Dalie wymagania,problemy - cz.4
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.4
No to ja chyba trochę przesadzam, bo wnoszę doniczki do domu, gdy temperatura spadnie poniżej + 15 stopni C.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Milena, ja wsadzałam do doniczek 1 kwietnia i przedwczoraj już widziałam że zaczynają kiełkować, a dzisiaj jak były na słoneczku to prawie w oczach przyrastały.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba już dobry czas na ogólne sadzenie karp do gruntu? W tym roku wszystko dzieje się w ogrodzie dużo wcześniej.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Ja się jeszcze wstrzymam, bo u mnie w tym roku wszystko dużo później, niż w ubiegłym.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Urszula ale jak to u Ciebie później? Przecież my z tych samych rejonów jesteśmy?
Ja na pewno będę wsadzać w poświąteczny wtorek, bo nawet w razie majowej zimnej Zośki będzie można przykryć donicami wszystko to, co wyjdzie z ziemi.
Ja na pewno będę wsadzać w poświąteczny wtorek, bo nawet w razie majowej zimnej Zośki będzie można przykryć donicami wszystko to, co wyjdzie z ziemi.
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zastanawiam się czy stopniowo nie zacząć już wysadzać karp. Ziemia już nagrzana, większych chłodów już nie widać w prawdzie warunki mam do przechowywania znakomite i karpy wyglądają tak jak wykopuje je na jesieni ale swędzą mnie ręce
Ktoś też już myśli o wysadzania albo wysadza?

- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Wysadziłam przed Świętami 7 swoich dużych karp.Nie były podpędzane.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Posadziłam wszystkie karpy do gruntu 24 kwietnia. Także mieczyki. Na wszelki wypadek przykryłam lekko ściółką z siana i liści. W tym roku po raz pierwszy zimowałam karpy w nieogrzewanym domu letniskowym, w skrzyniach przysypane piaskiem i okryte agrowłókniną. Przezimowały lepiej niż w ubiegłych latach zasypywane trocinami i przechowywane w blokowej piwnicy. Żadnych oznak wyschnięcia. Piękne i dorodne karpy. Martwi mnie tylko trochę susza.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Ja jeszcze nie wsadziłam. Zastanawiam się, bo wczoraj upał, dziś ledwo 5 stopni w nocy. Będzie ta zimna Zośka, czy nie?
.
Pamiętam, że w tamtym roku żałowałam, że nie wsadziłam w kwietniu, bo praktycznie od początku kwietnia nie było już przymrozków. W tym roku jednak było dużo zimniej i przymrozki też były.

Pamiętam, że w tamtym roku żałowałam, że nie wsadziłam w kwietniu, bo praktycznie od początku kwietnia nie było już przymrozków. W tym roku jednak było dużo zimniej i przymrozki też były.
Pod koniec tygodnia mają być przymrozki - to chyba lepiej poczekać jak już wystartowały. Ja swoje podpędzam w doniczkach (nie mam dużo, bo ok. 10 szt),ale też chętnie bym je wysadziła już do gruntu, bo niektóre mają już ok. 50 cm. w zeszłym roku miałam problem by bez szwanku znieść je z poddasza w maju, bo miały już ok. 80 cm. W tym roku i tak wsadziłam je w doniczki dużo później - to może do tej wysokości nie zdążą urosnąć.
- firletka80
- 10p - Początkujący
- Od: 7 mar 2018, o 11:33
Mam ten sam "problem". Chciałabym wysadzić już podpędzone dalie. Nie miałam pojęcia, że one takie szybkie i żywotne
Jedna ma już 70 cm.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Ja swoje podpędzone zamierzam wysadzić dopiero po zimnej Zośce, bo nic nie wiadomo, jak będzie z pogodą. Natomiast gołe karpy już wszystkie sukcesywnie wysadzam do gruntu. W razie czego przykryję donicami, ale przypuszczam, że zanim powschodzą już będzie po Ogrodnikach.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Ja wysadzam w ten weekend, następny wyjazd na ranczo może być za miesiąc, więc nie mam wyjścia. Czy jeśli je przymrozi, to wybiją później nowe pędy, czy już wcale? Moje niektóre podpędzone mają 30 cm, a niektóre jeszcze nie wyszły.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Jeśli karpa jest spora i ma dużo kartofelków, to mogą wybić następne pędy. Ale jeśli masz jedną bulwę, to już gorzej.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Dzięki, Wando, mam nadzieję, że jakoś poradzą, karpy są różne.
Pozdrawiam Anida