Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Jadziu
Widzę ,że nasze pszczoły robią fikołki na twoich śnieżnikach, czy cebulicach :;230
Owady mają dużo radości. :D
Różyce już masz uporządkowane :) Ja swoje potraktowałam bezlitośnie, ale dla ich dobra.
A znasz taki sposób na ukorzenianie z ziarenkami owsa :?:
Jadziu wiesz co jest fajne na takie paskudne bóle stawowo - nerwowe :?: Solarium :D Tylko z umiarem
Piękne zdjęcia z owadami :D Milej niedzieli ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoja Bujanka i Fruczak zawsze znajdują zachwyt w moich oczach. Fruczak nie przylatuje do mnie wcale, a bujanka pokazuje się sporadycznie, ale nie jest chętna pozowaniu. Twoja jakaś mocno zadomowiona, ale nie dziwie się-mając taki wybór smacznych kąsków, leci do Ciebie, bo u mnie musiałaby się nieźle nalatać, żeby znaleźć coś na ząb ;:306
Wyrywne Twoje różyczki ;:oj , u mnie kilka świeżutkich listków mają jedynie te, które były otulone słomianymi chochołami, a i to nie wszystkie. Ale pomaleńku się rozkręcają, a to dobry znak. Byleby nie przyszły większe przymrozki, to będą może wcześniej kwitły. Chociaż jeszcze nie ma co zachwalać, po po drodze mogą się jeszcze trafić im jakieś wredne szkodniki i będziemy jeszcze nad nimi płakać. Oby nie, ale jakoś mimo corocznej nadziei, to jednak zawsze do mnie dotrą ;:223
Skoro Aphrodyte jeszcze niepewna, to może Elin wyślesz mi teraz? Moje dwie rutewki zakupione w ubiegłym roku, jeszcze niestety niczego nie pokazują, mogę mieć nadzieję, że to się zmieni? Pal sześć pieniądze, chociaż i tych zawsze szkoda, ale tak długo na nie polowałam i dalej miałabym ich nie mieć? I niestety piwonia koperkowa też wygląda, że zniknęła. Same niepowodzenia ostatnio na działce odkryłam ;:145
Oby słoneczko w nadchodzącym tygodniu pozwoliło Ci na swobodne dokazywanie w ogródku, chociaż Twojemu kręgosłupowi nie będzie to w smak. To może w takim razie pożyczę Ci tylko szybkiego powrotu do zdrówka? Właśnie tak, zdrówka, Jadziu ;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu, trzymaj się zdrowo ;:333
Popatrzyłem na twego kłujaka i porównałem z moim, którego pierwszy raz zostawiłem na zimę. Wg tego porównania ... blado to widzę - mój jakiś zmarszczony i pożółkły, a twój śliczny zielony. Czas pokaże. Na wszelki wypadek zostawiłem sobie jego zapas w domu :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Jadziu zdrówka, zdrówka ;:168 Amelka śliczna dziewczynka. Jadziu czy żagwin rozrasta się szybko? Będę przenosić skalniak i pomyślałam o zrobieniu ścieżki z żagwinu.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Jadziu

Zdjęcia bzyków i kwiatuszków śliczne ;:138 ;:138 niebieskości kwitnące to jak błękit nieba, chyba dlatego nas tak ujmują.
Jeśli goździk nie odbije poślę Ci jeszcze jedną sadzonkę,a za kokorycz ;:196 ;:196 bardzo chętnie przyjmę :D
Weekend był uroczy, taki cieplutki i słoneczny, jutro wracam już do pracy po tygodniowym boskim lenistwie. Pozdrawiam i zdróweczka ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie ;:196 Pogoda była cudna więc snułam się po ogródku, ależ ile można łazić z aparatem dlatego zaszłam do mojej przechowalni spojrzeć na roślinki .Do dalii jeszcze nie dotarłam może jutro jeśli pogoda pozwoli na siedzenie w ogródku . Na pierwszy ogień poszły szałwie Amistad ,heliotropy i doniczki z cebulkami lilii znaczy się z dzieciami lilii od Elżbietki cudnymi pieguskami .Wszystko dostało nową ziemię i trochę papu :wink:Lilie raczej w tym roku nie zakwitną słabo przybierają na wadze, a mama zginęła ubiegłej wiosny .Nie wiem czym je podkarmić ,żeby szybciej przyrastały może specjalnie dla nich kupię Azofoskę albo Polifoskę czy Mocznik sama już nie wiem jak obornik to dla nich za mało. Bujanki szalały w ogródku, motyle,pszczoły również co chwilkę przylatywały. Dobrze ,ze mam mnóstwo Śnieżników i cebulic to maja w czym wybierać .Zakwitł wreszcie pierwszy narcyz Ice folies

czy w taki sposób może wychodzić jeżówka ?????

Obrazek

Obrazek

KRYSIU achhh jak potem trudno się przestawić jak trzeba iść do pracy ale cóż nie każdy może być na emeryturce. Niebieskości u mnie sporo gorzej z innymi kolorami o tej porze ale juz pokazał się pierwszy kwiat narcyza. OK pozbieram te siewki do doniczki niech trochę zmężnieją ;:196 U nas też była cudowna pogoda i grzechem byłoby siedzenie w domu

Obrazek

Obrazek

JOASIU doniczkę tego Żagwinu kupiłam wiosną i popatrz jak się fajnie rozlał na skalniaku .Dziękuję ;:196 za życzenia zdrówka przydadzą się jak nic, bo nie ma zamiaru opuścić mnie ta dolegliwość.Amelka zdrowo sie chowa i to najważniejsze. Fajne byłyby płożące przetaczniki czy Macierzanka piaskowa one chyba rozlewają się szybciej niż Żagwin

Wracamy więc do sierpnia 2018

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU Tobie też życzę zdróweczka ;:196 Może te kłujaki takie same tylko z wyglądu, jednak nie ten sam gatunek .Mój był okryty akwarium i jak widać nic mu sie nie stało nie jest sflaczały.Będę robiła koleżance sadzonkę to może i Tobie zrobić tego harpunnika :wink: jeśli chcesz

Obrazek

Obrazek

IWONKO nie ma sprawy z tą wysyłką zresztą mogę Ci wysłać patyczki niech sie ukorzeniają u Ciebie jeśli tylko chcesz .W razie czego zrobię jeszcze sadzonki po pierwszym cięciu .Jeśli masz Delavayę to one jeszcze smacznie śpią, moje również. To najpóźniej wychodzące rutewki ,więc spoko. Jednak koperkowa powinna juz się pokazać. W tym roku szybciej przyleciały Bujanki bo i szybciej wszystko kwitnie .Bujanek jest w tym roku mnóstwo może nawet więcej niż pściół .W ubiegłym roku nie zrobiłam im ani jednej fotki były zbyt szybkie, ale w tym nie są nadmiernie pobudzone .Podoba mi sie to określenie pszczoły przez Amelkę- pścióła. Dzieci są jednorazowe i ten ich słownik :;230 .Czasem wspominamy z synową jak nie raz zastanawialiśmy sie co znaczy dane słowo, gdy chłopcy byli mali. Dziękuję za życzenia zdrówka ;:196

Obrazek

Obrazek

AGNIESZKO nie uznaję solarium wiem ,że wygrzanie dobrze wpływa na takie boleści ,dlatego smaruję rozgrzewającymi maściami różnego kalibru, jednak to na niewiele pomaga .Wczoraj nawet woreczek z z gorczycą przykładałam pomaga na stany zapalne, ale nic .Pomagają tylko tabletki ale i tak na krótko, więc sie meczę aż ustąpi to draństwo .Nie słyszałam o ukorzenianiu z ziarenkami owsa ;:202 nawet nie słyszałam o takiej metodzie. Na czym miała by ona polegać ??????

Obrazek

Obrazek

IWONKO 0042 ;:196 oby Twoje życzenia sie spełniły ;:196 ;:196 może nawet nie być pogody, oby tylko przestało mnie męczyć. Fruwających jest mnóstwo w ubiegłym roku nie było ich tyle

Obrazek

Obrazek

TERENIU Bobo jeszcze u mnie nie kwitła dopiero w ubiegłym sezonie je ukorzeniłam ,ale wyrósł na ślicznego bobaska :wink: .Jestem ciekawa czy zakwitnie. Posadziłam go sobie naprzeciw altanki ,żebym go obserwowała.Oczywiście patyczki będą wiosną spoko ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim miłego wieczoru ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu, tymi wspominkowymi różami to nawet u mnie zapachniało. ;:196
Mi ta rozeta wygląda na lilię, ale znawca ze mnie żaden...
Cieszę się, że te tulipany Rembrandt tak ślicznie przezimowały ;:215 Czekam na ich kwitnienie....
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Nie mam pojęcia w jaki sposób może wschodzić jeżówka.
Ja chyba dużo siewek rożnych roślin przegapiam :roll:
Cleome piękne.Mam kilka nasionek muszę je gdzieś posiać i zaznaczyć.Inaczej wyplewię :roll:
Owadzie i kropelkowe . dla mnie pierwsza klasa. ;:63 ;:63

Jadziu,,,już mam nowy wątek i jestem tutaj - Zakątki na Dębowym- Aktualny :D
Jeszcze dobrego wieczoru.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, obejrzałam Twoją wiosnę i wspomnienia ubiegłego roku. ;:oj Coraz bardziej kuszą mnie róże, pod wpływem Twoich ciepłych opisów! Łączka krokusów mnie zachwyciła! Czy znasz nazwę tych ekspansywnych krokusów? Chciałabym mieć taki łan! Mam botaniczne różne, ale na takie nie trafiłam. Różowe wawrzynki mam wysiane wszędzie, gdzie jest większy krzew lub drzewo, lubią je dzwońce i grubodzioby, a tych mam dużo w ogrodzie! Przy rudziku tyle pytajników, a to na pewno on! Jeszcze w sprawie jeżówki - moje wszystkie wychodzą bordowymi kiełkami - a to może pierwiosnek główkowy?
Będę zaglądać :D

Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Jadziu

Ach jak by się chciało już takie widoki kwitnących różyc widzieć, piękne kwitnienia na wspominkach ;:138 ;:138

Jadziu kiedyś u mnie pytałaś o nazwę tej Hosty, znalazłam w notatkach jak się nazywa, zapisałam a później zapomniałam,że zapisywałam ;:223

Orange Marmalade

Obrazek

Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj było bardzo zimno po mimo ,ze cudnie świeciło słonko to aż zal było siedzieć w domu .Jednak tylko na chwilkę wyszłyśmy z Amelka do ogródka i zaraz wróciłyśmy do domu. Nie warto sie pochorować dla tych kilku chwil na ogródku. Amelce nie bardzo odpowiadało pójście do domu już jej się marzy basen i szaleństwa w nim :)

To było najważniejsze ubiegłoroczne wydarzenie Ciekawe czy i w tym sezonie również odwiedzi moje włości ten cudny motyl ;:167

Obrazek

Obrazek

KRYSIU ;:196 kochanie pytałam się o tę hostę, bo mam podobną, ale bez nazwy .Ciekawe może to ta sama ,ale moja nie ma raczej żółtych przebarwień.Ani się obejrzymy jak będziemy znów podziwiać te nasze cudne panny w pełnej krasie

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU Witam serdecznie nową forumowa koleżankę bardzo mi miło,że zajrzałaś w moje skromne progi .Te krokusy to botaniczne tak sie rozsiewają po calutkim ogródku .Wystarczy tylko w jedno miejsce przesadzić krokusy, a w następnym roku już pojawi sie taka łączka .Dalej przesadzam krokusy w to miejsce ,aby przyszłej wiosny było ich jeszcze więcej .Dużo młodych szczypiorków sie pokazało które w tym roku nie kwitły.Dlatego tyle znaków zapytania przy Rudziku bo dopiero pierwszy raz widziałam i słyszałam tego ptaka i nie bardzo wiedziałam czy utrafiłam z nazwą bo co innego widzieć z bliska a co innego na 20x Zoomie. Obok tego dziwadła widać listki jeżówkowe z metką ,ze tam rośnie jeżówka Kleopatra dlatego mam taki dylemat .Niedługo czas pokaże co to a może to rzeczywiście jedna z lilii

Obrazek

Obrazek

ANIU jeżówki raczej liśćmi wychodzą bo obok już sie pokazały .Może to jednak jak pisze Beatka to lilia bo coś mi kołata w głowie ,ze jedna tak wychodziła chyba to była Double sensation ale pewności nie mam

Obrazek

Obrazek

BEATKO ;:196 może rzeczywiście masz rację ,ze to lelujka wychodzi .To jest to ,ze nie mam tam znacznika ,ze posadzona jest tam lilia .Amelka niektóre znaczniki mi w ubiegłym roku pozbierała i gdzie indziej wstawiła .Wiem ,ze jakaś lilia wychodziła w ten sposób czy to ta Double sensation ;:224 nie mam pojęcia ;:124 .Sama jestem ciekawa Rembrandtów jak wiesz to podarunek od mojego kochanego wnusia prosto z Holandii z pewnością naszpikowane sterydami ale niech tam byle fajnie przezimowały i cudownie zakwitną

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Jadziu, szałwia od Ciebie ładnie rośnie, jak myślisz mogę ją teraz uszczknąć i spróbować ukorzenić? Miałabym jeszcze 2 sadzonki a ta ładnie by się rozkrzewiła. Z niecierpliwością czekam na tegoroczne widoki z Twojego pięknego ogrodu no i oczywiście na cudowne kropelki rosy. Całusy dla Ciebie i Amelki ;:196 ;:196 ;:196 .

Co to za ślicznotka? https://images89.fotosik.pl/152/ecf22f5f3692198b.jpg

https://images92.fotosik.pl/153/42020577a3e0fbed.jpg a to ciekawe zjawisko ;:oj , bardzo jestem ciekawa co z tego wyrośnie, faktycznie podobne do jeżówki ;:224

Jeśli to Prima Aprilis, to się udał ;:215
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DAYSY oczywiście ,ze możesz uszczknąć i ukorzenić teraz tę szałwię one super ukorzenia się w ziemi pod przykryciem jak patyczki różane . Nawet dla mnie to zjawisko jest znakiem zapytania bo jeszcze nigdy jeżówka mi w ten sposób nie wychodziła zawsze były najpierw liście.To nie żaden Prima aprilis dzisiaj nawet sprawdzałam czy to to jeszcze jest w tej samej fazie bo koty mi tam pod murem ostatnio kopią . Ta różyczka to Hansestadt Rostock U mnie świeci słonko, ale gryzące, bo dalej wieje lodowaty wiatr.Byłyśmy chwilkę z Amelką w ogródku posprawdzałam co wyszło i zawinęliśmy się do domu, bo szkoda zdrowia ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie dziwne zjawisko, ale widać się zdarza, przyroda potrafi zaskakiwać i to jest piękne ;:215 . No popatrz a miałam ją zamówić i gdzieś mi umknęła w tym szale zakupowym ;:131 . No trudno, innym razem ;:131 . Eyes też warta grzechu zakupowego ehhh te róże, trudno się z nich wyleczyć, potrzebna długa terapia odwykowa :;230
U mnie też wieje, momentami naprawdę mocno. Brrr, paskudnie zimno mimo, że dzień bardzo słoneczny.
Super zaraz zrobię sobie sadzonki, mam akurat uszykowane pojemniczki z ziemią na fuksje, ale chyba starczy i na szałwię, więc spróbuję.
Dzięki ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »