Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Och, ja też miałam dzisiaj pracowity dzień. :roll:
Ciebie kotek pilnował,Z nami tez Fiona chodziła.
Cudny masz ten ogród. I ten rodek z klonem wygląda przepięknie.
Jeszcze takie śliczne kwitnące narcyzki i tulipanki. ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zuzia się już zadomowiła na dobre ;:215
Jadziu, już pączek zobaczyłaś na liliowcu? Brawo! ;:303
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Deszczowe zdjęcia - przecudne. Szczególnie spodobała mi się kropla wody na środku liścia. Natomiast zdjęcie z mszycami - ;:185 ,samo zdjęcie jest extra, ale mszyce mnie nie cieszą .Też się u mnie pojawily. Tego deszczu zadroszczę Ci bardzo. W Poznaniu ciągle susza. Dziś padało przez 10 min. Ziemia wyszuszona jak w pełni lata.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Calutki dzień prawdziwie majówkowa pogoda ;:167 ;:167 Zuzia oczywiście calutki czas ze mną, a teraz za oknem znów leje i to solidnie .Nic to, niech pada, ale znów mocno się ochłodziło wieczorem, a takie cudne niebo było dzisiaj aż szkoda było minutki siedzieć w domu .Jakoś dawno nie widziałam mojego starego przyjaciela czyżby się na mnie pogniewał ;:224 Przecież kwitnie tyle kwiatów które mógłby odwiedzić ;:174

Obrazek

Obrazek

BEATKO kochanie masz rację Zuzia jakby zadomowiła sie już u nas i dziennie przychodzi spać sama bez wołania .Godzina koło 20 idzie jaśnie pani do domu i coraz lepiej jej to wychodzi ;:167 .Jednak calutki dzień jest w drodze :;230 Ten liliowiec to pachnący majowy rośnie na ścieżce między betonikami i nijak nie mogę go wykopać .Mini Stella też ma już pąki :heja ona jest niepobita

Obrazek

Obrazek

ANIU ;:108 Ty chyba masz każdy dzień baaaardzo pracowity. Powiedz lepiej kiedy odpoczywasz.Wiesz ,ze bardzo kocham ten mój misz-maszowy ogródek, ale gdy tak mu się przyglądam z lewej, prawej czy z ławeczki to jak na razie nie zmieniłabym niczego . Te Rembrandty kwitną juz od wielkanocy dostałam je od wnusia i cieszył się gdy przyjechał na święta ,że za 1 euro, a ślicznie zakwitły. Zapowiedział ,ze jak przyjedzie we wrześniu znów mi jakieś kupi w Holandii

Obrazek

Obrazek

BASIU malutkie ropuszki też spotkałam dlatego nie mogę wysypywać granulek bo szkoda tych ropuszek .Te oślizłe dranie już się zwiedziały gdzie posadziłam jezyczkę pomarańczową i już zdążyły sie nią zająć :evil: a wcisnęłam ją między te niejadalne a i tak nie pomogło ;:174

Obrazek

Obrazek

KRYSIU miło mi Cię gościć w mojej familokowej oazie .Teraz znów podlewa z nieba i nie bardzo mi się podoba, bo jutro znów wiele roślin będzie uszkodzonych przez ślimaki, których zawsze mam mnóstwo .Krysiu u mnie jest ogródek osłonięty z każdej strony, więc i tak nie szaleją wiatry .Ta strona jest południowo wschodnia czyli o 12 ma pełne słońce .Ten klonik nazywa sie Garnet może musisz poszukać właśnie takiego .Mój brat ma go na wydmuchowisku ,a u niego mrozy i wiatry okropnie szaleją nie to co u mnie .Potem jesienią moje dalie jeszcze żyją, a jego już zmrożone ,a mieszka niedaleko mnie, a słonko ma calutki dzień od samego rana .Żadnej kołderki niczego nie zakładam tylko pierwszą zimę osłoniłam go włókniną, a czy brat coś zakłada na zimę tego nie wiem

Obrazek

Obrazek

IWONKO no widzisz miało padać u Ciebie, a znów zakręcił i do mnie powrócił ten deszcz jaki nieposłuszny .Kotka staje się śmielsza i chyba z miesiąc już każdą nockę spędza w domu .Jednak mnie bardziej słucha niż mojego M, bo przecież calutki prawie dzień jesteśmy w ogródku .Zresztą baba babę zrozumie :) Moje hiacynty też na pół gwizdka kwitną, a 2 lata temu je wszystkie wykopałam i też nic nie pomogło ,ale spróbuję jeszcze raz.Tobie również udanego wyjazdu i miłych spotkań w plenerze z forumkami

Obrazek

Obrazek

EWUNIU u nas znów pada i to solidnie nie tak jak przez te ostatnie dni .Jutro znów będzie multum ślimaków.Lubie bawić sie fotkami i każda udana daje mi wiele radości jednak jest też sporo nie nadających sie do pokazania . No cóż trza sie czymś zająć :)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiedziałem Jadziu, że Maigold będzie pierwsza, to już lada dzień :)
U nas niedawno troszeczkę popadało, a teraz już suche jezdnie.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
DzonaK

Post »

Witaj
Cudowna wiosna już u Ciebie , tyle kwiatów już Ci kwitnie . Mszyce i u mnie rządzą ale jeszcze chwilkę i poczęstuję je gnojówką z pokrzywy jak to nie pomoże to kupiłam szare mydło i będę je pryskać , ale naturalnymi środkami chemii nie toleruję w swoim ogrodzie . :wink:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Okazuje się, że Maigold na podium ;:167 ;:138 . Kolorek już widać, czyli lada dzień i pierwsze róże już będą. W ogrodzie masz bardzo kolorowo i wiosennie, wreszcie będzie czym oczy cieszyć ;:215 .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich goście wieczorową porą .Po wczorajszym wieczorno nocnym deszczu dzisiaj znów zaświeciło cudnie ;:3 ;:3 .Tak mogłoby być dziennie to nocne podlewanie ;:108 wcale bym się nie pogniewała :) Oczywiście poranna inspekcja sie odbyła a jakże mszyc tyle samo nic nie padochnęły po moim oprysku .Jednak chwilowo daruję sobie opryski nawet gnojówką czy sodą jedynie co to tylko wodą, bo zauważyłam też takich pomocników prócz oczywiście Biedronek czy Złotooków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście Zuzia wiernie mi towarzyszyła

Obrazek

Nie byłabym sobą gdyby nie wykorzystała podeszczowych kropelek ,żeby je uwiecznić

Obrazek

Obrazek

Obrazek

no juz dosyć opowieści z mchu i paproci :wink:

DAYSY Maigold oczywiście zawsze pierwszy startuje, a reszta dopiero w blokach startowych robi sobie Makeup Często teraz siadam na ławeczce pod pergolą i cieszą moje oczy te wszystkie cudne kolorki ;:167 ;:167 chwilo trwaj

Obrazek

Obrazek

JOASIU uwielbiam wiosnę w moim ogródku jednak juz teraz widać ciasnotę.Dzisiaj wysiałam ogórki do donic a drugie wysiane juz kiełkują jednak mają czas .Na rabacie raczej nie będą rosną bo miejsca brak tylko na wysokość pójdą.Na razie niczym nie bedę pryskać prócz wodnego strumienia z opryskiwacza

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU widzisz a u mnie padało calutka noc a ja sie z tego cieszę bo licznik sie nie kręci a roślinki zadowolone :wink: Powiem Ci na ucho ,że zrobiłam dla Ciebie sadzonkę dahurskiego, wiec trzymaj kciuki .Na razie chyba juz miesiąc jest okejos oby tak dalej . Moją Pygmeykę posadziłam dzisiaj do doniczki, bo w/g Twojej to istna sierota a Twoja wypasiona. Mam nadzieję ,ze się trochę opamięta bo w ubiegłym roku miała miniaturowe kwiatki ledwie widoczne na skalniaku

Obrazek

Obrazek

Siedząc na ławeczce nagle zaczęło cosik głośno brzęczeć mi obok ucha, a tu nagle taki pan usiadł mi na kolanach ,chyba mu się cosik pomyliło, bo chyba nie wyglądam na obiekt jego westchnień ;:306

Obrazek

Udanego ;:3 wekendu życzę wszystkim miłym gościom ;:196
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jadziu
Bardzo piękna goryczka. :D
Sadzonka dla Forumowicza się na pewno uda bo z ;:167 :D
Nie wierzę ,jak widzę apetycznie zapączkowane róże :D
U mnie niektóre jeszcze listków nie rozwinęły.
Ale po deszczyku wszystko przyspieszyło...
Ten przyjaciel na Twoim kolanie to wróg - zmiennik -pluskwa, ssie czubki roślin ,które karłowacieją :(
Ja je tępię.
Jadziu czy opryski sodą nie niszczą roślin :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Jadzou już w ogrodzie widać, że ciasno się zrobiło.
U mnie też chodziłam z karpami dali i szukałam miejscówkę.

Jak patrzę na ostatnie dwa Twoje zdjęcia to już stópkę trudno chyba Ci tam położyć.
Czytam o uprawie ogórka w doniczce na wysokość jak to robisz, chętnie skorzystam z takiej formy choćby na mizerię.
Pierwiosnek Francesca jak zakwitnie to jego kwiatki jaki mają kolor.

Chwalisz się deszczem u mnie trochę popadało i teraz wieje bardzo zimny wiatr.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Jadziu , u Ciebie już róże na maxa zapączkowane , moje w tym roku , bida z nędzą wiosna deszczu było brak , teraz kropelki z konewki masakra . piwonie drzewiaste szykują się do kwitnienia , bylinówki też niewypasione , będzie u mnie chudy rok cieszę się ,że u Ciebie gąszcz zieleni , będzie co oglądać pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Róże już w pączkach a u mnie jeszcze nic nie widać. Wydaje mi się że, to wina pogody bo cały czas jest zimno. Kotka śliczna do wygłaskania.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

To chyba truskawka jest tak cudnie skąpana w podeszczowych kroplach. Śliczna fotka, Jadziu. ;:215
A nie wiedziałam, że regularnie tniesz tego klonika, myślałam, że on sam z siebie taki niuziutki, kompaktowy :oops:
Chyba mi umknął wpis o rozwiązaniu zagadki co Ci to z ziemi wychodziło, co stawiałam na jakąś może lilię. Wiadomo już co to?
Miłego weekendu. ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Sadzonka dahurskiego dla mnie ;:168 już trzymam kciuki i małymi palcami klikam w klawiaturę :D
Zdziwiłem się tymi pożeraczami mszyc - muszę baczniej się przyglądać.
Zuzia widzę, już całkiem zadomowiona ;:333
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimno, zimno brrr ,więc najwygodniejsze i bezpieczne siedzenie w domu przy kompie :) Niestety temperatura na najbliższe dni zniechęcająca do biesiadowania w ogródku . Jedynie ślimaki będą miały ucztowanie bez dozoru oby to zimno i ich odstraszyło od biesiadowania a jeszcze rano była taka cudna pogoda ;:174

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU no po Twoim wpisie ,ze juz parę razy próbowałeś go ukorzenić i poniosłeś fiasko to miałam takie gałązki na niskościach gdzie mało słonka dochodziło, więc je ścięłam. Jednak na końcach były zielone listki ,wiec co mi szkodziło zrobić próbę .Już chyba z 1,5 m siedzą w ziemi pod okryciem i jak na razie żyją ,no więc zobaczymy co z tego wyjdzie.To moja pierwsza próba oby pomyślna ..Zuzia tak częściowo sie zadomowiła, jednak do zachowania Agatki jeszcze wiele jej brakuje, jednak jest coraz lepiej. Na fotce pożeracza mszyc to tylko półprawda, bo nie jestem do końca przekonana czy to larwa Ośca korówki dzisiaj sporo czasu poświeciłam temu tematowi szczególnie forum rolniczym :) Dzisiaj w tym miejscu zauważyłam taką gąsienicę zamiast tej larwy dlatego tak mnie to zaciekawiło, bo wyglądem nie przypomina zwykłej gąsienicy. Pokazało się więcej ochotników na mszyce np Wojsiłka pospolita

Obrazek

Obrazek

BEATKO oczywiście zagadka rozwiązana, bo nie tylko u mnie takie cosik sie pokazało .To jakby kwiat jeżówki ale w tej chwili juz nie ma tego kwiatu są natomiast liście jeżówki Kleopatra .Masz rację to truskawka z kroplami wygląda zjawiskowo tobie również życzę udanego weekendu ale przy takiej pogodzie co można robić tylko siedzenie w domu . Tyle pozostało mi z Jacqueliny du Pre jednak liczę ,ze może pod koniec sezonu pokaże jakiś kwiat no chyba ,żeby mnie zaskoczyła i szybciej zakwitła

Obrazek

Obrazek

JOASIU kotka uparciuszka wygłaskana dziękuje. Moje róże też teraz przystopują, a mogłam się już cieszyć kwiatami ;:174
cóż nic na to nie poradzimy, bo wpływu na to nie mamy

Obrazek

Obrazek

TERENIU jeszcze róże poszaleją a piwonia cudnie zakwitła ja nadal czekam na majówki bo niektóre mają zaawansowane pąki przebijają kolorek .Jednak ta pierwsza Early scout tez jakaś niemrawa, a każdego roku pierwsza zakwitała

Obrazek

Obrazek

KRYSIU nie ma tak źle to tylko tak wyglada.Mam wszędzie ścieżki porobione ,a na rabatach nie ma zbytniego tłoku .Jednak wśród Rh na pewno nogi nie wsadzę, ale reszta spoko .Mam jeszcze kawałek wolnego miejsca gdzie posadzę pomidorki, warzywnik też mam mini ,bo mini ,ale jest pietruszka, seler, rzodkiewki już dzisiaj 2 zjadłam. Truskawki rosną po bokach do tego czosnek, na środku porzeczki a na przodzie piwonia Itoh i dwie róże :;230 . Moje rabatki są mieszane i każdy kawałek musi być zagospodarowany .Ogórki wysiałam w doniczkach potem pójdą na rabatkę pod płotem sąsiada będą stać na glebie którą nawiozłam jesienią i bedą piąć sie po bluszczu sąsiada ,który przechodzi na moja stronę .W ubiegłym roku wysiałam bezpośrednio do gruntu ,ale ślimaki były szybsze i ogórki słabo owocowały, dlatego teraz będą w donicach .Nawóz będzie tylko dla nich, a nie dla bluszczu. Ta prymulka właśnie kwitnie ma seledynowe kwiatki

Obrazek

Obrazek

AGUSIU trzymam Cię za słowo Andrzej z pewnością również .Ten na kolanie to odorek zieleniak raczej nieszkodliwy to stały osobnik w moim ogródku .Nie jestem taka szybka do zbijania owadów chyba ,ze jest to Ogrodnica niszczylistka czy Kwieciak malinowiec tym nie przepuszczę. Reszta owadów może czuć sie u mnie bezpiecznie .Gdybyś zrobiła mocny roztwór, ale 1 łyżeczka na 1l wody to nie dużo .Oglądałam na Youtube jak facet dał dwie łyżeczki na 1l wody fakt mszyce się spaliły ,ale i młode listki rośliny również .Pamiętam jak kiedyś nierozwodnioną coca colą opryskałam porzeczki spaliłam je na jamen razem z mszycami oczywiście ;:124 Dzisiaj zaś czytałam ,żeby natrzeć przeciętym na pół ząbkiem czosnku p/ mszycom .Cóż wypróbuję na porzeczce, bo juz nie mogę sie patrzyć na te listki pofalowane i przebarwione

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udanego weekednu dla tych co pragną deszczu to przesyłam chmurki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”