W ogródku Hortensjomanki :)
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: W ogródku Hortensjomanki :)
No to pierwsze zamówienia juz się zjawiają
Do mnie też juz przyjechały lilie tylko oby pogoda pozwoliła na ich posadzenie .Śliczne róże wybrałaś i życzę żebyś była z nich zadowolona.Małgosiu a ilu litrowy jest ten zbiornik fajny widziałam podobne w Niemczech z kranikami ale cena była zabójcza uffff

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Gosiu.
Muszę pochwalić zakupy. Limelight taka popularna a jednak chyba jedna z najładniejszych odmian. Szpalerek z nich będzie super wyglądał
Szkoda, że nie dałaś szansy angielkom. To ile z nimi "wytrzymałaś" ? Jeden sezon ?
One niestety, ale wymuszają na ogrodniku cierpliwość, ale potrafią zachwycić i to bardzo.
Z nowych różyczek, które zamówiłaś mam tylko Alchymist. Chyba wiesz, że kwitnie tylko raz i to na dwuletnich pędach, więc kwitnienia w tym roku może nie być wcale, lub będzie bardzo skromne
Muszę pochwalić zakupy. Limelight taka popularna a jednak chyba jedna z najładniejszych odmian. Szpalerek z nich będzie super wyglądał

Szkoda, że nie dałaś szansy angielkom. To ile z nimi "wytrzymałaś" ? Jeden sezon ?
One niestety, ale wymuszają na ogrodniku cierpliwość, ale potrafią zachwycić i to bardzo.
Z nowych różyczek, które zamówiłaś mam tylko Alchymist. Chyba wiesz, że kwitnie tylko raz i to na dwuletnich pędach, więc kwitnienia w tym roku może nie być wcale, lub będzie bardzo skromne

- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Chyba jeszcze u Ciebie nie pisałem choć wątek już zwiedzałem
Mam pytanie - dlaczego pożegnałaś się z hortensją 'Levana' na pniu? przemarzła? była nieciekawa? Ja mam 'Levanę' ale w formie krzewu, dopiero 2 rok ale zastanawia mnie dlaczego u Ciebie się nie sprawdziła.
Ogólnie myślałem kiedyś, że moje kilka odmian hortensji bukietowej, kilka ogrodowej (plus piłkowana) oraz jedna drzewiasta 'Annabelle' to dużo ale Ty pobiłaś mnie wielokrotnie
Widzę w nowych zakupach hakonechloę
Uwielbiam tę trawę, te odmianę również posiadam 

Mam pytanie - dlaczego pożegnałaś się z hortensją 'Levana' na pniu? przemarzła? była nieciekawa? Ja mam 'Levanę' ale w formie krzewu, dopiero 2 rok ale zastanawia mnie dlaczego u Ciebie się nie sprawdziła.
Ogólnie myślałem kiedyś, że moje kilka odmian hortensji bukietowej, kilka ogrodowej (plus piłkowana) oraz jedna drzewiasta 'Annabelle' to dużo ale Ty pobiłaś mnie wielokrotnie

Widzę w nowych zakupach hakonechloę

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Gosiu, a więc masz i Ty hakonechloę i to jeszcze w odmianie, której ja nie znam. Ciekawa jestem, jak będzie wyglądać.
Co do tego pojemnika, to w życiu bym nie pomyślała, że to jest na wodę. Gdzieś w jakimś wątku widziałam, że ktoś w nim coś miał posadzone. Świetny pomysł i bardzo estetyczny.
Na róże, podobnie jak ty jestem obrażona i więcej ich nie kupuję, natomiast za horetnsjami zawsze się rozglądam i szukam nowych odmian. Ale sztuk Limelight mam jednak najwięcej, bo wydają mi się najładniejsze ze wszystkich, a już Twój szpalerek z nich to będzie cudowny.

Co do tego pojemnika, to w życiu bym nie pomyślała, że to jest na wodę. Gdzieś w jakimś wątku widziałam, że ktoś w nim coś miał posadzone. Świetny pomysł i bardzo estetyczny.
Na róże, podobnie jak ty jestem obrażona i więcej ich nie kupuję, natomiast za horetnsjami zawsze się rozglądam i szukam nowych odmian. Ale sztuk Limelight mam jednak najwięcej, bo wydają mi się najładniejsze ze wszystkich, a już Twój szpalerek z nich to będzie cudowny.

- Bazyla
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
Małgosiu gratuluję zakupów
i Wiesz co, przewijając stronę jak zobaczyłam ten karton to tak mi się pychol uśmiechnął jakby to były co najmniej moje zamówienia
Siewki - rewelacja, zbiornik na wodę
, a w tle czyściutki, przygotowany do wiosny ogródek
Pozdrawiam i życzę dobrej pogody
(ja na razie czekam i na pogodę i na zamówienia) 

Siewki - rewelacja, zbiornik na wodę

Pozdrawiam i życzę dobrej pogody

- hortensjomanka
- 100p
- Od: 4 gru 2018, o 11:59
Joasiu
Z pelargoniami mam podobne doświadczenia niestety:-/. Dlatego tego roku kupiłam więcej nasionek, ale wykiełkowały ładnie. Na jakie zakupy czekasz? Mi zostały jeszcze daliowe i liliowe do odebrania.
Jadziu zbiornik ma 360 litrów,co mnie cieszy najbardziej
montuje się go bezpośrednio do rynny robiąc z boku otwór, kranik też jest
. Mnie się on bardzo podoba Mam w planach wymienić trzy beczki które mam, ale że względów finansowych muszę to robić stopniowo 
Wiolu wstyd mi przyznać, ale jeden sezon
- najbardziej drażniły mnie te opadające płatki po jednym dniu:-/. Zostawiłam kilka krzaczków które zdążyłam polubić ,ale czuję że Angielki to nie moja bajka:-/
Wiolu jak Ci się spisuje Alchymist? Jak u Ciebie zimuje? Czy go na zimę okrywasz? Mam dla niego miejsce bardzo zaciszne nieopodal płotu sąsiadki , za rok będzie miała kolorowo
Bardzo mi się podobają jego kwiaty
sauromatum
Levane oddałam bo chciałam zrobić przyjemność mojej działkowej- bratniej duszy
. Innych podtekstów nie miałam. To piękna hortensja , obficie kwitnąca ażurowymi kwiatsmi. pamiętaj tylko że na pełnej ekspozycji słońca lubi się przypalać
Wandziu hakonka ta podobno najszybciej rośnie stąd ją właśnie wybrałam. Ale oprócz niej kupiłam 5 sztuk Aureoli. Bardzo mi się ona podoba poprzetykana między kulki bukszpanu:).
Te wszystkie trawki to mój debiut ogródkowy bardzo jestem ciekawa jak mi się spiszą w ogródku
Beczka świetna, estetyczna i o dużej pojemności, taką właśnie chciałam. Swoje hortensje podlewam ręcznie więc zależało mi aby była jak największa. Hortensje to moja największa miłość
nie ma takiego kwiatu na które bym je wymieniła.
Beatko śmieje się i ja
oko puszczam do Ciebie teraz, znajomo to wszystko to wygląda, prawda? 
Z pelargoniami mam podobne doświadczenia niestety:-/. Dlatego tego roku kupiłam więcej nasionek, ale wykiełkowały ładnie. Na jakie zakupy czekasz? Mi zostały jeszcze daliowe i liliowe do odebrania.
Jadziu zbiornik ma 360 litrów,co mnie cieszy najbardziej

Wiolu wstyd mi przyznać, ale jeden sezon

Wiolu jak Ci się spisuje Alchymist? Jak u Ciebie zimuje? Czy go na zimę okrywasz? Mam dla niego miejsce bardzo zaciszne nieopodal płotu sąsiadki , za rok będzie miała kolorowo

Bardzo mi się podobają jego kwiaty

sauromatum
Levane oddałam bo chciałam zrobić przyjemność mojej działkowej- bratniej duszy

Wandziu hakonka ta podobno najszybciej rośnie stąd ją właśnie wybrałam. Ale oprócz niej kupiłam 5 sztuk Aureoli. Bardzo mi się ona podoba poprzetykana między kulki bukszpanu:).
Te wszystkie trawki to mój debiut ogródkowy bardzo jestem ciekawa jak mi się spiszą w ogródku

Beczka świetna, estetyczna i o dużej pojemności, taką właśnie chciałam. Swoje hortensje podlewam ręcznie więc zależało mi aby była jak największa. Hortensje to moja największa miłość

Beatko śmieje się i ja

W ogródku Hortensjomanki 
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...

- JAKUCH
No popatrz Małgosiu tak niewinnie wygląda
a jaki pojemnościowy
.Niestety nawet gdyby taki kupiła nie miałabym go gdzie postawić ,a szkoda.bo taki przydałby się na końcu ogródka gdzie trudno podlewać z węża trzeba nosić konewki żeby konkretnie podlać .Z węża to tylko takie straszenie, bo w jednym miejscu musiałabyś poświecić co najmniej 15 min ciągłego lania ,żeby roslinki konkretnie się napiły .udanego weekendu Ci życzę

- hortensjomanka
- 100p
Dziękuję Jadziu
Tobie również życzę pogodnego i miłego weekendu:)
Aktualności:
Przyjechała druga tura róż.
Mam pytanie - czy mogę je śmiało sadzić w miejsca docelowe,czy lepiej zadołować w szklarni?

Aphrodite 4 szt
i pozostałe z kartonikami:

Chopin 2szt

Kordes Jubilee 2szt

Speelwark 2szt

Parole 4 szt
pnące po jednej szt:

Bajazzo

Moonlight

Aloha

Barock
Dopiero teraz zwróciłam uwagę że większość z nich jest Kordesa
. No, ale jak ich nie lubić... 

Tobie również życzę pogodnego i miłego weekendu:)
Aktualności:
Przyjechała druga tura róż.
Mam pytanie - czy mogę je śmiało sadzić w miejsca docelowe,czy lepiej zadołować w szklarni?

Aphrodite 4 szt
i pozostałe z kartonikami:

Chopin 2szt

Kordes Jubilee 2szt

Speelwark 2szt

Parole 4 szt
pnące po jednej szt:

Bajazzo

Moonlight

Aloha

Barock
Dopiero teraz zwróciłam uwagę że większość z nich jest Kordesa

W ogródku Hortensjomanki 

- hortensjomanka
- 100p
Dziękuję Wandziu:)
Zatem jutro czeka mnie pracowity dzień na działce:)
Oby wiatrzyska nie było:-/
Zatem jutro czeka mnie pracowity dzień na działce:)
Oby wiatrzyska nie było:-/
W ogródku Hortensjomanki 

- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Uhuhu jakie piękne zamówienia
będzie co robić na działce, róże super wybrałaś, z Alohy na pewno będziesz zadowolona, ma piękny zapach i kwitnie pięknie. Hortensje widzę, też domówiłaś będzie co podziwiać
Róże już na spokojnie możesz sadzić na docelowe miejsce (o ile ziemia rozmarznięta ;)), ale mimo to musisz im usypać kopczyki, żeby wiatr ich nie osuszał.

Róże już na spokojnie możesz sadzić na docelowe miejsce (o ile ziemia rozmarznięta ;)), ale mimo to musisz im usypać kopczyki, żeby wiatr ich nie osuszał.
- JAKUCH
Małgosiu tylko na razie zrób im wysokie kopce ,żeby pędy zbytnio się nie przesuszyły, a powinnaś zamoczyć je chociażby na calutką noc przed sadzeniem .Speelwark cudna róża niestety moja nie przetrzymała pewnej zimy 2012 No to w takim razie pogoda tym bardziej potrzebna jak takie prace czekają Widzę ,ze napisałam to samo jak Mariusz dopiero jak kliknęłam wyslij poczytałam jego wpis
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne róże, zdecydowanie sadź do gruntu. Speelwark szczególnie mi się podoba.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Małgosiu, dzban na wodę i najnowsze zakupy robią wrażenie.Pytałaś o odmianę Alchymist. Mam na działce 2 krzaki. Jeden - przy altanie ma już pędy prawie na dachu.Jak kwitnie- widok cudny.
Nigdy specjalnie nie okrywaliśmy, na początku kopczykowaliśmy.Odmiana ta ma piękny,subtelny zapach i zmienną barwę żółto pomarańczowo brzoskwiniową.
Nigdy specjalnie nie okrywaliśmy, na początku kopczykowaliśmy.Odmiana ta ma piękny,subtelny zapach i zmienną barwę żółto pomarańczowo brzoskwiniową.
- hortensjomanka
- 100p
W ogródku Hortensjomanki