razie pole kwitnących chabrów bławatków :wink: Gdzieniegdzie rosną kępki zbóż.

Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie zaczął już czegoś sadzić :wink:
Tutaj są 3 jodły jednobarwne 'Violacea', które docelowo mają stanowić zasłonę okien tarasu od strony sąsiada:
Obrazek
Tak, tak - drzewka są ledwo widoczne pomiędzy chabrami :wink:
A tutaj mój wymarzony tulipanowiec 'Aureomarginata':
Obrazek
Tutaj chabry mają około 1 m wysokości, są też bardzo gęste.
Także mój ogród to na razie bardzo urokliwe pole :wink:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękna ta ostatnia piwonia.
Brunnera z hakonka wygląda ślicznie.
Bardzo ciekawie prezentuje eis już Tarczownica tarczowata.Nie mam tej roslinki.
To będę podziwiała ja u ciebie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”