Poliwęglan - czy nadaje się na pokrycie szklarni?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
martika30
100p
100p
Od: 21 sie 2013, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Poliwęglan - czy nadaje się na pokrycie szklarni?

Post »

A może ktoś ma już taką szklarnie i chciałby się wypowiedzieć jak rosną w niej rośliny np. pomidory, pelargonie, siewki kwiatów jednorocznych itp? To była by bardzo cenna informacja.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam szklarnię, którą oszkliłem szkłem z odzysku okien rozbiórkowych, pewnie popełniłem błąd, bo są różne szkła i do obiektów ogrodniczych mają specjalny skład chemiczny. Pewnie, też tak może być plastikiem, kiedyś poliwęglan szybko matowiał i coraz mniej przepuszczał światła. Ale technologia idzie do przodu i są coraz lepsze parametry. Więc, jeśli ktoś ma poliwęglan, to zależy jeszcze jaki i od tego będzie zależało powodzenie w uprawie.
martika30
100p
100p

Post »

Ja też miałam swoją pierwszą szklarenkę z okien i bardzo dobrze rosły roślinki i kwitły. To były okna ok.20 letnie. Niektóre miały podwójną szybe ale takie dałam na boczne sciany.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Cosik źle zrobili.
Albo poliwęglan jest zbyt ciasno spasowany, np. brak dylatacji. lub konstrukcja drewniana nie ma odpowiedniej sztywności.
martika30
100p
100p

Post »

Moje szklarenka jak jest pozamykana to nic nie słychac, natomiast jak pootwieram okna to gdy wieje szklarnia się"odzywa".
Wiatr wchodzi do środka no i są takie podmuchy co powodują jakiś tam dzwięk.
Wiec może jest tez za dużo szpar a moze za ciasno poukładane płyty. To musi fachowiec określić, ja pisze o swoich doświadczeniach ze szklaną szklarnią. :wit
Eks-kaktusiarz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 wrz 2013, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Stoję przed podobnym dylematem jak założyciel tego wątku, zastanawiam się jednak poważnie nad zastosowaniem do pokrycia szklarni pleksi SDP Alltop ze względu na przepuszczalność UV.

Zastanawia mnie tylko te 98-99% przepuszczalności światła dla 6 letniego poliwęglanu u GrzegorzaR jeżeli producent podaje do 85% dla płyt nowych. ;:oj
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

GrzegorzR pisze:Przepuszcza ok 98-99%, więc w czym problem. Mam kryty poliwęglanem ogród zimowy. Bez śladu uszkodzeń po 6 latach.
żaden poliwęglan nie ma takiej przepuszczalności światła max to około 85% ;:222

efelinka988 pisze:oj to bieda... czeka mnie rozmowa z "fachowcami"... Tak myślałam że to nie jest normalne. A czy dałoby się to jakoś naprawić?
Dopytuje się bo jak będę rozmawiać to przynajmniej będę w temacie :)

efekt trzasków jest normalną pracą kurczenia się i rozszerzania płyt oraz pewnie jeszcze do tego drewna szczególnie na większych powierzchniach . płyty powinny mieć około 1 cm luzu na swobodną pracę , to że występują trzaski jest spowodowane tym że nie pracują płynnie , ale stopniowo - taki urok połączenie drewna i poliwęglanu ..
martika30
100p
100p

Post »

Nooo markonix napisz coś jeszcze o tych szklarniach, bo masz pojęcie o tym ;:108
Mnie to zastanawia czy te 85% wystarcza dla roślin rabatowych do kwitnięcia i normalnego rozwoju(żeby rośliny "nie wybiegały").
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Akurat szklarnie to miałem pokrytą folią :;230 , a poliwęglanem mam zadaszony taras .....
Co do wybiegania roślin to raczej się tym nie przejmuj , wystarczy im światła szczególnie jeśli umieścisz szklarnię w miarę słonecznym miejscu - przy bardzo mocnym nasłonecznieniu takie obniżenie przepuszczalności nawet jest pożądane nie będzie tak gorąco .

efelinka988 zapomniałem dopisać że mocnym źródłem trzasków są również zamontowane rynny - szczególnie plastikowe .
Eks-kaktusiarz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 wrz 2013, o 13:08

Post »

Nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić się z kolegą markonix co do ilości światła, mało tego te 85% wystarczy nawet dla większości kaktusów, a co dopiero naszym "rabatowym".
Oczywiście jeżeli chodzi o kaktusy słowo "wystarczy" nie jest równoznaczne ze słowem "oświetlenie optymalne" chociaż znam kilka kolekcji gdzie pod takim zadaszeniem kaktusy wspaniale rosną i kwitną!
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Odnawiam wątek.Miałam szklarnię foliową kupioną niestety zimy nie przetrwała.Myślę o szklarni z poliwęglanu kupionej tylko do złożenia czyli z całym korpusem plus poliwęglan.Jestem nowicjuszką w szklarniach podpowiedzcie mi czy warto a może gdzie kupowaliście?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Grzegorz887
100p
100p
Od: 7 lip 2015, o 15:48

Post »

Kupę lat robiłem zadaszenia z poliwęglanu. Podrzuć linek do szklarni którą chcesz kupić, a w miarę możliwości spróbuję to ocenić.
halinas65
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 mar 2014, o 12:38

Post »

Czy mógłbyś też ocenić to co ja mam zamiar kupić?
Niestety nie mogę jeszcze wysyłac wiadomoći prywatnej.
Jeśli Ty mógłbyś do mnie napisać byłąbym bardzo wdzięczna :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kosa4321
50p
50p
Od: 15 maja 2013, o 12:57
Kontakt:

Post »

Witajcie.

Mam u siebie sporo nieużywanych płyt pleks, ale problem w tym, iż nie są one przeżroczyste, także przepuszczalność promienii świetlnych będzie bardzo mała. Grubość to ok. 5mm.
Myślicie że nie nadaje się to do pokrycia dachowego w szklarni, gdzie będą warzywa; głównie pomidory, sałata?

Obrazek
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Ja mam pytanie do posiadaczy takiej szklarni z poliwęglanu, do których od niedawna sam się zaliczam. Czym cieniować taką szklarnię - na wierzchu jest powłoka anty UV. Po głowie chodzi mi naciągnięcie na zewnątrz maty cieniującej, myślicie że to dobry pomysł?

Dobra nie ma tematu, nie można bezpośrednio na, bo temperatura się zwiększy a światło zmaleje. Nam zależy tylko na zmniejszeniu temperatury.

A na wschodzie robią to tak :D https://www.youtube.com/watch?v=TC8SNlZLLX4
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”