Lobelia cz.4
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Lobelia cz.4
Kiedy wsadzisz do ziemi w ogrodzie ?
Kamil, lepiej wysiewać do mniejszych, przezroczystych pojemników.W tak dużej skrzynce z wysokimi bokami ograniczony jest dostęp światła z boku i siewki zbyt się wyciągają, po czym wylegają.Nie ma terminu kiedy sadzić do ogrodu, zależy to od stopnia rozwoju roślin, muszą być dostatecznie silne i zahartowane.
Ja zawsze sądzę po 15 maja - jeśli do gruntu. Natomiast jeśli do skrzynek to w zeszłym roku wsadziłam pod koniec kwietnia (by w razie czego schować do domu - ale na szczęście przymrozków już nie było, więc cały czas była już na tarasie). Pamiętam jak kilka lat temu kompletnie nie znając się na kwiatach, sianiu i ich wymaganiach posiałam lobelię 17 kwietnia na parapecie w domu, 17 maja wsadziłam ją do gruntu - nie wiedziałam, że można kępkami i robiłam to pojedynczo , ale dałam radę. Niestety w zeszyciku nie zapisałam kiedy zakwitła wtedy, ale na pewno kwitła w moje imieniny 24 lipca - bo pamiętam jak moja chrzestna się nią zachwycała.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dopiero w środę wysiałem Mam nadzieję, że zacznie kwitnąć już latem, a nie jesienią
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Piękne. Zapewne doświetlane.
- drakka
- 500p
- Od: 4 lip 2016, o 23:26
Oczywiście, ale za wcześnie wysiałam i musiałam je prawie do zera ściąć. Pięknie odbiły
-
- 50p
- Od: 20 mar 2015, o 18:49
Pięknie wyglądają
Mnie też kusi sianie ale potem co?Zupełny brak miejsca a jak znajdę to powyciagane,kiepsko to wygląda
Mnie też kusi sianie ale potem co?Zupełny brak miejsca a jak znajdę to powyciagane,kiepsko to wygląda
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Kontakt:
WoooW
U mnie maleństwa ledwo z ziemii powychodziły, kurcze... ciekawe kiedy zakwitną... w sierpniu ?
U mnie maleństwa ledwo z ziemii powychodziły, kurcze... ciekawe kiedy zakwitną... w sierpniu ?