Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rzodkiewka- wszystko Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

Teraz jest zimno jak przyjdzie ocieplenie to rzodkiewka wzejdzie. Swoją filipar już jem
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie wschody były po 2 tygodniach
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Na moją jeszcze kilka dni poczekam. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Jakby to nie była tak sucha wiosna, to pewnie na Święta byłyby rzodkiewki :wink:

Obrazek

Podlałam je dziś i przy okazji zauważyłam, ze spełniły też zadanie wyznaczania rzędu marchewkom, bo i one już wzeszły.

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Świąteczna - balkonowa rzodkiewka ;:306

Obrazek
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36

Post »

Mirku... Mógłbyś coś więcej napisać- jak ją uprawiasz? W skrzynkach? Nawozisz?
Mnie się jakoś nie udają :-( Nie wiem co źle robię, ale od kilku lat zbieram głównie liście i sparciałe łodygi, albo robaczywe. W zeszłym roku jako-tako udała się jakaś odmiana specjalnie przeznaczona do doniczek.
W gruncie nie ma szans- mam suchy piach (w dodatku bardzo mały ogródek).
Bardzo lubię rzodkiewkę i pewnie dalej będę próbować, ale zniechęcające są moje dotychczasowe próby... :?
Pozdrawiam,Vivien333
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Rzodkiewkę uprawiam w skrzynkach balkonowych.
Ziemia kupna uniwersalna/warzywna.
Sieję w odstępach 3-4 cm, dość płytko ok.1 cm
Odstępy między rzędami 10-15 cm
Stanowisko słoneczne, podlewanie umiarkowane ale niezbyt obfite, niczym nie nawożę ;:333
Pozdrawiam, Mirek
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ponoć podłużne rzodkiewki są dużo rzadziej robaczywe.
Jak w ogródku jest piach to trzeba cały rok mieszać ziemię ze skoszoną trawą,liśćmi,obierkami i innymi odpadkami i niech się to rozkłada a już po jednym sezonie będzie duża poprawa.
Albo posiej rzepę,nie rzodkiew czy brukiew z którą często się ją myli tylko rzepę.Jest dużo mniej wymagająca a podobno smakuje podobnie jak rzodkiewka.
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Mirku. Ja też tak uprawiałam (tak w skrzynkach, jak i głębszych donicach) i zawsze coś z nimi jest nie tak. Nie wiem, co robię źle. Może za późno wysiewam... :roll:
Zaraz zainteresuję się rzepą (dzięki za pomysł), jadłam jako dziecko i bardzo mi smakowała.
Ziemię w ogródku od lat poprawiam różnymi wynalazkami- dodaję kompost, torf, glinę, ale wciąż jest kiepsko. No i rejon jakiś wyjątkowo suchy- w okolicznych miejscowościach pada, a u nas nic :-(
Rośliny ozdobne jakoś sobie radzą, ale warzywa udają mi się tylko w donicach (tylko szczypiorek i pietruszka jakoś dają radę wśród kwiatków). Zresztą... to ogródek przy szeregówce i tak ludziska dziwnie na mnie patrzą ;-)
Pozdrawiam,Vivien333
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

:wit
Nie wiem, kiedy siejesz rzodkiewkę ,ale wysiana wiosną w okresie marzec - początek maja powinna bez problemu wschodzić.
Może zbyt rzadko podlewasz ?
Nie przejmuj się ludźmi , rewanżuj się tym samym - też dziwnie na nich patrz ;:306
Pozdrawiam, Mirek
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiewam właśnie w tych terminach. Z sianych w maju zwykle nic nie ma-od razu wybijają w pędy kwiatowe. Wydaje mi się, że podlewam dość dobrze. Z pewnością częstym problemem są jakieś robale- dość często wygryzają mi dziury. Chyba muszę pod włókniną trzymać... :roll:
W desperacji wysiałam rzodkiewki do dużej skrzynki późną jesienią. No i skiełkowały jeszcze przed zimą, miały po kilka liści i nawet jakiś zaczątek zgrubienia. Niestety- zimą było bardzo mokro i na przedwiośniu zaczęły jakoś coraz gorzej wyglądać, po czym wyciągnęłam górę kompletnie pozbawioną korzeni. Myślałam, że może pędraki zjadły, bo dość często znajduję je w donicach, ale nie było ich tam. Myślę, że było zbyt mokro i po prostu zgniły.
Jeszcze zapytam- jaką odmianę siejesz Mirku do tych skrzynek? Może sekretem jest dobra odmiana? U mnie jako jedyna udała się (jako-tako) w skrzynkach French Breakfast 3.
Będę dalej próbować. W tym roku spróbuję również jesiennej uprawy, może wtedy będę miała lepsze efekty...
Tak chcę mieć własną rzodkiewkę, że nie odpuszczę. :twisted:
PS. A wczoraj to nowa sąsiadka przemówiła do mnie ludzkim głosem i powiedziała, że całe lato zazdrościła mi pomidorów i papryk, więc w tym roku już sobie zakupiła własne i wyprowadza je na spacer. No to jej jeszcze poziomki dorzuciłam. Niech na nią ludziska też dziwnie patrzą. ;:173
Pozdrawiam,Vivien333
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Wysiewałem Carmen - odmiana dość plenna, bez skłonności do parcenia ;:333
Pozdrawiam, Mirek
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak wyglądała moja rzodkiewka Tytan 13 kwietnia, teraz znacznie większa. Wysiana w tunelu.

Obrazek
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to muszę sobie dokupić tą Carmen, bo nie mam. Tytana też sobie poszukam, bo był już chwalony w tym wątku.
Ja do tej pory wysiewałam (z tych, co pamiętam) Krakowiankę, Silesię, Saxę, 18-to dniową. Dokupiłam też Jutrzenkę i Violę- ponoć do uprawy całosezonowej, więc będę próbować dalej.
Dwa dni temu wrzuciłam do dilerek z ręcznikiem papierowym kolejne nasiona i zrobię sobie rozsadę. Może w ten sposób uda mi się wreszcie wyhodować własne rzodkiewki.
A biała typu sopel lodu to się chyba nie nadaje do pojemników, prawda? Za głęboko rośnie chyba... :roll:
Pozdrawiam,Vivien333
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Sopel lodu to wybitnie odmiana gruntowa ;:333 , nie nadaje się do skrzynek balkonowych ;:222
Pozdrawiam, Mirek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”