Kawon ( arbuz ) - część 10
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
Ja będę mieć Mini Blue i Asahi Miyako ;) ten pierwszy miałam w zeszłym roku i był cudowny, bez pestek praktycznie, soczysty, słodki. A rósł w kiepskich warunkach, w tym roku mają przygotowane już stanowisko 

Pozdrawiam ;)
Kiedy u was pojawiały się pierwsze dojrzałe arbuzy ? Ja tylko raz miałem dojrzałe polskie odmiany na początku sierpnia. Wydaje mi się że to kwestia podlewania, arbuzy rosły na końcu działki gdzie nikt ich nie podlewał zbytnio. W tym roku zastosuję dobrą agrowłukninę i obornik paczkowany z marketu, on jest rozłożony nie pali korzeni. Stosowałem słomę po drobiu z obory ale z nią trzeba uwarzać, daję tylko ciutkę do ziemi i troszkę na zewnątrz, deszcze powoli rozpuszczają odchody, powoli naworząc roślinę.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja pierwszego arbuza zerwałem 24 lipca, ale był już lekko przejrzały 

-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Umnie tradycyjnie złoto wolicy, rosario i nowa odmiana jubilee, wszystko bedzie szczepione.
Piotr
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
U mnie w tym roku plan jest taki:
Ledi
AU Producer
Bingo
Crimson Sweet
Crimson Giant
Sugar Baby
Janosik
Rosario
Złoto Wolicy
Alibaba
Carolina Cross
Asahi Miyako
Wszystko szczepione, ale tym razem na tykwie i dla porównania jakaś część na Shintozie.
Ledi
AU Producer
Bingo
Crimson Sweet
Crimson Giant
Sugar Baby
Janosik
Rosario
Złoto Wolicy
Alibaba
Carolina Cross
Asahi Miyako
Wszystko szczepione, ale tym razem na tykwie i dla porównania jakaś część na Shintozie.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
--julian-- A Moon&Stars nie ma zbyt długiego okresu dojrzewania na nasz klimat? Dlatego go nie wybrałem do doświadczeń u siebie.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Szczerze mówiąc, to nie wiedziałem o tym
Teraz przeczytałem, że 105 dni, więc może da radę
Zobaczymy co z niego wyrośnie, byle tylko była w tym roku piękna pogoda 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 mar 2019, o 09:48
Ja wysiałem jakiś czas temu arbuzy:
Rosario
Bingo
Złoto Wolicy
oczywiście do podkiełkowania.
I co? mam po 5 sadzonek Złota i Rosario a Bingo nie wykiełkował ani jeden. A wszystkie w tym samym pudełku leżały koło siebie
takie nasiona sprzedają.
Rosario
Bingo
Złoto Wolicy
oczywiście do podkiełkowania.
I co? mam po 5 sadzonek Złota i Rosario a Bingo nie wykiełkował ani jeden. A wszystkie w tym samym pudełku leżały koło siebie

Te co puściły kiełki przenieś do doniczki z ziemią ,a pozostałym daj jeszcze czas. Niektóre nasiona potrzebują więcej czasu na skiełkowanie. U mnie nawet tydzień dłużej się namyślały zanim wykiełkowały. Ja planuję wysiewy w drugiej połowie kwietnia. Mam nasiona odm. Rosario, Bingo, Crimson Sweet i NN wybrane z kupnego owocu.
-
- 10p - Początkujący
no to jeszcze ich nie wyrzuciłem, natomiast wietrze dość mocno coby nie gniły niestety. Jeszcze zobaczę ale na 10 nasion wypadało by żeby chociaż ze 3 wykiełkowały. Czytam ten wątek i nie mogę się nadziwić, bo w zeszłym roku przetrwał mi przymrozki tylko jeden krzak arbuzów, zebrałem z niego 2 szt duzych ( 6 i 5,4 kg) oraz 3 szt małych arbuzów (ok 3kg), oczywiście nie przycinałem go, nie pamiętam jaka odmiana, ale coś z tych polskich różowych. Tutaj piszą że jeden duży drugi mały i nic więcej się nie spodziewać... u mnie glina, solidnie podlewane, jak u Was z owocowaniem?
Zależy jakie im stworzyłeś warunki. U mnie wkładam do szklanego pojemnika waciki kosmetyczne, zwilżam przegotowaną wodą i kładę nasiona. Przykrywam pokrywką, lub talerzykiem. Woda skrapla się na pokrywce i spada z powrotem na waciki. Zaglądam rano i wieczorem, aby sprawdzić czy jest odpowiednia wilgotność. Stoją w stałej temp. ok 23 st. C do ukazania się białego kiełka. Po ukazaniu się kiełka przekładam nasionka do doniczki z ziemią i stawiam w temp. pokojowej. Po wzejściu przenoszę do szklarni, ewentualnie wracają na noc do werandy w razie przymrozków. Jeszcze mi się nie zdarzyło ,żeby był problem z kiełkowaniem, a sadzę ich sporo od 5 lat.
-
- 10p - Początkujący
No więc dzisiaj wzszedł pierwszy bingo, w sensie wystawił kiełka. Jeszcze dwie sztuki rosario wykiełkowały (20 dni od namoczenia około). część zaczęła się pleśnią pokrywać więc poszły do kosza-już nie wykiełkują. ja od tego roku wszystkie nasiona kładę na ręczniki papierowe(kuchenne). wcześniej kładłem tez na waciki kosmetyczne - kwadratowe, ale wrastały korzonki i nie dało się ich wydobyć z waty, za to na ręczniku nawet jak z kawałkiem papieru wyjdzie to nie uszkadza się siewka.ogólnie trzymam na kaloryferze je ( mam elektroniczne głowice więc kaloryfery grzeją co jakiś czas i lekko). zobaczymy jak pójdą. Doświetlasz/doświetlacie jakoś rozsadę w mieszkaniu? Wystawiacie za dnia na balkon?
20 dni oczekiwania na kiełek to za długo. W takim przypadku, lepiej byłoby szybciej przełożyć nasiona do doniczki z ziemią i czekać na wschody. Ja nigdy nie doświetlałam ,ale też nigdy nie siałam arbuzów w marcu. W kwietniu, wystarcza widne południowe okno i szklarnia.
Ciekawa jestem czasu kiełkowania u mnie, odm. Bingo i Crimson Sweet, więc przed chwilą wyłożyłam na waciki po 5 nasionek. O Rosario jestem spoko, nie sprawdzam, skiełkowało mi zawsze po kilku (2-5) dniach i w 100%.
Ciekawa jestem czasu kiełkowania u mnie, odm. Bingo i Crimson Sweet, więc przed chwilą wyłożyłam na waciki po 5 nasionek. O Rosario jestem spoko, nie sprawdzam, skiełkowało mi zawsze po kilku (2-5) dniach i w 100%.
-
- 10p - Początkujący
No to widzisz. Bingo długo kiełkują. To jest niestety problem nasion nieprofesjonalnych z supermarketu...a to przemrożone a to coś..
w każdym razie coś tam już wyrosło, niedługo pójdzie do szklarenki. Razem z dyniami, oberżyną, melonami i innymi pyszotami
w każdym razie coś tam już wyrosło, niedługo pójdzie do szklarenki. Razem z dyniami, oberżyną, melonami i innymi pyszotami

-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Wg moich notatek Bingo potrzebowało rok temu 8 dni do skiełkowania. W tych samych warunkach Crimsony potrzebowały 6-7 dni, a Rosario 6 dni.
Dobrym pomysłem jest zawsze zrobienie sobie ze 2 tygodnie przed właściwym wysiewem testu kiełkowania wszystkich odmian - wtedy zyskujemy informacje kiedy możemy spodziewać się wschodów i nerwy są późnej mniejsze
Dobrym pomysłem jest zawsze zrobienie sobie ze 2 tygodnie przed właściwym wysiewem testu kiełkowania wszystkich odmian - wtedy zyskujemy informacje kiedy możemy spodziewać się wschodów i nerwy są późnej mniejsze