Malinojeżyna
Re: Malinojeżyna
Jak smakują malinojeżyny ?? są miękkie ? słodkie ? warto je zasadzić , czy lepiej przeznaczyć miejsce pod zwykłe maliny ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym roku pierwszy raz posmakowałam .
Jak zobaczyłam to pomyślałam , że muszę
dosadzić , ale jak spróbowałam to z pomysłu dosadzenia się wycofałam .
Jak dla mnie to smaczniejsza owocująca w tym samym terminie malina czarna .

- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
luk3Z
Czy tak trudno zrozumieć,że malinojeżyna o ile zmarznie to tylko część nadziemna. Wiosną z korzeni wypuści nowe pędy i to niekoniecznie dokładnie tam gdzie była posadzona jednak nie będzie owocowała gdyż owocuje na dwuletnich pędach. Ostatniej zimy odrosty ładnie przezimowały ale dlatego,że nie było dużych mrozów. Latem zdecydowałem się zwalczyć chemicznie i mam nadzieję,że będę miał spokój z odrostami.
Czy tak trudno zrozumieć,że malinojeżyna o ile zmarznie to tylko część nadziemna. Wiosną z korzeni wypuści nowe pędy i to niekoniecznie dokładnie tam gdzie była posadzona jednak nie będzie owocowała gdyż owocuje na dwuletnich pędach. Ostatniej zimy odrosty ładnie przezimowały ale dlatego,że nie było dużych mrozów. Latem zdecydowałem się zwalczyć chemicznie i mam nadzieję,że będę miał spokój z odrostami.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- jan_kow
- 100p
- Od: 19 maja 2016, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam zupełnie inne odczucia,też pierwszy raz moja malinojeżyna miała owoce które mi bardzo posmakowały.anulab pisze:W tym roku pierwszy raz posmakowałam .Jak zobaczyłam to pomyślałam , że muszę
Mam odmianę kolczastą i ze zbiorem jest problem,ale co do smaku to jest super,być może mogą być pewne niuanse w różnicy smaku w zależności od odmiany?
Część owoców zalałem alkoholem na nalewkę i tutaj aromacik rewelacyjny.

Mam w kolekcji krzewy malin i jeżyny bezkolcowej,ale malinojeżyna jest fajnym połączeniem cech tych dwóch odmian.
Mam zagwozdkę ze swoją malinojeżyną, bo w tym roku wydała około 8 nowych pędów (raczej już nic więcej nie urośnie) i jako, że u mnie ziemi jest na sztych szpadla a potem izolacja garażu to na pewno muszę to ograniczyć, bo ilu? Z tamtego roku mam 3 i rosną wybujałe, mogę zostawić z 5? Kiedy resztę przyciąć?
Ostatnio zmieniony 30 maja 2017, o 12:20 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o obracanie zdjęć do właściwej orientacji
Powód: Proszę o obracanie zdjęć do właściwej orientacji
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
A co moze być że Tayberry słabo rośnie.
Wiem mam pH gleby trochę wysokie bo 7 ale zbijam pomału. Nawożę siarczanem amonowym lub azofoską, zakwaszam eletrolitem o pH 4. Maliny rosną jak szlone a Tayberry ma w tej chwili 15 cm ponad ziemią?
A co moze być że Tayberry słabo rośnie.
Wiem mam pH gleby trochę wysokie bo 7 ale zbijam pomału. Nawożę siarczanem amonowym lub azofoską, zakwaszam eletrolitem o pH 4. Maliny rosną jak szlone a Tayberry ma w tej chwili 15 cm ponad ziemią?
Mi na kwaśnej glebie w 2 lata urosła taka, że musiałem ją karczować bo się przejść nie dało.
https://snag.gy/zqZR2N.jpg
Coś takiego pojawiło mi się na malinojeżynie, kilkanaście cm nad ziemią.
Co to może być i czy pęd jest do wycięcia ?
Coś takiego pojawiło mi się na malinojeżynie, kilkanaście cm nad ziemią.
Co to może być i czy pęd jest do wycięcia ?
Zrubienia na pędach malin/jeżyn/malinojeżyn powodują larwy pryszczyka malinowca. Zwalczanie tego szkodnika, powodującego zasychanie pędów, najskuteczniejsze jest przez wycinanie i palenie zaatakowanych pędów.
Pomyśl o stworzeniu gniazd dla os kopułkowatych. To naturalni sprzymierzeńcy w walce ze szkodnikami w tym gasienicami. Skubane podobno potrafią gąsienice wydłubywać z zaatakowanych roślin.
Zajmują często rurki wyłożone dla pszczoły murarki tyle że z mniejszą średnicą.. Zasiedlaja też suche pędy malin.
Zajmują często rurki wyłożone dla pszczoły murarki tyle że z mniejszą średnicą.. Zasiedlaja też suche pędy malin.
Pomyśl o stworzeniu gniazd dla os kopułkowatych. To naturalni sprzymierzeńcy w walce ze szkodnikami w tym gąsienicami. Skubane podobno potrafią gąsienice wydłubywać z zaatakowanych roślin.
Zajmują często rurki wyłożone dla pszczoły murarki tyle że z mniejszą srednicą. Zasiedlają też suche pędy malin (tak piszą).
Generalnie mniej chemii więcej natury.
Zajmują często rurki wyłożone dla pszczoły murarki tyle że z mniejszą srednicą. Zasiedlają też suche pędy malin (tak piszą).
Generalnie mniej chemii więcej natury.
Mam kilka hoteli dla owadów. Myslę o zrobieniu następnych.
Siomp
Nie mam bladego pojęcia, my swoje malinojeżyny uprawiany w gruncie gdzie korzenie mogą się swobodnie rozrastać. Czasem tylko wysadzenie do gruntu ratuje roślinę. Może swoją przesadź do większej donicy i do ziemi dodaj gliny aby korzenie za szybko nie przysychały. Tyle mojego.
Nie mam bladego pojęcia, my swoje malinojeżyny uprawiany w gruncie gdzie korzenie mogą się swobodnie rozrastać. Czasem tylko wysadzenie do gruntu ratuje roślinę. Może swoją przesadź do większej donicy i do ziemi dodaj gliny aby korzenie za szybko nie przysychały. Tyle mojego.