Pomidory pod folią cz. 5
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 5
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podłączasz to ustrojstwo do prądu a termowentylator do niego. Termowentylator nie pracuje dopóki ustrojstwo nie puści prądu. Prąd puści dopiero w momencie spadku temperatury poniżej zadanej minimalnej. Wyłączy prąd w momencie uzyskania zadanej maksymalnej temperatury. Tak w skrócie napisał szatyn
Fabrycznie ma nastawę 2 stopnie różnicy pomiędzy min a max. Można jednak wejść w ustawienia i zmienić te wartości. Ma też podtrzymanie w razie braku i powrotu energii. Po roku dalej pamiętał nastawy czyli ma baterię.

Fabrycznie ma nastawę 2 stopnie różnicy pomiędzy min a max. Można jednak wejść w ustawienia i zmienić te wartości. Ma też podtrzymanie w razie braku i powrotu energii. Po roku dalej pamiętał nastawy czyli ma baterię.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
W dniach 16-18 kwietnia wbrew zdrowemu rozsądkowi wysadziłem pomidory do pierwszego tunelu.Rozsada była już na tyle wyrośnięta że czekanie do dni po świętach nie wchodziło w grę.Warunki od dłuższego czasu są fatalne nocami,albo blisko zera a przeważnie przymrozek.Cztery noce za nimi.Powoli bez strat się aklimatyzują.
Jedyna ochrona od lat to agro w pogotowiu.

Jedyna ochrona od lat to agro w pogotowiu.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- darbo
Czyli Witku w tym roku posadziłeś na tzw. spontana
Pogoda po świętach ma się znacznie nocami poprawić.
Ja czekam teraz na atak żółtych mrówek. Jak kopałem, to widać było pojedyńcze osobniki.
Jednak oczyma wyobraźni widziałem jak rudzielce zacierają łapki

Pogoda po świętach ma się znacznie nocami poprawić.
Ja czekam teraz na atak żółtych mrówek. Jak kopałem, to widać było pojedyńcze osobniki.
Jednak oczyma wyobraźni widziałem jak rudzielce zacierają łapki

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Faworyt
Wiesz też miałem parę lat temu inwazję takich mrówek,ale tylko sezon i od tamtej pory mam(odpukać) spokój.Zamiast z latami być coraz ostrożniejszy to sadzę i ryzykuję coraz bardziej.
Ja przed jakimkolwiek sadzeniem wertuję prognozy z wyprzedzeniem i też widzę że lada moment temperatury nocami mają podskoczyć,więc i rosnącym pomidorom dadzą potrzebnego kopa. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Aiss
- 200p
- Od: 20 sty 2012, o 21:16
Kurcze, też mam problem z tymi paskudnymi mrówami, robią gniazda zwłaszcza w doniczkach i nie mogę ich się pozbyć
Planowałam czarną agrowłókninę w tunelu, ale czy w tej sytuacji to nie będzie przysłowiowy gwóźdź do trumny ....
I jak się tego pozbyć, mam Brosa na mrówy, ale nie działa na rudzielce
....

I jak się tego pozbyć, mam Brosa na mrówy, ale nie działa na rudzielce

- darbo
Ja raz założyłem czarną agro. Szybciutko ściągałem, bo mrówki wszelakiej maści założyły sobie hiperaglomeracje.
Na rude nie ma mocnych. Jak pomidor pada, to pozostaje jedno. Trzeba wykopać krzak i zaraz zalać wrzątkiem to miejsce. Mało eleganckie rozwiązanie ale niestety jedyne. Korzenie należy wypłukać do czysta wodą, bo jest mrówek tam ukrytych mnóstwo. Patrzysz na bryłę korzeniową i niby jest ok. Tylko zacznij płukać a tam jedna na drugiej pochowane. Potem niestety taki krzak i tak niestety choruje. Na ogół kiedy dochodzi już do widocznego osłabienia rośliny nie dysponujemy zastępczymi sadzonkami. Czarne mrówki są do ogarnięcia. Tym wystarczy wysypać trutki na zakrętki od słoików i po problemie.
Rudym kiedyś celowo wysiewałem sałatę i tam siedziały. Jak sałatę się używało, to i likwidowało się przy okazji mrówki. Od paru lat sałata im się znudziła. No kombinują.

Rudym kiedyś celowo wysiewałem sałatę i tam siedziały. Jak sałatę się używało, to i likwidowało się przy okazji mrówki. Od paru lat sałata im się znudziła. No kombinują.

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Aiss
- 200p
- Od: 20 sty 2012, o 21:16
Spróbuję wstawić próbne donice z ziemią ,podłoże w tunelu zleję porządnie wodą, może się wprowadzą do donic, a wtedy
....trochę jeszcze czasu zostało do wysadzenia pomidorów, może się uda.

- Faworyt
Przedszkole numer dwa nabiera wyglądu coraz solidniejszej rozsady.

Pozostanie jeszcze majowy wysiew.Najtrudniejszy logistycznie,gdyż z największą ilością odmian na ten sezon.

Pozostanie jeszcze majowy wysiew.Najtrudniejszy logistycznie,gdyż z największą ilością odmian na ten sezon.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Bala
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2019, o 08:54
Moje siane były 20 lutego. Od kilku dni są w tunelu bo już były za duże. W przyszłym roku posieję trochę później. Mam posadzone 120 krzaków 35 odmian i z 20 różnych drobnoowocowych w donicach.

...w życiu nigdy nie wiadomo,czy to oaza,czy fatamorgana...
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Ja co roku odsuwam nieco termin siewu i za każdym razem i tak za wcześnie. Okazuje się, że faktycznie 6-7 tygodni przed planowanym wysadzeniem do tunelu to byłoby idealnie, czyli jeśli chcemy wysadzać przełom kwiecień/maj to wysiew w połowie marca.
Bala - nie za gęsto te krzaki od siebie? Jak zaczną naprawdę rosnąć to okropny busz Ci z tego wyjdzie, do rzędów z tyłu nie będzie dojścia.
Bala - nie za gęsto te krzaki od siebie? Jak zaczną naprawdę rosnąć to okropny busz Ci z tego wyjdzie, do rzędów z tyłu nie będzie dojścia.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Bala
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2019, o 08:54
Nie są za gęsto. Z tyłu i po bokach stoją tymczasowo donice. Odstęp między pasem rzędów jest wszędzie 100 cm, a 60 w rzędzie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

...w życiu nigdy nie wiadomo,czy to oaza,czy fatamorgana...
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ptrząc na pogodę długoterminową (do 11.05) w moim regionie temperatury nie spadną poniżej 20*C. I tak się zastanawiam czy nie wysadzić pomidorów już do tunelów foliowych a w razie W dogrzewać farelką.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Ja wysadziłam połowę tunelu już, drugą jutro bo muszę posegregować co i gdzie 

Pozdrawiam ;)