Wiosna.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna.

Post »

Twoje skalnice są po prostu piękne - widać, że na nie chuchasz i dmuchasz :wink:
Rozumiem, że Ty znasz możliwości swoich przylaszczek ale na zdjęciach wyglądają dobrze - nawet 2 kwiaty wyglądają ładnie :)
Ogólnie jesteś jednym ze wzorów rozmaitości w ogrodzie :wink:

Co do szachownicy i do tego ciepła w okresie suszy to ja wyczytałem, że wręcz gorąco musi być cebulom :wink: Ja swoja szachownicę perską uprawiam w zadołowanej donicy a na lato ona stała wykopana w tunelu foliowym, gdzie miała sucho i gorąco. Jak na razie jej to bardzo odpowiadało i z marnej cebuli po roku wyrosła wielka i wypuściła 2 pędy z kwiatami. Do tego doniczka jest czarna więc się bardzo nagrzewa :wink:

Swoją drogą Twój wątek mi gdzieś uciekł i dopiero go teraz odnalazłem :wink:
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Miło mi czytać tyle pochwał. Żebym tylko nie wpadła w samouwielbienie. ;:172

W podzięce dla Ciebie rezultat moich zmagań z szachownicą perską. Też kiedyś trzymałam jej cebule zadołowane przez lato w szklarni, ale coś jej nie pasiło.

Obrazek Obrazek
Obrazek
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też masz odmianę 'Ivory Bells'? Bo wygląda na białą :wink: Latem trzymałem swoją w doniczce, w tunelu foliowym - ale nie zadołowaną żeby miała sucho i gorąco :wink: I widzę, że Twoje zmagania dają pozytywny rezultat bo szachownica wygląda super :)
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, to nie 'Ivory Bells'. To ta prawie czarna. 'Ivory Bells' kiedyś nabyłam, ale cebule były marne i zgniły. Chętnie bym kupiła, ale z możliwością oglądnięcia przed kupnem. Wysyłkowo kupuje się kota w worku. Rozumiem, że masz 'Ivory Bells'???
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Przyszłam się przywitać, dzień dobry :wit
Ale ślicznie wyglądają te rozetki z pąkami kwiatowymi w środku!
Mam słabość do roślin o takich liściach. Kwiaty kwiatami - każde jakąś ozdobą są ;:306 Choć ta akurat roślinka jest piękna, faktycznie ciemne, prawie czarne kwiaty. Ale liście robią na mnie w takich przypadkach największe wrażenie.
Jak ostatecznie uprawiasz tę szachownicę? Rozumiem, że to trudna w uprawie roślina?
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Pizza, dzieńdoberek. ;:180

Szachownica perska faktycznie trudna w uprawie. Dokładny opis uprawy jest na str. 13 tego wątku. Post z dnia 16.III.19r.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wcześniej nigdy nie miałem szachownicy perskiej więc nawet nie wiedziałem, że forma ciemna ma również jasne pączki - stąd było moje pytanie. Swoją kupiłem jako 'Ivory Bells' ale kupiłem cebulę rok temu w wiosennej wyprzedaży na stoisku na Gardenii - cebule były bardzo złej jakości, przesuszone, z plamami od pleśni. Wyrosła co prawda ale tylko na jakieś 30cm, pęd kwiatowy zasuszyła prawie w zarodku więc nie mam 100% pewności, że to będzie 'Ivory Bells'. Ona tak czy inaczej mi się podoba - a czy będzie ciemna czy jasna to nie ma znaczenia :wink: Teraz ma ładne 2 pędy kwiatowe więc zagadka się wyjaśni :wink:
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolu, pąki szachownic perskich zaczynają się przebarwiać.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze garść fotek.
ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Pierwiosnek ząbkowany 'Rubin' , 'Rosea Plena' ,
Obrazek Obrazek

Siewki

Obrazek Obrazek

Townsendie: leptotes i leptotes 'Jeanne'

Obrazek Obrazek

Townsendia 'Dead Indian'

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Masz takie ładne townsendie a ja swoje wziąłem za kołnierz i wyrzuciłem.Miały brązowe korzenie pomimo tego,że posadzone były na pionowej ścianie i
zimą miały daszki.To było ostatnie do nich podejście.Skalnice tez masz ładne.Mnie marzy się sempervivum ale do niej mam wszędzie daleko a nakazałem
sobie korespondencyjnie nic nie kupować.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marysiu poletko ze skalnicami marzenie / moje/ ;:138
Ciemierniki podziwiam zawsze w innych ogrodach bo mnie nie lubią a są takie cudne :tan
Wiosna na całego zawitała na twoje włościa ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za zdjęcia szachownic perskich z przebarwiającymi się pąkami :) Jak za tydzień pojadę do rodziców to powinienem już widzieć czy pąki się przebarwiają czy też nie. W sumie to napiszę do rodziców niech zrobią już teraz zdjęcie to może będę wiedział :wink: Na necie ciężko byłoby mi znaleźć informację kiedy pąki tych szachownic powinny się wybarwiać jeśli są odmianami ciemnymi - więc Twoje zdjęcia mi pomogą na pewno :)
Widać, że dbasz o swoje skalne rośliny :) ładnie to wygląda :)

Do ciemierników cały czas się przygotowuję :wink: Miałem już podejście z ciemiernikiem białym (chyba nawet 2 razy) i oba nie przeżyły nawet sezony :wink: Ciemiernik korsykański daje rade już 3 rok :) Ale mam tegoroczne siewki ciemierników - może one przetrwają trudne warunki u moich rodziców :wink:
Twoja kolekcja ciemierników jest przepiękna :D
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku, moje townsendie też nie wszystkie przeżyły. Ale próbować trzeba. Może uda mi się zebrać nasionka.
Skalnice sempervivum też chciałabym, chciała.

Marysiu, dlaczego ciemierniki Cię nie lubią. Masz dla nich idealne warunki. Tylko trochę dolomitem podsypać i już.

Karolu, no to niebawem się okaże, jaką masz szachownicę. Siewki ciemierników dają różne krzyżówki i te są najwytrwalsze. U mnie kilka w tym roku nie dało kwiatów, ale jakieś listki wyjrzały już na świat. To znaczy, że przeżyły.

Rutewnik zawilcowaty.
Obrazek

Skalnice 'Mephisto' i 'Regina' .

Obrazek Obrazek

Cieszynianka 'Thor' , tylko jeden kwiatek. ;:145

Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Cieszynianka Thor ma jeden kwiatek.Dobrze,że w ogóle jest bo u mnie poszły tam gdzie Twoje urdziki.Skalnice są fajne w tej fazie rozkwitu.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sasanki siewki zaczynają kwitnąć.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”