Witam działkowicze
Jestem początkującym ogrodnikiem , dostałem po swoim dziadziu dzialke, na której jest Tunel foliowy dziadziu uprawiał w niej ogórki oraz pomidory . Szczerze nie wiem co i jak dziadzio tam robił kiedy wymieniał glebę ostatnio, jakie stosował nawozy , kiedy wymieniał folie bo wyglądała źle . Przejde do moich pytań które mianowicie kieruje do doświadczonych działkowiczów . Więc wymieniłem folie na tunelu na 4 sezonowa .
Mam zamiar wymienić ziemię chcę wybrać 30-40 cm ziemi po środku Zrobic przejście po całej długości tunelu .
Po wybraniu ziemi planuje nawiez obornika po koniu ( posiadam dostęp Znajomy ma konia)
Planuje nawiez 10-15 cm obornika, kupić Ziemię piasek i wymieszac ja nawiez ja na ten obornik i Zastanawiam się czy perlitu nie dodać ?
Po wszystkim Ziemię przykruc włókniną by uniknąć chwastów itp
Kieruje do was moje pytanie szanowni działkowicze czy pomysł który wam przedstawiłem jest dobry czy popełnię błąd ?
Jeśli macie inne pomysły lub rady bardzo proszę o pomoc
PS
W tunelu chcę posadzić kilka krzaczków pomidora malinowego . Pietruszkę, rzodkiewkę, koperek, i ogórka czy jest to dobry pomysł czy warzywa się bd dobrze czuły przy sobie