Czereśnia - jaka odmiana?jaką wybrać?
Re: Czereśnia - jaka odmiana?
Nie wiem po co te kombinacje. Lex poleca z tego co pamiętam Popiela i z informacji jakie można znaleźć wynika że jest on najbardziej zgodny z większością odmian. Poza tym jest to podkładkach karłowa, bardziej niż Piast.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam ponad 20 letnią Buttnera czerwona - szczepiona na antypce, drzewo ma około 3,5 metra, świetna podkładka.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja przyniosłem od kogoś x lat temu wisienkę z odrostu korzeniowego niestety sarny ją okorowały wypuściła kilka młodych pędów z kikuta pomyślałem , takie młode pędy w sam raz do okulizacji . Zaokulizowałem kilka różnych odmian czereśni po mniej więcej 7 latach ma ok. 2 metry wysokości i jej korona jest szeroka bardzo intensywnie związuje pąki kwiatowe po mimo bardzo dużej ilości owoców nie drobnieją , przyrosty jednoroczne 15 cm.próbowałem ukorzenić przez odkłady ale nie udało mi się . W tym roku po raz pierwszy będzie kwitła podkładka i okaże się co to za wiśnia chociaż tak mniej więcej . 

Czy to normalne że zrazy czereśni trzymane w garażu blaszanym na dworze gdzie nocą jest blisko zera a za dnia ok 5 st zaczynają robić się zielone? Czy nadają się do szczepień?
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Chcę wziąć czereśnię Bladoróżową. Mam działkę na ROD, więc jakieś czereśnie w pobliżu na pewno są. Czy ona potrzebuje jakiegoś specjalnego zapylacza czy wystarczy jej, żeby była z grubsza "jakakolwiek"? Myślałam o Burlat jako o ewentualnej drugiej czereśni (koniecznie chcę wczesną).
Czy one się "dogadają" z zapylaniem?

- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
dedert - czytałem, że zasada jest taka, że podkładka powinna być "bardziej żywa" od zrazu, czyli najlepiej żeby w podkładce soki zaczęły krążyć a zraz jeszcze był śpiący. Na logikę wydaje się, że o ile zraz Ci ruszył ale nie zaczął jeszcze podsychać to wstaw go do zimnej wody ze 2 godziny przed szczepieniem i jak najszybciej z nim na podkładkę ale na taką na której pąki już też zaczynają się otwierać. A podobno czereśnie i w lodówce potrafią ruszyć (chociaż pewnie w nowoczesnych lodówkach w pojemnikach na warzywa czy w tych dedykowanych do mięs gdzie jest temperatura bliska 0 ale tylko minimalnie na plusie to byłoby raczej trudne).
Pizza - o zapylanie na ROD raczej nie musisz się martwić, jak chcesz mieć pewność to możesz doszczepić na swojej czereśni zapylacz (jedna gałąź wystarczy), ja mam odmianę Sam, podobno jest dobrym zapylaczem niemal dla wszystkich innych, jak coś to mogę Ci zrazy do szczepienia podesłać. Nie wiem jak ona smakuje, może w tym roku pierwszy raz wyda owoce to będę miał odpowiedź czy oprócz dla walorów zapylających warto ją mieć.
Pizza - o zapylanie na ROD raczej nie musisz się martwić, jak chcesz mieć pewność to możesz doszczepić na swojej czereśni zapylacz (jedna gałąź wystarczy), ja mam odmianę Sam, podobno jest dobrym zapylaczem niemal dla wszystkich innych, jak coś to mogę Ci zrazy do szczepienia podesłać. Nie wiem jak ona smakuje, może w tym roku pierwszy raz wyda owoce to będę miał odpowiedź czy oprócz dla walorów zapylających warto ją mieć.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
Vega czy Aida?
Pora dojrzewania podobna - około IV/V tydzień. Za Vegą przemawia jasna barwa owoców bo wszystkie jakie mam są ciemne.
Pora dojrzewania podobna - około IV/V tydzień. Za Vegą przemawia jasna barwa owoców bo wszystkie jakie mam są ciemne.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
Najlepsze czereśnie według mnie są te jasne bo ptaki rzadziej je atakują, podobnie jak z robaczywieniem: lepiej mieć wczesne odmiany, bo w nich nie rozwinie się tak szybko nasionnica. 

- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Ok, dziękuję massur
Powiem szczerze, że boję się bawić ze szczepieniem - trochę o tym podczytałam, ale boję się, że zniszczyłabym drzewko.
Dzięki za propozycję, o Samie raczej za dużo dobrego nie czytałam - że późny (czyli od razu problemy z robakami jeśli dobrze rozumiem) i w owocach czuć goryczkę. Chyba że artykuły przesadzają?

Powiem szczerze, że boję się bawić ze szczepieniem - trochę o tym podczytałam, ale boję się, że zniszczyłabym drzewko.
Dzięki za propozycję, o Samie raczej za dużo dobrego nie czytałam - że późny (czyli od razu problemy z robakami jeśli dobrze rozumiem) i w owocach czuć goryczkę. Chyba że artykuły przesadzają?
Jeśli masz na drzewku jakąś wolną gałązkę o grubości odpowiadającej zrazowi to nie masz czego się obawiać, zawsze możesz ją wyciąć.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
No dokładnie, trzeba pamiętać jaki jest cel szczepienia odmiany jak Sam - ona ma być tylko zapylaczem. Podobnie zrobiłem z jabłkami, mam w ogrodzie jedną rajską (oddzielne drzewko), nie po to żeby jeść jej owoce, jest trochę dla walorów dekoracyjnych a głównie właśnie jako zapylacz dla innych jabłoni.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Goryczka dobra może być, vide piwo!Pizza pisze:Ok, dziękuję massur![]()
Pozdrawiam serdecznie
Witam Zna ktoś ta szkółkę: gospodarstwo szkółkarskie Anna Cur-Golcc. Mają Burlata i Buttnere na czereśni ptasiej. Nie wiem czy są solidni.
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
Ja znam.
Mieszkam w pobliżu ale częściej robię zakupy u jej rodziców w Końskowoli - większy wybór. W całej mojej "przygodzie" z nimi, raz, może dwa, zdarzyła się pomyłka.
Mieszkam w pobliżu ale częściej robię zakupy u jej rodziców w Końskowoli - większy wybór. W całej mojej "przygodzie" z nimi, raz, może dwa, zdarzyła się pomyłka.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad