Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Post »

Witaj, Elu :wit
Zaglądam do Ciebie po raz pierwszy....I aż mnie zatkało, tyle u Ciebie różności wyrosło na parapecie :tan
Szukałam Twojego wątku, żeby Ci podziękować za nasiona pomidora Amethyst Jewel z tegorocznej AWN.
Ponieważ jestem początkująca w zakresie pomidorów, to przy okazji chciałabym prosić o poradę ;:180
Czy czekać z wysiewem pomidorów do połowy marca, czy JUŻ wysiać?
Boję się, że się "wyciągną", jeśli zrobię to teraz, tym bardziej, że mam okna tylko od strony północnej i północno-zachodniej.

Pozdrawiam
Lidka
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja kombinuję, gdzie poustawiać pelargonie by przetrwały, a Eluśka ... listki do wody dała i sadzonek się doczekała :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Elu jak u Ciebie wszystko pięknie rośnie, wielkością porów mnie zaskoczyłaś, moje jeszcze malutkie. Nie wiedziałam, że listeczki pelargonii można ukorzenić w wodzie, człowiek uczy się całe życie. Czy z nich wytworzy się piękna sadzonka kwitnące w tym sezonie.
Każdy znak od wiosny cieszy czy na parapecie, czy w ogrodzie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

:wit
U mnie bez zmian, nadal nie może ze mnie wyjść choróbsko ale do roboty trzeba chodzić.
Na dworze nic nie ruszone ani nawet zdjęć nie ma.

Jadzinko jak na razie tylko papryki przepikowałam do większych pojemników i nic poza tym. ;:222
W nocy okropnie wiało ale na szczęście obyło się bez szkód, jedynie co, to worki na obornik mimo, że przyciśnięte kamieniem rozwiało po całym ogrodzie.
Mam okropne tyły w tym roku ale nawet jakoś się tym zbytnio nie przejmuję...trudno.

Iwonko pelargonie z korzonkami poszły do ziemi i sama jestem ciekawa jak się będą zachowywać.
Hippeastrum w tym nieciekawym czasie ratuje honor wszystkich roślin i oby dobrze się sprawowało. :wink:
;:306 no te 5 to będzie czyste szaleństwo :D Zatem udanych wysiewów życzę. ;:196
A nasiona pomidorów mam już przygotowane i 18 marca biorę się za wysiewy. Tym razem wprost na paletki z substratem torfowym...nie będę wykładać na waciki.
Podleję herbatką rumiankową.
Zobaczymy jak to mi się sprawdzi.

Lidziu witaj u mnie po raz pierwszy. ;:196
Kochana Te nasiona niestety nie ode mnie. Wysyłałam jakieś tam już nawet nie pamiętam.
Ja wysiewam nasiona pomidorów w tym roku 18 marca a potem jak już wyrosną im liście właściwe przesadzam do kubków 400g.
Po 15 maja pójdą do gruntu bo nie mam foliaka. Nie wiem czy takie wytłumaczenie wystarczy.
Nasiona pomidorów nie potrzebują światła do kiełkowania więc w Twoich warunkach poradzą sobie dobrze, jedynie później jak już pojawią się liście może być problem.
Trudno doradzić Tobie Lidziu bo nie wiem czy będziesz sadzić pod folią czy do gruntu. Jeżeli do gruntu to wysiewałabym nasiona 13 kwietnia. Pomidory lubią ciepełko jak kiełkują. Jak będą miały bardzo ciepło to szybko wykiełkują i do 15 maja jakoś je zdołasz przetrzymać. ;:168

Andrzejku :;230 to, że puściły korzonki nie znaczy, że coś z nich będzie. Posadziłam do ziemi do doniczek i zobaczymy czy się rozkrzaczą. :lol:

Dorko dziękuję. ;:196
Kochana to nie pory tylko cebula siedmiolatka. W zeszłym roku dostałam sadzonki porów od sąsiadki ale niestety nie dały rady bo nie zapewniłam im odpowiednich warunków ;:14 a potem susza je załatwiła.
A co do pelargonii to sama jestem ciekawa czy się uda i czy się rozkrzewi. Już siedzą w ziemi i zobaczymy. Jak się uda to wstawię ten sposób do wątku o pelargoniach.

Dziękuję za Wasze odwiedziny kochani moi. ;:167 ;:167 ;:167
Może w końcu wybiorę się na zwiady do Was.
Na razie nie mam na nic chęci, jestem nie do życia. ;:222

W podziękowaniu za Wasze dobre słowa:

Obrazek

Obrazek

papryki przepikowane
Obrazek

Obrazek

Miłego całego tygodnia życzę i ;:cm ślę. ;:168
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elusia młodzieży parapetowej masz sporo ;:202 ;:333 trzymam kciuki za pelargonie i nie tylko niech rosną zdrowo i za te cudne Hippeastrum czy Kliwia.Dobrze ,ze dujawica nie narobiła szkód to czim sie ciepło Elusia i poprawy humoru życza ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Elusia no co to się dzieje, to już któryś z kolei wątek gdzie czytam o tym, że chorujecie. Oczywiście życzę zdrówka, zdrówka i jeszcze raz zdrówka. A do tego dobrej pogody, najlepiej bez wiatru.

Kwiatuchy domowe śliczne, a ekspozycja siewek wręcz rewelacyjna.

Jak ktoś ma zielone paluszki to mu nawet z suchego badylka wielka palma urośnie. A ja widzę i podziwiam Twoje osiągnięcia w tym temacie ;:180

Serdeczności i moc ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Elu zaglądam podziwiam zasiewy parapetowe... i zabieram się z swoje, bo mam nadzieje na dłuższy pobyt w domu ...Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niedługo i ja będę się chwalił 'parapetem' :wink:
30 szt.w 8 odmianach pomidorów, dopiero zaczyna kiełkować, na razie stoją na szafie - u góry cieplej :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35

Post »

Eluniu, ale Ty nas rozpieszczasz ;:196
Tak pięknie się do nas zwracasz, że aż w serduszku cieplej się robi ;:215
Mam nadzieję, że szybko dojdziesz do siebie po tym choróbsku. Ja też dopiero co wylazłam z łóżka po jakimś wirusie.
Twoja papryczka już popikowana, a ja dzisiaj swoją szybko zdjęłam z półeczki w kotłowni, gdzie jest cieplutko, ale ciemno. Na szczęście nie "wybiegła" jeszcze, więc szybko powędrowała na parapet, gdzie mam nadzieję doczeka spokojnie do pikowania. To kilka odmian z AWN ale również kupione, głównie słodkie, kolory i kształty różne. Na szczęście mam poznaczone, więc się nie pogubią.
A co do moich pomidorów, to mam podział na typowo gruntowe oraz "foliakowe". Gruntowe to głównie są dwarfy a wśród nich kilka rosyjskich, syberyjskich odmian. Chcę sprawdzić, jak się sprawdzą w bardzo ostatnio zmiennych warunkach klimatycznych na pomorzu zachodnim. Natomiast w foliaku planuję posadzić naprawdę dużo odmian wysokich, różnego rodzaju. To w zasadzie będzie test odmianowy. Chcę po prostu wybrać te najciekawsze i najsmaczniejsze.
Elu, bardzo odpowiada mi to zróżnicowanie terminów wysiewu, które podałaś :tan Inaczej nie wystarczyłoby miejsca na parapetach, gdybym wszystko wysiałam w jednym rzucie.
Bardzo Ci dziękuję ;:196
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Elżbietko trudno wygonić choróbsko chodząc do pracy, niestety łóżko to podstawowy lek ;:168
Wyobraź sobie że moje kupione w doniczce hipeastrum pięknie zakwitło na łodydze tzw sklepowej bardzo nisko, a podlewane w domu łodyga wyrosła i też wypuściła 4 kwiaty. Niestety te domowe są śliczne, ale sklepowe kwiat szybko usechł i pąki niestety też. Sprawiłaś, że cebula zagościła na parapecie więc proszę powiedz co mam robić dalej, bo pisałaś ale zapomniałam :oops:
Masz jednak zielone łapki ...jak to się mówi u Ciebie to działa... ?Jak Pan Bóg dopuści, to i z kija wypuści" :;230
Życzę Ci dużo zdrowia ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zgadzam się z Marysią
Jak nie zadbasz o siebie to nie wyzdrowiejesz
Powinnaś zostać na pare dni w domu i wydobrzeć
Dopiero dzisiaj posiałam pomidory :roll:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Pełno doniczuszek? Zupełnie jak u mnie od zeszłej soboty?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam bardzo cieplutko. ;:33
Tak, to dla Was ten piękny pączuś magnoliowy. ;:cm

Obrazek

Pierwsze kwiatki wiosenne już przekwitają....
Obrazek

Obrazek

...za to dereń jadalny Cornus mas kwitnie na całego i przywabia pszczółki z okolicy. ;:303

Obrazek

Jadzinko młodzież na parapecie rośnie i mężnieje a zarozki dojdą pomidory. I sama nie wiem kaj to postawia. ;:14
Tuja olbrzymia ta przed domem przycięta od góry (na kulkę) bo na pewno te huragany by ją wyrwały z korzeniami.
Na szczęście ze zdrówkiem już lepiej, to i humor dopisuje a wiosna do tego też się przyczyniła.
Czerwone hippesatrum jeszcze kwitnie a już sie ciśnie następne z kwiatkiem.
Dzięki za życzenia. ;:196
Obrazek

Obrazek

Beatko dziękuję za wszystko. ;:196 Już znacznie lepiej i od razu ma się chęć do życia. :lol:
Wiatry też są potrzebne żeby przewiały smog, który u nas jest bardzo dokuczliwy. ;:222
Obrazek

Ewko zasiewy na wszystkich parapetach a jeszcze dojdą ...cóż możemy począć na to nasze szaleństwo. ;:168
Tylko nie szalej tak jak ja...weź sobie to na spokojnie. ;:168

Andrzejku a jednak znalazłeś miejsce na więcej pomidorów ;:306 Nie skończyło się na paru krzaczkach ;:138
Obrazek

Lidziu trzymam kciuki za pomidorki i papryki.. Na pewno się uda przy takiej dużej Twojej chęci. A co do odmian to na pewno nie skończy się na tegorocznych odmianach bo w przyszłym sezonie dojdą nowe do testowania. :lol: :wink: :D
Muszę zajrzeć do Ciebie i zobaczyć Twoje cudeńka.
Obrazek

Maryś poleżałam 4 dni i myślałam, że to wystarczy. :wink:
Oj starzejemy się.
Hippeastrum się nie przejmuj....jak przekwitł to przesadź go do nowej dobrej ziemi i odstaw w zacienione miejsce. Wstaw zdjęcie w swoim wątku to wtedy obejrzymy co z nim zrobić. Tak to jest ze sklepowymi. ;:185
Odrodzi się jak ten rabarbar po zimie. ;:196
Obrazek

Gosiu myślałam, że jak 4 dni poleżę to mi przejdzie.
Ja siałam pomidory w poniedziałek i już pierwsze łepki wychodzą...słodziaki jedne. ;:196
Obrazek

Loki nie ma lekko, każdy musi przejść okres doniczkowy. ;:306

Obrazek

Obrazek

Na koniec Diobliczek udaje, że nie patrzy na ptaszki, które przyfruwają do wody.

Obrazek

Bardzo miłej niedzieli życzę.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Elu, znalazłem miejsce na pomidory. Część (te krzaczaste niskie) będzie rosła w donicach na półce :;230
Zdrowiej, bo czasu szkoda :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No popatrz Andrzejku ;:oj każde miejsce wykorzystasz.
Życzę żeby wszystko ładnie wyrosło i owocowało ku Waszej radości.
Żebyś wiedział, byłam sama na siebie zła ....takie straty czasu. ;:223

Zawsze uwielbiałam kolor młodych przyrostów na agreście. Coś cudownego.
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”