Kawon ( arbuz ) - część 10
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
Dynia olbrzymia ma zbyt grubą łodyge. Nikt na niej nie szczepi. Ogólnie w innych krajach praktykuje się głównie szczepienie na tykwach.
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za info, wątek o szczepieniu sobie jeszcze na dniach odświeżę. Z samą fuzariozą problemów jeszcze nie miałem, ale nie wiadomo jak pogoda jej dopisze w tym roku.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
BobejGS pisze:Dynia olbrzymia ma zbyt grubą łodyge. Nikt na niej nie szczepi. Ogólnie w innych krajach praktykuje się głównie szczepienie na tykwach.
Za to szczepi się na mieszańcach dyni olbrzymiej - Cucurbita maxima x Cucurbita moschata - pod różnymi nazwami handlowymi.
W tym roku pierwszy raz sprawdzę jak nadają się tykwy do szczepienia arbuzów
-
Dziś zaszczepiłem na specjalnej podkładce (Shintoza F90 F.1) pierwszego arbuza - Carolinę Cross, bo nie chciałem wyrzucać po testach wschodów.
Mała fotorelacja, może komuś się przyda
Jeszcze osobno - Carolinka i Shintoza (Cucurbita maxima x Cucurbita moschata)
Podkładka wysiana 5 dni później w stosunku do arbuza.

Wyłamany niepożądany stożek wzrostu podkładki

Ucięty jeden liścień podkładki (metoda na jeden liścień)

Przygotowany zraz arbuza

Połączenie klipsikiem

Po szczepieniu arbuz wstawiony do osłoniętego przed światłem inkubatora (małe akwarium odwrócone do góry dnem).
Mała fotorelacja, może komuś się przyda

Jeszcze osobno - Carolinka i Shintoza (Cucurbita maxima x Cucurbita moschata)
Podkładka wysiana 5 dni później w stosunku do arbuza.

Wyłamany niepożądany stożek wzrostu podkładki

Ucięty jeden liścień podkładki (metoda na jeden liścień)

Przygotowany zraz arbuza

Połączenie klipsikiem

Po szczepieniu arbuz wstawiony do osłoniętego przed światłem inkubatora (małe akwarium odwrócone do góry dnem).
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Kontakt:
WOOOW, duże, u mnei jeszcze nic z ziemi się nie pojawiło 

- BobejGS
- Kontakt:
Ja już się kompletnie pogubiłem w tym wszystkim..
Tu czytam tak, tam siak i zdurniałem.
Wysiałem najpierw arbuzy, a po wsadzeniu z kiełkiem ich do ziemi, wysiałem tykwy. Obecnie arbuzy mają rozłożone liścienie i pierwsze mają tycu tyci pierwszy liść właściwy, a tykwy wychodzą z ziemi i zaczynają rozkładać liście.
Czy to dobre tempo do szczepienia?
Gdzieś znów wyczytałem, że najpierw tykwe się wysiewa, a pozniej arbuzy, to znów dałem kilka arbuzów do skiełkowania i pierwsze sztuki poszły do ziemi.
Pozniej znów gdzieś wyczytałem inaczej, to dałem do skiełkowania tym razem figolistną..
Niezła kołomyja.

Tu czytam tak, tam siak i zdurniałem.

Wysiałem najpierw arbuzy, a po wsadzeniu z kiełkiem ich do ziemi, wysiałem tykwy. Obecnie arbuzy mają rozłożone liścienie i pierwsze mają tycu tyci pierwszy liść właściwy, a tykwy wychodzą z ziemi i zaczynają rozkładać liście.
Czy to dobre tempo do szczepienia?
Gdzieś znów wyczytałem, że najpierw tykwe się wysiewa, a pozniej arbuzy, to znów dałem kilka arbuzów do skiełkowania i pierwsze sztuki poszły do ziemi.
Pozniej znów gdzieś wyczytałem inaczej, to dałem do skiełkowania tym razem figolistną..

Niezła kołomyja.
-
BobejGS tak, to dobre tempo. Ja zawsze sieje podkładki około 5 dni po arbuzach i 4 dni po melonach. Nie mogę zrozumieć jak można siać najpierw podkładki. Chyba że do metody japońskiej, bo wtedy mały zraz który dopiero co wzszedł jest lepszy. Do metody na jeden liścień koniecznie trzeba siać najpierw arbuzy aby podczas szczepienia i zraz i podkładka miały tą samą grubość łodygi. Podkładka dyniowa jest normalnie większa i szybciej rośnie.
- BobejGS
- Kontakt:
Ja dostałem nasiona jakiejś tykwy od hodowcy zaprzyjaźnionego zza granicy, niby najlepsza do szczepienia. Ale co to..
Czyli teraz mam szczepić jak na fotkach powyżej jak siewki osiągną podobny rozmiar?

Czyli teraz mam szczepić jak na fotkach powyżej jak siewki osiągną podobny rozmiar?
-
Tak, dokładnie - przy metodzie na jeden liścień, lub tongue approach - jak siewki osiągną podobny rozmiar, czego nie uzyskasz, gdy posiejesz wcześniej podkładkę lub w tym samym czasie co arbuza.
Przy metodzie japońskiej można siać najpierw podkładkę a później arbuza.
Co to za wspaniała tykwa?

Przy metodzie japońskiej można siać najpierw podkładkę a później arbuza.
Co to za wspaniała tykwa?

Mam już dużą rozsade arbuza największe mają 80 cm ale zaczeły im żułknąć liście. Podejrzewam tą chorobę przez którą liście od najstarszych do najmłodszych żułkły i arbuzy przez to uschły i co to za choroba i czym pryskać. Czy wystarczy spryskać miedzianem

Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- BobejGS
- Kontakt:
Wokan Właśnie nie wiem. Jest tylko opisane ,,gourd for grafting"
Adrian Jak dla mnie albo przelana albo głodna.
Adrian Jak dla mnie albo przelana albo głodna.
-
Niczym nie pryskać, bo to raczej nie choroba, tylko nieodpowiednie warunki. Przede wszystkim dużo za wcześnie wysiana = za mało światła na początku. Jeżeli do tej pory trzymana w doniczce gdzieś w domu to: zabrakło już składników pokarmowych + za mało światła, przelana. Jeżeli trzymana na zewnątrz w jakimś nieogrzewanym tunelu = za niska temperatura i ograniczona przyswajalność składników pokarmowych z tym związana.Adrian139 pisze:Mam już dużą rozsade arbuza największe mają 80 cm ale zaczeły im żułknąć liście. Podejrzewam tą chorobę przez którą liście od najstarszych do najmłodszych żułkły i arbuzy przez to uschły i co to za choroba i czym pryskać. Czy wystarczy spryskać miedzianem
BTW: żółknąć, bo aż razi w oczy
Raczej głodne nie są bo przy karzdym podlewaniu dostają nawóz do roślin kwitnących i do tej pory nic im nie było. Jedyne co to może być to przelanie bo ostatnio zwiększyłem podlewanie ,a zimno też nie mają bo stoją na południowym oknie w domu ,a wilgotność powietrza mają około 60% więc musze ich mniej podlewać bo tylko przelanie podejrzewam
Pozdrawiam
Adrian139 Mogą mieć za mało azotu w pożywce do roślin kwitnących. Takie duże arbuzy jeszcze intensywnie rosną i trzeba zasilać podobnie jak rozsadę ogórka lub pomidory. Z tego co czytam tutaj to polecają Florowit lub Kristalon. Taka jest moja sugestia,ale sama takich nawozów nie stosuję, bawię się w nawożenie organiczne. Może poczytaj o nawożeniu/ferdygacji pomidorów i zastosuj przy arbuzach. Albo ktoś kto stosuje da Ci tutaj przepis.Ja w ub. roku uchowałam arbuzy z pół metrowymi pędami w szklarni, ale po przesadzeniu do ogrodu nie okryłam i lekki przymrozek, mi ich zepsuł w poł. maja. W jak dużych pojemnikach ich trzymasz obecnie? Może korzenie mają za ciasno.