Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Dziekuje za przepis na chleb, tylko nie wiem tej ilosci maki ,810 gram czy dekagram?
Pozdrawiam -Gienia.
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Liczymy w gramach. Czyli 81 dkg i 90 g czyli 9 dkg. Wodę i sól też ważymy i liczymy w gramach, to samo na początku do zaczynu aktywny zakwas.
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Wagi zwykle pokazują wartości w gramach, tak było też w przepisie.
A to mój dzisiejszy wypiek- chleb pszenno- żytni na maślance i zakwasie żytnim. Przepis zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".
Wczoraj piekłam też bułki z przepisu z bloga Smacznej Pyzy (bułki żytnie na zakwasie), ale byłaby katastrofa, gdybym nie dodała ok 20 dkg mąki orkiszowej, bo ciasto było za mokre.
A to mój dzisiejszy wypiek- chleb pszenno- żytni na maślance i zakwasie żytnim. Przepis zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".
Wczoraj piekłam też bułki z przepisu z bloga Smacznej Pyzy (bułki żytnie na zakwasie), ale byłaby katastrofa, gdybym nie dodała ok 20 dkg mąki orkiszowej, bo ciasto było za mokre.
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
super chlebki, może i ja spróbuje coś upiec
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1360
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gliwice
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Warto piec własny chleb, bo to bezdyskusyjnie dużo zdrowsze pieczywo. Pracy jest stosunkowo niewiele, jak się wyrabia ciasto robotem , (chociaż sa tacy którzy wyłącznie ręcznie i przy użyciu drewnianych szpatułek). Duża frajda przy krojeniu , no i ten zapach w całym domu.... !!
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 17042
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie/ Chełm
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Monia ale pieczywko fajne, ładne i na pewno smaczne robisz
Ja tylko chlebek piekę .Oj i wystarczy
Pozdrawiam cieplutko
Ja tylko chlebek piekę .Oj i wystarczy
Pozdrawiam cieplutko
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Moniko,
może podasz jakiś fajny przepis z dużą ilością koperku ? Żal wyrzucać, a suszonego i zamrożonego mam już sporo.
może podasz jakiś fajny przepis z dużą ilością koperku ? Żal wyrzucać, a suszonego i zamrożonego mam już sporo.
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Piekłam dzisiaj chleby z tego przepisu i wyszedł naprawdę smaczny.
Dziękuję za przepis.
Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam Longina.
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Cieszę się, że chlebek smakował!
Paula, z dużej ilości koperku to zupka koperkowa- jak jarzynowa, na końcu posiekany koper i lane kluski. Można zrobić na rosole. Sos koperkowy z kurczakiem do ryżu.
Zapuściłam wątek, nie mam teraz czasu gotować
Paula, z dużej ilości koperku to zupka koperkowa- jak jarzynowa, na końcu posiekany koper i lane kluski. Można zrobić na rosole. Sos koperkowy z kurczakiem do ryżu.
Zapuściłam wątek, nie mam teraz czasu gotować
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Witaj Monia,
pewnie zaczęłaś już urlop. Będziesz robić w tym roku przetwory?
Pierwszy raz posadziłam patisona. Znasz jakiś przepis na zimę z tego warzywa?
pewnie zaczęłaś już urlop. Będziesz robić w tym roku przetwory?
Pierwszy raz posadziłam patisona. Znasz jakiś przepis na zimę z tego warzywa?
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)
Cześć Paula, przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz- zupełnie zaniedbałam wątek.
Jeśli chodzi o patisony, to jak najbardziej możesz zrobić małe marynowane, ja bardzo lubię. Nie mam teraz pod ręką żadnego przepisu, gdyż jestem u rodziców na wakacjach, ale wszelkie zalewy octowe z dodatkiem miodu/cukru,soli, ziół, pieprzu i przypraw będą ok.
Patison generalnie im starszy, tym ma twardszą skórę, więc lepiej rwać małe. Bardzo dobre są też nadziewane zapiekane- wszelkimi serami, warzywami, mięsem.
Ja ostatnio trochę działam.
Z przetworów zrobiłam- dżem truskawkowy z daktylami, cytryną i płatkami róż; dżem agrestowy z kiwi, miętą, limonką; cukier i olejek różany oraz nalewkę różaną i takiż peeling do ciała; miód lawendowy, po powrocie będę robiła syrop i olejek lawendowy.
Dziś zrobiłam 3 słoiki marynowanych buraczków z kminkiem i dwa kiszonych marchewek wespół z fasolką i zielonymi pomidorami.
Wcześniej, przed wyjazdem kisiłam też pierwsze cukinie i ogórki, cukinie wraz z kwiatami. Robi się tak samo jak ogórki, ja dodaję jeszcze świeży estragon i cząber z grządki ziołowej.
Będąc u rodziców staram się dogadzać synowi i rodzince. Zrobiłam jogurtowca z galaretką i owocami.
Robi się go bardzo prosto- dzień wcześniej zrobić w miseczkach galaretki- 4 kolory. Schłodzić przez noc w lodówce, rano pokroić w kostkę, dać do naczynia. Wymieszać z owocami- u mnie różnie- truskawki, borówki, jagody, maliny. 800 gr jogurtu naturalnego 0% wymieszać z kilkoma łyżkami cukru. Osobno w połowie szklanki gorącej wody rozpuścić około opakowania żelatyny- robiłam z mniejszej ilości i masa się nie zsiadała, więc wolę dać więcej.Wystudzić tę żelatynę i powoli dodawać do zmiksowanej już masy jogurtowo- cukrowej, by nie zrobiły się gluty ostro mieszać. Wlać do owoców i galaretki, wymieszać, by składniki dobrze się połączyły- schłodzić w lodówce.
Robiłam też pizzę na cienkim cieście
A także jagodniki
Będąc tutaj planuję jeszcze: pierogi z jagodami, gołąbki, sok z malin.
Jeśli chodzi o patisony, to jak najbardziej możesz zrobić małe marynowane, ja bardzo lubię. Nie mam teraz pod ręką żadnego przepisu, gdyż jestem u rodziców na wakacjach, ale wszelkie zalewy octowe z dodatkiem miodu/cukru,soli, ziół, pieprzu i przypraw będą ok.
Patison generalnie im starszy, tym ma twardszą skórę, więc lepiej rwać małe. Bardzo dobre są też nadziewane zapiekane- wszelkimi serami, warzywami, mięsem.
Ja ostatnio trochę działam.
Z przetworów zrobiłam- dżem truskawkowy z daktylami, cytryną i płatkami róż; dżem agrestowy z kiwi, miętą, limonką; cukier i olejek różany oraz nalewkę różaną i takiż peeling do ciała; miód lawendowy, po powrocie będę robiła syrop i olejek lawendowy.
Dziś zrobiłam 3 słoiki marynowanych buraczków z kminkiem i dwa kiszonych marchewek wespół z fasolką i zielonymi pomidorami.
Wcześniej, przed wyjazdem kisiłam też pierwsze cukinie i ogórki, cukinie wraz z kwiatami. Robi się tak samo jak ogórki, ja dodaję jeszcze świeży estragon i cząber z grządki ziołowej.
Będąc u rodziców staram się dogadzać synowi i rodzince. Zrobiłam jogurtowca z galaretką i owocami.
Robi się go bardzo prosto- dzień wcześniej zrobić w miseczkach galaretki- 4 kolory. Schłodzić przez noc w lodówce, rano pokroić w kostkę, dać do naczynia. Wymieszać z owocami- u mnie różnie- truskawki, borówki, jagody, maliny. 800 gr jogurtu naturalnego 0% wymieszać z kilkoma łyżkami cukru. Osobno w połowie szklanki gorącej wody rozpuścić około opakowania żelatyny- robiłam z mniejszej ilości i masa się nie zsiadała, więc wolę dać więcej.Wystudzić tę żelatynę i powoli dodawać do zmiksowanej już masy jogurtowo- cukrowej, by nie zrobiły się gluty ostro mieszać. Wlać do owoców i galaretki, wymieszać, by składniki dobrze się połączyły- schłodzić w lodówce.
Robiłam też pizzę na cienkim cieście
A także jagodniki
Będąc tutaj planuję jeszcze: pierogi z jagodami, gołąbki, sok z malin.