Małpi Gaj

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Małpi Gaj

Post »

Lidka cudownie pachnące to są historyczne - taka Comte de Chambord lub Mme Isaac Pereire ;:167 choć ja pozostanę wierna mojej Mme Legras de St. Germain ;:170 ....
Do tunelu już można siać a nawet trzeba , mówisz że nie masz okna z południową wystawą, a może u mamy, w pracy lub gdzieś ...? Pomidorki uwielbiają słoneczko, gdy robi się cieplej wywalam je na balkon zmieniony o tej porze w coś a'la mini tunel ;:306
I tak latam z tymi skrzynkami rano na balkon, na noc chować, balkon, chować i tak w kółko ;:219 Poprzednie lato było wyjątkowe i pomidorki na gruncie udały się, ale nie zawsze tak jest. Przyznaję, że od paru lat pryskam pomidorki drożdżami piekarskimi , to jedyna ochrona jaką im funduję bo ogród jest eko. Normalnie nic więcej nie pryskam, nie mam takiej potrzeby ;:306 W tamtym roku świetnie plonowała mi w gruncie Olena Ukrainian i Bulgarian Old Sort, miałam chyba jeszcze Giganta Dmitriewa ( jakoś tak ;:170 ) i te wschodnie odmiany biją nasze na głowę jeśli chodzi o zdrowotność.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Basiu pomidorki rosną ,już popikowane , masz może zdjęcia M.Legras , będę ją mieć teraz na wiosnę przyjdzie POZDRAWIAM ;:168
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

inka :wit Moje pomidorki muszą zaczekać do jutra z pikowaniem, muszę przywieźć doniczki z działki .Super, że nabyłaś Mme Legras de St. Germain, to wspaniała różyczka i bezproblemowa, bez kolców.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Geschwinds Orden
Obrazek

Obrazek

Obrazek

....
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudny ten prince charles.Tego clemka nie znam.
I taki gęsty.Długo go masz ?
Liliowiec też śliczny.Ja też mam do nich słabość. ;:167
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35

Post »

Basiu, kusicielko jedna ! ;:108
Już i tak robię taką minę ;:oj , kiedy oglądam twoje różyczki, a tu ciągle pojawia się coś nowego ;:204
Pewnie zbzikuję do reszty i zacznę szukać takich piękności, jak te u ciebie :uszy .

Co do pomidorów, to w zeszłym roku po raz pierwszy odważyłam się je uprawiać zarówno w foliaczku 2 x3 m, jak i w gruncie. Jestem więc "świeżakiem" w tym temacie. Ale skoro się udało, to ściągnę temat dalej.
Planuję większy foliak, więc trochę się zmieści. Wybór padł właśnie głównie na skarby zza wschodniej granicy, bo czytałam bardzo dobre opinie na ich temat, no i sporo filmików na youtube.ru sobie pooglądałam.
Cieszę się, bo tak jak Ty, jestem zwolenniczką naturalnych środków w ogrodzie. U mnie w zeszłym roku w pomidorach była woda utleniania, amoniak w płynie, jodyna, mleko, soda spożywcza, kwasek borowy oraz nadmanganian potasu. Używałam ich począwszy od namaczania i odkażania nasion i ziemi, po opryski i podlewanie rozsady aż do końca wegetacji. Rezultaty przerosły moje oczekiwania,chociaż bardzo późno sadziłam swoje pomidorki i myślałam, że nic mi nie urośnie. Żadnej fitoftorozy, suchej zgnilizny itp. W listopadzie zrywałam ostatnie zielone pomidory, a krzaki były zupełnie zdrowe i rosłyby pewnie dalej, gdyby nie przymrozki.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35

Post »

Basiu, na pw tobie odpisałam, ale dalej siedzi jako nie wysłane :( Dopiero dzisiaj mogę usiąść i spokojnie się zastanowić nad wyborem.
Pozdrawiam serdecznie.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

Siedzi jako nie wysłane bo dopiero dzisiaj wlazłam na kompa ;:136
Liduś ;:196 mleko na pomidory możesz sobie odpuścić, od paru lat obserwuję perypetie mlekowo - pomidorowe na sąsiednich działkach i wiem jedno - nie działa. Jak widzę bardzo poważnie wzięłaś się za uprawę pomidorów i odrobiłaś lekcję .... a te fito... coś to takie groźne, bo wiesz od 20 lat uprawiam pomidory, po parę lat w tym samym miejscu i tego zwierza jeszcze nie widziałam ;:204

Aniu :wit Prince Charles występuje również w wersji białej, ale mnie ciągną te nieziemskie błękity .... To jego trzeci rok u mnie, spisuje się dobrze , to jedna ze starszych odmian, gorąco polecam .
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Basiu już widzę oczami wyobraźni te Twoje sieweczki pomidorów i innych różności. ;:oj To musi być widok.
Ja jestem trochę do tyłu ale mam nadzieję, że szybko nadrobię.
Pomidory wysiewałam tym razem wprost na paletki do ziemi w poniedziałek. Na razie jeszcze nie wschodzą ale tym lepiej bo do maja jeszcze daleko. :D
Udanego sezonu. ;:168 ;:196
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

Pomidorowe potworki idą jak burza, łodygi porobiły im się grubaśne i owłosione, jak z futerkiem, chyba im trochę na tym balkonie za zimno, ale nie ma co się pieścić. ;:223 Plecy już trzeszczą od tego targania, mężowski stelaż ( taki sobie wymyśliłam ,eM przy moim wsparciu ;:170 dokonał ...)nie wytrzymał obciążenia i zaczął chylić się ku upadkowi ;:224 ...... Stelaż oczywiście w mieszkaniu, a na balkonie mikro tunel foliowy ...moje szaleństwo nie ma końca
Tak to wyglądało niedawno....

Obrazek

Żar Gigant ledwie wylazł z ziemi zaczął zawiązywać pączki :shock:
Obrazek

Teraz jest tak....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obok cisną się winorośle ...
Obrazek

i tycie Dwarfy :shock:
Obrazek

Dziwny ten rok, większość rozsady pomidorów z upodobaniem wypuszcza wilki :shock: Nie za wcześnie? :evil:

Najlepiej jest z wieszaniem ubrań na balkonie, stoję w mieszkaniu jedną nogą, drugą stawiam na barierce, pode mną pomidory..............po co komu jakieś tam fitness.... ;:306

Pozdrawiam wszystkich pomidoromaniaków i życzę nocy bez przymrozków ;:168
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aiss pisze:Te 400m2 to naprawdę niewiele.....
Przyszedłem Basiu z rewizytą i powiem ci - masz o 1/3 większą działkę ode mnie, ba ja tylko 300m2 :wink:
Gdybym miał te 100m2 więcej, to nie 100 róż bym miał, a też 150 jak ty, a może i więcej :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

;:138 Andrzeju, Twoje słowa są jak balsam na mą duszę, koniecznie muszę powiedzieć o Tobie mężowi, może przestanie mi wypominać moje różyczki.Oczywiście wpadnę podziwiać kwitnienia, masz ciekawy ogród i świetne pomysły ;:333
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Basieńko życzę żebyś się nie zgubiła wśród sadzonek. :wink: Masz takie odmiany, że głowa boli.
Niech wszystko zdrowo rośnie i nabiera ciałka.
W Twoich rejonach widać, że często pada. U na susza i już trzeba deszczu.
;:196 ;:168
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

Niestety u nas również susza, wczoraj mieliśmy pierwszy deszczyk , rzeczywiście przesadziłam z pomidorkami,..... w szale siewów wiosennych zapomniałam zostawić dla nich nawet miejsce na gruncie, wczoraj opamiętałam się ;:223 dziś kończę sadzić pory, może chłody im nie zaszkodzą. Nie mam gdzie tego trzymać a doszły cukinie i inne takie tam i do tego jeszcze te winorośle ;:14 oczywiście wszystkie musiały się ukorzenić - to taka złośliwość natury. Gdybym miała gdzie sadzić ( a nie mam : P ) to nie ukorzeniła by się żadna. A jak Twoje w doniczkach czy w gruncie ?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Basiu mam nadzieję, że od tego czasu jak pisałyśmy dobrze u Ciebie popadało.
A z winogronami, no cóż poszłam po rozum do głowy i dałam kuzynce bo zdecydowanie nie mogłam dla nich znaleźć miejsca. :wink: ;:168
Mam miejsce tylko dla jednego krzewu tj. bezpestkowej i nic więcej nie zmieszczę niestety.
Basiu napisz co tam słychać na północy.

;:196
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

:wit czy pomidory już czerwone?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”