Moja działka ROD-odskocznia od życia codziennego

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kamil_kluczbork
200p
200p
Od: 19 mar 2018, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja działka ROD-odskocznia od życia codziennego

Post »

Seba Witaj!
Zauważyłem dzisiaj na zdjęciu kilka stron wstecz nasionka gunnery, czy udało Ci się ją wykiełkować ? Możesz opisać ile to trwało, pokazać fotkę jak wyglądała w zeszłym sezonie o ile ją masz w ogrodzie ?.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Taras wygląda świetnie. Aż się chce wyciągnąć leżaczek i posiedzieć.

Ta konewka też fajna tylko bym się pojawiła żeby ukryć jej wężyk bardziej. Tak żeby nie było wiadomo skąd woda się bierze.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

paradas Jakoś w sierpniu posadziłem tam powojnika "Lech Kaczyński" rośnie do 1.70m i kwitnie na fioletowo. W zeszłym sezonie nie urósł jakoś specjalnie ale zobaczymy w tym sezonie. Jeśli mnie zawiedzie to posadzę tam jakąś pachnącą różę pnącą :D Ojjj, też się cieszę z tej szklarni ! :D

kamil_kluczbork Hej, to nie było nasionko a bardziej coś w rodzaju bulwy czy coś takiego. Pierwszy liść już wychodził więc po posadzeniu to było dosłownie kilka dni. Do wypuszczenia kolejnego liścia zeszło prawie dwa tygodnie. Co prawda się trochę wyciągnął bo za daleko chyba od okna stoi. Teraz powoli wychyla się trzeci listek. Ale pierwszy już usechł jeszcze nie rozwijając się.... To jest mój pierwszy raz więc nie wiem jak w gruncie się zachowa ale planuję aby tam rosła ! :D

Foxowa Ojjj, nawet nie wiesz jak mnie korci żeby tam hamaczek postawić ! Taaak, wiem że muszę bardziej zamaskować i taki jest plan. Teraz to jest tak trochę prowizorycznie dla testów :D
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Seba.

Z przyjmnością poczytałam sobie Twój wątek i pooglądałam co też się u Ciebie dzieje. Widzę, że masz sporo pomysłów. Część już zrealizowana, jak bardzo fajnie wyglądająca ścieżka, część na ukończeniu - jak oczko wodne, niektóre rozpoczęte i są w trakcie realizacji i te na przyszłość ;:215 Lubię ludzi z inicjatywą i pomysłem na własne szczęście.
Dobrze, że nie pozbyłeś się szklarenki - to skarb dla ogrodnika, o czym widzę, że się sam przekonujesz ;:333

Świerki można podciąć, ale to są drzewa z płytkim systemem korzeniowym, więc trzeba brać pod uwagę fakt, że warunki do uprawy pod nim i w okolicy korony będą bardzo trudne oraz że świerki podczas wichur ze względu właśnie na takie, a nie inne korzenie stosunkowo częściej ulegają powaleniu. Oczywiście nie jestem przeciwniczką tych drzew, ale zawsze warto rozpatrzyć plusy i minusy.

Mam pytanie odnośnie tego ciurkadełka z konewki. Bardzo fajny pomysł ;:215 ale czy nie zastanawiałeś się nad innym poprowadzeniem węża ;:131 . Np. pod podestem, w podeście wyciąć mały otwór, przeprowadzić wąż po tym zagłębieniu w rączce i wpuścić do konewki przez zrobiony otwór w górnej jej części. Oczywiście to tylko sugestia, a może masz inne plany w tym względzie - jestem bardzo ciekawa. Bo o ile dobrze zrozumiałam otoczenie oczka jeszcze nie jest wykończone.

Fajne te roślinne niespodzianki w ogrodzie.

Zastanów się dobrze nad możliwością powiększenia działki. O ile oczywiście bierzesz taką obcję pod rozwagę - wtedy nie miałbyś dylematu gdzie umieścić warzywnik. Pierwsza część byłaby ozdobna, druga np. warzywno-sadownicza. A w razie czego zawsze można powrócić do stanu wyjściowego i jedną z części sprzedać.

Będę kibicować Twoim działkowym poczynaniom.

Pozdrawiam i życzę dobrej pogody :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
kamil_kluczbork
200p
200p
Od: 19 mar 2018, o 07:35
Kontakt:

Post »

W takim razie czekam na fotki Gunnery i życzę pomyślności. Ja swoją podsypałem uniwersalnym nawozem z wełny owczej, doradzono mi że będzie dobry :)

Kilka dni temu swoją przesadziłem z cienistego na słoneczne miejsce, czekam aż wybije. Mam nadzieję że nie zmarzła i w tym roku osiągnie mega rozmiar :). Pozdrawiam Cię!
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Bazyla Dziękuję za bardzo miłe słowa ! ;:168 I zapraszam częściej :D
kamil_kluczbork Ja swoją wczoraj postanowiłem wystawić na półkę w szklarni. Zobaczymy co z tego będzie :D

Wiosna budzi się na maksa. W szklarni codziennie jest w okolicy 40 stopni ! :shock: Postanowiłem w ramach testów wywieźć tam 3 sadzonki pomidorów, jedna kobea, jeden rącznik i jak wyżej wspomniałem Gunnerę. Stoją sobie spokojnie na półce więc w nocy powinny mieć względnie ciepło. Dzisiaj spontanicznie postanowiłem wysiać słoneczniki do gruntu. Pąki jagody kamczackiej już pękły i pokazują się pierwsze pąki kwiatowe, pąków na tulipanach z dnia na dzień przybywa a jeden malutki postanowił nawet już zakwitnąć. Póki co naliczyłem ok 20 ale w wielu miejscach widać jeszcze same liście tylko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wychodzi mi też jakaś trawa ozdobna przy aronii i zastanawiam się jak się tego pozbyć...
Ktoś może ma jakieś pomysły?
Obrazek

Obrazek

No i na koniec moja nieoczekiwana perełka. Szklarnia.
Pietruszka naciowa, cebula, koper i szczawik czerwony. Rosną pięknie ! Już się nie mogę doczekać aż zaczną się pierwsze zbiory :tan

Obrazek

Mam nadzieję że w końcu popada jakiś deszcz u mnie i trawa zacznie odrastać ! Póki co jest masakrycznie sucho, woda jeszcze nie odkręcona bo gospodarza na ogrodzie brak... A nowa trawa wysiana... Jeszcze trochę to ptaki mi wszystko wydziubią :evil:
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U Ciebie tyle tego, a na mojej "głównie warzywnej" działeczce nawet jeszcze nie wykiełkowała rzodkiewka ;:306 Widzę kuleczki na ślimaki?
Co do szklarni, super temperatury tam masz w ciągu dnia, ale uważaj na te nocne - w dzień nie tylko jest cieplej, ale i mocno nagrzewa słońce. Mierzyłeś, ile wynosi w niej temperatura wewnętrzna w nocy?
Oczywiście dobrze życzę sadzonkom, to takie dmuchanie na zimne :)

A trawy ozdobnej nie da się po prostu wykopać? Pewnie ma tam jakieś kłącze, skoro odbija :D
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Taaak, zdecydowałem się ostatecznie na te kuleczki. Mam nadzieje że to pomoże... W nocy nie sprawdzałem bo nie mam jak ale monitoruję codziennie prognozę pogody. Jak będę widział że będzie poniżej zera to będę zabierał albo jakoś dodatkowo okrywał. czywiście to wszystko będzie eksperymentalne ale może akurat się uda :D Wiesz, może i część by się dało ale większość wyrasta dosłownie w środku aronii i tam się nie da niestety bez większej szkody wykopać... I to właśnie ten problem ;:223
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Seba,nie wiem jak duża jest Twoja szklarnia, ale słyszałam, że niektórzy w razie przymrozków zapalają znicze i to trochę podnosi temperaturę.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Szklarnia to 3x5. Też o tym słyszałem ale wydaje mi się że przymrozek -2 nie powinien zrobić tak wielkiej krzywdy że trzeba by znicze zapalać. Przynajmniej mam taką nadzieję
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Mam tą trawę i bardzo ją lubię. Jeśli tylko Ci nie przeszkadza to jej nie wykopuj, zawsze coś innego.

Super wiosna u Ciebie. Szklarnia faktycznie się dobrze ma.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Twoja trawa nazywa się mozga trzcinowata, lubi wilgotną glebę i jeśli pozwolisz wlezie wszędzie. Fajna jest ale najlepiej wkopać ją w donicy jak miętę, bo rozłogi pełzają na i pod powierzchnią ziemi.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Właśnie problem w tym że poprzedni właściciele wsadzili ją od tak w ziemie i teraz rośnie sobie gdzie chce... chce sie jej pozbyć ale za bardzo nie wiem jak bo rośnie między aronią, bergenią, hostami i jeszcze kilkoma innymi roślinami więc zwykłe wykopanie odpada... I pytanie jak inaczej jej się pozbyć? Roundapem opryskać?
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Wiosna na całego! Uprawy w szklarni imponujące :) Zazdroszczę - u mnie miejsca brak na szklarnię z prawdziwego zdarzenia.
A taką trawę ozdobną też kiedyś miałam i ciężko się jej było pozbyć. Wykopywałam po trochu aż się straciła.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Wydziab widełkami a w krzakach skub do oporu, w końcu szlag ją trafi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”