Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Jeśli ktoś chce Polanę mogę podać namiar. Kupowałem tydzień temu ponad 20 sztuk przyszło. Znn 20 zamówionych.
A z tego co się orientuję po wyglądzie odrostów zeszłorocznych 100% odmiana Polana.
A z tego co się orientuję po wyglądzie odrostów zeszłorocznych 100% odmiana Polana.
Ja mam ale jeszcze nie owocowała (owocuje na pędach dwuletnich), może w tym roku się uda skosztować owoców
ps. raczej wymaga jakiejś podpory bo pędy są raczej cienkie, a mają nawet i 3m.

ps. raczej wymaga jakiejś podpory bo pędy są raczej cienkie, a mają nawet i 3m.
To chyba jest coś, co ja mam jako "czarna malina" - też bez odmiany.
Pędy wiotkie, długie (3-4m) z olbrzymią ilością małych ostrych kolców (wczoraj wycinałem a dziś cały dzieńwyciągam drzazgi).
Owoze o wątpliwych walorach użytkowych (małe, zebrane w grona - mi osobiście nie smakują w żaden sposób ale kilka osób twierdziło, że bardzo dobre - może kwestia smaku). U mnie zostały na zimę na pędach bo nie chciało mi się wszystkich maluchów zrywać (zwłaszcza gdy mam odmiany większe i łatwiej się odrywające).
Niewątpliwą zaletą (atrakcją) jest kolor. Sam na początku się cieszyłem i w połączeniu z żółtą poranną rosą i innymi czerwonymi robiłem "desery" kolorowe. Może to wyglądać atrakcyjnie - ale jak dla mnie to wszystko.
Pędy wiotkie, długie (3-4m) z olbrzymią ilością małych ostrych kolców (wczoraj wycinałem a dziś cały dzieńwyciągam drzazgi).
Owoze o wątpliwych walorach użytkowych (małe, zebrane w grona - mi osobiście nie smakują w żaden sposób ale kilka osób twierdziło, że bardzo dobre - może kwestia smaku). U mnie zostały na zimę na pędach bo nie chciało mi się wszystkich maluchów zrywać (zwłaszcza gdy mam odmiany większe i łatwiej się odrywające).
Niewątpliwą zaletą (atrakcją) jest kolor. Sam na początku się cieszyłem i w połączeniu z żółtą poranną rosą i innymi czerwonymi robiłem "desery" kolorowe. Może to wyglądać atrakcyjnie - ale jak dla mnie to wszystko.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jaki jest powód nabywania takich roślin bez oznaczenia odmiany? Może to zasługa opakowania?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Nigdzie nie napisałem, że ja nabyłem drogą zakupu:)
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
@MarSz były też czarne maliny to może o nich mówisz
- seedkris
Ja mam malinę czarną Glen Coe, wygląda owoc podobnie. Tylko pędy są pozbawione kolców i też długie na 2-3 m.
Nooo po tylu dniach pogody dość wysokich temperaturach....w końcu przyszedł.... przymrozek -3st.C.
Na Radziejowej pąki puściły jakiś tydzień temu pierwsze listki na wszystkich pąkach.
Ciężko się zastanawiam co z tego będzie.
Na Radziejowej pąki puściły jakiś tydzień temu pierwsze listki na wszystkich pąkach.
Ciężko się zastanawiam co z tego będzie.
Glen Coe jest maliną purpurową, a nie czarnąseedkris pisze:Ja mam malinę czarną Glen Coe, wygląda owoc podobnie. Tylko pędy są pozbawione kolców i też długie na 2-3 m.

- seedkris
Glen Coe powstała z skrzyżowania bezkolcowej maliny czarnej z maliną właściwą Glen Prosen. Wyhodowana w Szkocji. Tak więc rodzicami są dwa gatunki malin. Z pokroju bardziej przypomina malinę czarną. Co do nazwy, to ja się pomyliłem. Nabyłem z etykietką "Malina właściwa (Rubus idaeus) bezkolcowa Glen Coe". Sorrki za wprowadzenie w błąd.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poczekaj rok.
Cześć moich malin ucierpiała od przymrozków. Usunąć te uszkodzone pędy? Jak się zrobiło mokro to zaczynają gnić.

Krzysiek