Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Teoretycznie rozsadę kalarepy powinno się sadzić bardzo płytko. Ja sadzę na równo z poziomem ziemi w pierścieniu/ minidoniczce. Ale jak wybiegła to część posadź aż po liścienie a resztę nieco płycej. Najwyżej zgrubienia będą troszeczkę mniej kuliste.
Dzisiaj 30 skiełkowanych nasionek kalarepki (z 21 III) trafiło do minidoniczek. Na działce zrobiłem przeprowadzkę z tunelu Teścia do mojego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj do kiełkowania powędrowały nasiona pomidorów do gruntu i drugi rzut tunelowych. White Beefsteak (12n), Czarny (13n), Fioletowy (5n), Reconquista (5n), Belladona (5n), Mata Harri (7n), Pomarańczowy Podłużny (7n), Tutti Frutti F1 (7n), Buffalosteak F1 (12n) i Corazon F1 (15n).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żurawiny wykopane i oddzielone od chwastów. Jak się wyrobię to jutro powstanie nowa żurawinowa grządka. Marchew doczekała się przykrycia siatką ochronną, na jednej z grządek wysiałem łubin.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to się zagęściło u ciebie po wyprowadzce. Sporo pomidorkow wysiałaś, to ulubione odmiany czy testujesz?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z wysianych wczoraj odmian do ulubionych z pewnością mogę zaliczyć White Beefsteak i Tutti Frutti F1. Reszta to mniejsze lub większe zagadki.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Ależ rozsad w tunelu ;:oj Temperaturę na pewno dużo lepiej trzyma niż foliak, pewnie i część pomidorów niedługo posadzisz, a ten drugi rzut do tunelu z jakiego względu? Żeby przedłużyć plonowanie, czy jako poplon po nowalijkach?
Pozdrawiam Eugenia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podstawowym problemem u mnie jest brak miejsca dla rozsad. Na szczęście część rozsad można śmiało przenieść już w marcu do tunelu ale z pomidorkami to może być ryzykowne. Nie potrzebuję zbyt dużo pomidorów na bieżące spożycie więc wolę wyprodukować ładną, silną rozsadę na najwcześniejszy plon a na przetwory mogę mieć pomidorki późniejsze. Stąd pomysł na 3 terminy wysiewu ( na jesień wysieję pomidory dopiero w maju). Środek tunelu faktycznie zwalnia się dopiero w maju więc tam trafią pomidorki drugiego rzutu. Nowy tunel nie jest jeszcze uszczelniony silikonem ale na pewno już lepiej chroni przed przymrozkami niż mocno nieszczelny tunel Teścia. Wczoraj po raz pierwszy włączyłem w nim piecyk gazowy i dzisiaj ocenię wstępnie jego skuteczność choć zapowiadanego przymrozku raczej nie było.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba przypaliłem troszeczkę rozsadę pomidorów trzymając rośliny zbyt blisko lampy WLS. No ale mogło być gorzej. Pod LED rosną prawidłowo. Jutro podniosę trochę lampę a spod roślinek wyjmę gruby styropian i powinno być O.K. Koleusy i heliotropy przeniesione po wykiełkowaniu do doniczek P 9 mają się dobrze. Wyłożone 8 II na waciku nasiona pomidora Stupicke Polni Rani zaczynają kwitnąć.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Głównym zadaniem na dzisiaj było posadzenie krzewów jagody kamczackiej. W sumie zamówiłem 9 odmian. Na kilku krzaczkach są pąki kwiatowe więc prawdopodobnie już w tym roku będę mógł spróbować jak smakują. Niejako przy okazji dokończyłem przerabiać poletko pod żurawiny. Wysadziłem też szpinak z rozsady i roszponkę.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ze smakiem jagody kamczackiej moim zdaniem to jest tak , że
im starszy krzew to jagody są coraz większe i smaczniejsze .
Krzew musi być jednak odpowiednio przycinany i ściółkowany .
Jestem pewna , że u Ciebie Przemku będą miały to zagwarantowane .
Nie widzę winorośli , czyżbym przegapiła ?
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozsady pomidorów masz już piękne. Ja jagodę kamczacką bardzo lubię, moim zdaniem smaczniejsza od borówki amerykańskiej.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek
Ciekawe jak żurawiny zniosą przesadzanie. Niestety jest bardzo sucho a ja muszę oszczędzać wodę. Dostęp do wody wodociągowej dopiero od połowy kwietnia a deszczówka już zużyta. Na kaczeńcach pojawiają się pąki kwiatowe.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Żurawiny lubią wilgotno, więc jak je podlejesz to nie powinno byc problemu. Wydaje mi się,że dosyć łatwo się adoptują,prawda?
W razie kryzysu masz jeszcze oczko w odwodzie:) Fajnie że mozesz hodować szpinak, roszponke itd; u mnie taka ilość ziemiórek i innych w glebie że nic się nie da wychodoeać z lisciastych. Tylko w pojemnikach na patio :roll:
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam 3 krzewy winorośli ale to stare odmiany i szału nie ma. Bardzo liczę na nowe, kanadyjskie odmiany jagody kamczackiej- mają być bardzo smaczne. Noszę żurawinom wodę z rowu a jak już mam dość noszenia to 2-3 konewki wody zabieram rybkom. Żab na razie nie widziałem. Rozpoczynam ostatni etap walki z podagrycznikiem (przygotowuję poletko pod czosnek niedźwiedzi) ale jeżeli pędzlowanie roundapem nie pomoże to podagrycznik z piwonii wyeliminuję dopiero w sierpniu, przy okazji podziału piwonii. Domek dla murarek już wisi ale pszczółek jeszcze nie widać.

Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj do pierścieni z podłożem powędrowały nasiona fasolki żółtej szparagowej Sprinter. Część nasion po 3 sztuki do pierścieni 6/7 cm a pozostałe po 2 sztuki do pierścieni 5/6 cm. Zobaczymy jak firma liczy okres wegetacji- od wysiewu w tunelu powinna zawiązywać strąki po 55 dniach a w odkrytym gruncie po 60 dniach. ;:oj Kiełkują nasiona bazyli właściwej czerwonolistnej wyłożone na wacik do kiełkowania 2 IV. Przeniosłem do pierścieni 5/6 cm po 6 nasionek do każdego pierścienia. Część będzie rosła w domu reszta wyląduje w tunelu (mam tego trochę za dużo).
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zaczynają rozkwitać hiacynty i narcyzy. Niestety ciemierniki chorują i będę się nimi musiał lepiej zaopiekować.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”