Górki,pagórki i reszta.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Górki,pagórki i reszta.

Post »

Aż tak dużo nowych roślin miał nie będę.Na razie siedzą w doniczkach bo nie wiadomo gdzie je posadzić.Czekają na tych spóżnialskich,które już swoje miejsce
dostały w ubiegłym roku a jeszcze nie zdecydowały się wygramolić z ziemi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Janku jak to Piterek mówił :) - same wysmaki pokazałeś ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś mi jednak brakuje i to tych podstawowych ,wiosennych roślin np.gęsiówki różowo kwitnącej,żagwinów chociaż te ostatnie nie chcą u mnie w szerokie kępy
rozrastać się.Wypadło mi kilka floksów szydlastych ale ponieważ nie mam co robić działkowo więc dzisiaj mam dzień zwiedzania i na pewno coś znajdę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Nowości ciekawe...Podophyllum versipele szybo wystartowało...moje jeszcze schowane w ziemi.
Dactylorhiza majalis...potrzebuje wilgotnej ziemi? czy rośnie w zwykłej podlewanej przez deszcz?
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podophyllum wystartowało to,które mieszka za jąśminowcem natomiast to na bardziej słonecznym miejscu jeszcze jest nieobecne.Storczyk posadzony jest w cieniu i
często podlewany.Wiosną,dopóki nie ma liści,ma trochę słońca w godzinach rannych.Na podlewanie deszczem nie mogę liczyć ponieważ na moim piaseczku mógłby
padać każdego dnia.One mogą rosnąć w słońcu ale muszą mieć wilgotną ziemię.W naturze rosną na wilgotnych łąkach.Chyba przerabiasz skalniak ? Ma być inaczej ?

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Storczyk ciekawy, szkoda że nie mam odpowiedniego miejsca. Ziemia gliniasta, deszczu jak na lekarstwo...o podlewaniu trzeba pamiętać...a z tym jest różnie. Znowu znalazłeś jakieś malutkie rośliny, przez cały czas coś ciekawego trafia do ogrodu ;:167
Skalniak przerabiam, wczoraj zaczęłam...całą rabatę trzeba podnieść do góry, oczyścić z koniczynki, mchów. Posadzić od nowa rośliny. W wątku wstawię foto jak to wygląda, może coś podpowiesz żeby to miało jakiś wygląd :wink:
Janku, mam dużooo gruzu, trafiają się cegły, betonowe płyty...przywiozłam taczką, z kilku kawałków będzie ścieżka.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janku Ty jeżdzisz na Dzien działkowca do Lodzi. Ponoć tam rarytaski mozna kupić.A jak Twoje Psi zęby. Cos licho w tym roku u mnie. Storczyk u mnie nie chce rosnąć. Glina mu nie służy. :wit
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania- Mówisz,że masz glinę ale ja pamiętam z lat dziecięcych,że rosły na glebie lessowej.Ona charakteryzuje się tym,że jak padał deszcz to można było
zapaść się po kolana w błocie a jak była susza to łopaty nie można było w nią wbić.Uważam więc ,że dadzą radę u Ciebie.Trochę wody jeden raz na tydzień powinno
wystarczyć.Ze skalniakiem będziesz mieć dużo roboty.Czyściłem w marcu kamienie z mchu.Bardzo lubię dłubanie na skalniaku ale momentami miałem już dość.Ja
skalniak robiłem etapami.Usypywałem jedną górkę,układałem kamienie i obsadzałem roślinami.Obok sypałem drugą itd.Powstało w ten sposób kilka górek
połączonych ścieżkami.Nie są wysokie ponieważ u mnie jest piach więc żeby był w miarę dobry podsiąk wody muszą być niskie.Tłumaczył mi kiedyś ogrodnik,że
cegły tłucze się młotkiem na drobny gruz i dodaje do ziemi.Gruz wchłania wodę i utrzymuje wilgoć.

Ala- Na kiermasze łódzkie nie jeżdżę już od jakiegoś czasu.Najwięcej jest tam krzewów,różaneczników,azalii i cukierków bez konserwantów albo ciast w folii.
Do szkółki Ciepłuchy to ja mam bliżej z domu.Obok drugiej szkółki z azaliami chodzę codziennie na spacer z Leosiem a to co jest z bylin to mogę kupić
w punkcie za płotem działki.Zęby psie chyba zgubiłem.Mówię o tym liliowym.Coś go nie widzę a te żółto kwitnące są ale nie przyglądałem się ile mają pąków.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

'Saxifraga granulata flore pleno' i 'urdzik' bardzo ładne są. Mój trzeci już z kolei urdzik chyba poszedł w pi...pi...pi... ;:161 więc go po prostu oleję.
'Psiezęby różowe' po zastosowaniu wszelkich porad fachowców na razie pokazały liście. Reszta się okaże.
Z tymi kiermaszami to masz rację. Na kwiatowych przeważnie trochę kwiatów vulgaris, wata cukrowa i nawet przechodzona odzież karnawałowa też się znajdzie.
Szkółek wokół Ci zazdroszczę, "a może nie" ;:224 .
Oj, muszę zerknąć do moich "Kukułek".
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To gdzie ten urdzik poszedł ? Powiedz wyrażnie bo muszę pilnować aby mój też tam nie poszedł.U mnie siedzą w skalnicach.Były jeszcze z przylaszczkami ale tam
nie chciały i poszły w pi...pi...pi... /trzy kropki,policzyłem/.Psizęba różowego znalazłem u siebie ale bez kwiatów i jakby szczerbaty był bo trochę go brakuje.
Twoja marginata kwitnie więc coś uszczknę jeszcze i chyba wyślę ?

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Janku wciąż jestem pod wrażeniem wielkiego ładu na Twoim skalniaku.
Przylaszczki masz superowe. Oby Ci dobrze rosły :)
Mój różowy psi ząb poszedł sobie. Żółty Pagoda jeszcze siedzi ale nie przyrasta. Chyba mu moja glina nie odpowiada.
Pozdrawiam Hala
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 15:24

Post »

Pięknie na górkach...czyściutko,wymuskane ;:oj Geranium Lakwijk przepiękne,corydalis nobilis wyłażąca na powierzchnię też.W ogóle rarytaśny ogród :)
Pozdrawiam-Iwona
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Jaka piękna japonka 'Ranzania japonica' .
Psizęby różowe chyba nie na nasze klimaty.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko- Skalniak czyszczony był gruntownie.Wszystkie kamyki usunięte i oczyszczone z mchu.Przy okazji podzieliłem niektóre rośliny,zwłaszcza dzwonki,
w które

też mech wszedł.Muszę jeszcze zrobić porządek z głodkami.Przylaszczek nie mam jeszcze wszystkich,które jednak chciałbym mieć np.o liściach w ciapki.
Iwonko- Masz skalniak to wiesz,że porządku tam pilnować trzeba.Trudno jest wydłubać póżniej mech np.ze skalnic ale z innymi poduchami jest podobnie.
Bodziszki lubię tzn.polubiłem ostatnio bo wcześniej upychałem je gdzieś po kątach.
Marysia- Mówisz,że psizęby nie nasze klimaty.To dlaczego ludzie pokazują ładne,kwitnące kępki ? Czegoś nie potrafimy im zapewnić.Tylko co !!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold