Moja działka ROD-odskocznia od życia codziennego

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja działka ROD-odskocznia od życia codziennego

Post »

Hmmm, sęk w tym że po drugiej stronie trawnika rośnie drugi taki sam liliowiec i z jego liśćmi jest wszystko w porządku... W bukieciku są czerwone i żółte tulipany głównie. Chociaż dwa sprawiają wrażenie bardziej różowych z zielonym paskiem a dwa są żółte muśnięte czerwienią :P Kolejne tulipany powoli rozkwitają na działce, może jutro uda mi się określić bardziej kolory :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Nie było mnie długo bo niestety czasu mi brakowało na takie przyjemności jak forum ale na szczęście dzisiaj mogę nadrobić trochę zaległości. Sporo pracy wykonałeś a karczowanie drzew jest nie lada wyzwaniem ;:303 . Cudnie wygląda ten drewniany podest . Rośliny w szklarni mają świetne warunki i rosną jak burza ;:oj . Moje pomidory przy Twoich wyglądają bardzo mizernie :;230 . Powodzenia w dalszych pracach działkowych. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystkiego dobrego po świętach :) Niestety czas nas ogranicza a i fizyczne możliwości w pisaniu. Ostatni czas gorący i bardzo pracowity dla wszystkich działkowo szurniętych :):):)
Rewalacyjny pomysł Rodziców z tym płotkiem i efekt WoW ! Dziwna historia z Twoim liliowcem , szczerz mówiąc to one rzadko ulegają jakimś przypadłościom, ale jeśi nie chcesz używać chemi (np Topsin, Miedzian ) to po prostu obcięła bym te brzydkie końcówki. Zobaczysz czy to sie zatrzyma czy trzeba pryskac . Piękne ilość tulipanów :) , szkoda, że one mało trwałe zwłaszcza w upały. Kibicuję dalszym dziełom, bo zapału Ci nie brak :)
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Opowieści z mchu i paproci
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Dziękuję wam bardzo za miłe słowa ! :D
Dzisiaj cały dzień spędziłem na leniuchowaniu na działce i czuję się świetnie. Wiosna pełną gębą, kwiaty kwitną, trawa się zieleni, wszystko pachnie świeżością.

Kilka zdjęć z dzisiaj !

Obrazek

Na początek powojnik 'Lech Kaczyński' który szykuje się już do kwitnienia.

Obrazek

Obrazek

Nowa rabata przed płotkiem z każdym dniem jest coraz bardziej kolorowa !

Obrazek

Takie piękne tulipanki poza czerwonymi i żółtymi klasykami kwitną teraz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Duma rozpiera mnie patrząc na otoczenie oczka wodnego ;:167

Obrazek

Obrazek

Przy okazji okolicy oczka wodnego pochwalę się rododendronem który rośnie obok. Pięknie zakwitł
Obrazek

Sałata ze szklarni jest już całkiem spora. Kilka główek poszło dzisiaj do zjedzenia :D

Obrazek

A tak prezentuje się moja rozsada ogórków, cukinii i dyni. Dzisiaj popikowane do większych doniczek :D (Na zdjęcie nie wszystkie się załapały)

Obrazek

Zauważyłem też nowe kwiatki których nazwy nie znam

Obrazek

No i moja śliwa kolumnowa w donicy obsypała się kwiatami ! Jestem mega zadowolony z tego powodu. Co prawda nie jest ich dużo ale zawsze coś ! :D

Obrazek

Mały rzut z daleka. Trawnik cały czas ma sporo łysych placków ale mam nadzieję że ta nowa trawa samo zagęszczająca zrobi robotę ;:333

Obrazek

I na koniec mała niespodzianka. Kto zgadnie co to wychodzi? :D Myślę że to nie jest trudne pytanie :P

Obrazek
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Hosty!

Ale masz pięknie na działce ;:oj
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Ula, zgadza się. To chyba moje najpiękniejsze hosty jakie mam na działce. Mają piękne i duże liście, wpadają w szaro błękitny kolor ;:167
To chyba było zbyt łatwe ;:306
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Wszystko wygląda świeżo i wiosennie, ale pracy trzeba było pewnie co nie miara. Biały kwiatek to szachownica kostkowata, odmiana biała. Ogórki i dynie ciężko znoszą przesadzanie, przestają rosnąć. Lepiej posiać w większy pojemnik niż pikować.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Pięknieje ogród co Cię odwiedzam. Sałatę masz wspaniałą, ja dopiero będę pikował.
Frate
50p
50p
Od: 26 mar 2017, o 10:42

Post »

Witaj!
Piękne tulipany, zwłaszcza te... "różane" :D :D oczko pięknie wygląda no a szklarnia? Obiekt moich westchnień i pozytywnej zazdrości :) I ta sałata na pierwszym planie!! :) Kły host mają w sobie coś czarującego, też najbardziej lubię te zielono-niebieskie, prawie szare odmiany :)
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

No bardzo ładnie, oczko faktycznie może być Twoim powodem do dumy ;:215
Nasadzenia, rabatka pod płotem , wszystko prezentuje się bardzo fajnie - kawał dobrej roboty.

A do tego powojniki i ta przepiękna hostowa karpa ;:138

Fajnie, że u Ciebie rośnie szachownica, ja swoją posadziłam dwa lata temu i nie doczekałam się ani jednej. No cóż, nie można mieć wszystkiego.

No i te warzywka - mniam.

Pozdrawiam :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

kaarol Dziękuję za identyfikację ! Co do ogórków i dyni to niestety nie wiedziałem o tym. Ogórki niestety faktycznie marnieją a część padła. Ale dynie nie odczuły na szczęście przesadzania !
ed04 Ja sałatę którą sam wysiewałem też jutro będę pikował :P A w między czasie posadziłem kolejną ostatnio. Jakoś tak w między czasie jak zbieram stwierdziłem że pusto i dokupiłem :P
Bazyla Dziękuję bardzo za miłe słowa ! Powojniki uwielbiam i mam ich kilka. Do kwitnienia zbiera się też już Sunset :P Jak nie zapomnę to zrobię zdjęcia na dniach ! A teraz planuję kupić kolejnego którego kiedyś już miałem na balkonie Beautiful Bride. Jego kwiaty dorastają do średnicy 28cm :D

Nie zaglądam ostatnio tu za często ale myślę że wszyscy to rozumieją i jestem usprawiedliwiony :D

Obrazek
Powiem wam że dzieję się ostatnio ! Jak już wyżej wspomniałem to posadziłem kolejną partię sałaty w szklarni, pomidory zaczynąją kwitnąć, papryki i cukinie też zawiązują pierwsze pączki. Roślinki mają się świetnie. Kolejny z moich powojników zawiązuje masę pąków. Lech Kaczyński mnie dzisiaj zmartwił bo w jednym pąku ma dziurę i nie wiem co to. Mam nadzieję że to tylko jeden pączek taki.
Obrazek
Muszę też pochwalić się wam swoimi czarnymi tulipanami ! Są wysokie ! Prawie 70 cm ;:oj

Obrazek

Obrazek

Takie cudo ostatnio zaczęło mi kwitnąć, w kilku innych miejscach też wyszły. Oczywiście nie wiem co to jest ale wygląda bardzo ładnie. Chociaż wiem że rośnie z cebulki !
Obrazek

Wydaje mi się że znalazłem siewki porzeczek na działce ale pewny nie jestem

Obrazek

Obrazek

Jako że miałem dzisiaj zły humor to wybrałem się na roślinne zakupy żeby sobie go poprawić. I chyba się udało ! Kupiłem dwie datury, czerwona i różowa
Obrazek

Obrazek

Poczekam jeszcze z tydzień może trochę więcej i posadzę je do gruntu.

No i jeszcze jedna roślinka o której od dawna marzyłem w swoim ogrodzie. Kto zgadnie co to jest? :D
Obrazek

Obrazek

Poczekam do końca maja i też powędruje do gruntu na sezon. Póki co rośnie w szklarni :P

Co prawda ostatnie przymrozki które się przytrafiły dwie noce zniszczyły mi aksamitki i przymroziły listki magnolii(a była okryta ! ;:223 ) ale nie ma co się załamywać. Mam nadzieję że magnolia odżyje jeszcze a aksamitki posadzę nowe ! I tak wykiełkowało mi ich ostatnio sporo ;:306
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

:wit
Faktycznie bardzo dużo się u Ciebie dzieje.
Co do dyniowatych, to wiem, że nie wszystkie mają takie problemy. Np. kiwano bez żadnych problemów mi się przyjmowało. Ale ogórki to faktycznie bywają ponoć problematyczne. Daj im czas, a jeśli im się nie poprawi, to najwyżej posiej już prosto do gruntu - odpada problem uszkodzeń korzonków :)

Śliczną tęczę uchwyciłeś!
Jestem pod wrażeniem tego, jak u Ciebie wszystko pięknie i szybko rośnie. Magiczną masz działeczkę. A tulipany faktycznie giganty. ;:oj

Co do tego cuda... nie wiem, co to jest, ale miałam pojedynczą sztukę takiego samego. Tzn. mam nadal, ale już przekwitło. Śliczna roślinka.

Datury bardzo ładne. A ten upragniony nabytek... skojarzył mi się z bananowcem, ale nie jestem mistrzynią w zgadywankach. ;:306 I nigdy w sumie bananowca nie widziałam na oczy.
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapewne kanna.

Moja ulubiona roślina (jedna z top 10, albo raczej z top 5).
Pewnie z Biedry? Ogromnie żałuję, że nie wiedziałam, że akurat je mają, przejeżdżałam dziś obok i nie zajrzałam :( )
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Ula ! Niestety ale pudło :D
Wiki,zgadła perfekcyjnie ! Co prawda nie znali w szklarni odmiany ale dla mnie się kojarzy z bananowcem Maurelli ! :D Sam się jeszcze nie znam dobrze na bananowcach ale od zawsze mnie zachwycały te rośliny. Jak zresztą wszystkie rośliny egzotyczne ! Ale myślę że już się wszyscy zorientowali z tym :D Zaraz lecę do odpowiedniego wątku niech mi pomogą w identyfikacji :D
Sąsiadka tego fioletowego cudaka ma w takiej pięknej dużej kępie :D
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Racja! Bananowiec, też z moich top10. Kanny są bardzo podobne. I chyba dlatego mam do nich słabość. Lubię właśnie te ich duże, "bananowe" liście.
Kwitnienia to sprawa drugorzędna.

Można się pomylić, sam zobacz:

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”