Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
Do wiązania przy szczepieniu nadaje się cienka dratew czy są jakieś przeciwwskazania do jej stosowania?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obawiam się o dwie rzeczy.
Pierwsza to odprowadzanie wilgoci przez sznurek, a druga to nacisk punktowy i wrastanie sznurka.
Jeśli nie masz taśmy do szczepienia czy ratafii to użyj reklamówki.
Pierwsza to odprowadzanie wilgoci przez sznurek, a druga to nacisk punktowy i wrastanie sznurka.
Jeśli nie masz taśmy do szczepienia czy ratafii to użyj reklamówki.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Albo elektrycznej taśmy izolacyjnej ale klejem do "góry".
Ja stosuję drut miedziany w izolacji, taki dość cienki i miękki, wygodnie się owija i niezbyt poddaje przy rozroście.
Szczepicie już grusze?
Szczepicie już grusze?
-
Ja szczepiłem, ale wszystkie zaszczepione trzymam w cieple 

Ja dzisiaj skończyłem całe 100 szt.

-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
Zaszczepiłem tydzień temu 10 grusz i 34 jabłonie, siedzą teraz w 18 stopniach celem zakalusowania. 

Czyli trzymacie w donicach w pomieszczeniach lub tunelach foliowych.
Temperatura 18C to jak Afryka.
Temperatura 18C to jak Afryka.
U mnie 12 stopni
Ale znalazłem w internecie genialny patent i musze to przetestować za rok, można szczepić jak jest chłodno i się nie martwić o kalusowanie. Kawałek izolacji na rury i kabel grzejny z regulatorem temperatury.

-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Pomysł nie nowy. Myślę, że sam kabel grzejny nie sprawdzi się w tej sytuacji. Potrzebne będzie coś, co magazynuje ciepło. Chodzi o bezwładność cieplną. Coś, co ma względnie dużą pojemność cieplną pozwoli na utrzymanie stabilnej temperatury.
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php? ... 3&numer=01 - W tym artykule na rysunku nr 1 widać rurę z wodą właśnie w charakterze elementu stabilizującego.
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php? ... 3&numer=01 - W tym artykule na rysunku nr 1 widać rurę z wodą właśnie w charakterze elementu stabilizującego.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zaszczepiłem już kilka jabłoni, rosną, po zimnej zośce wysadzę do gruntu, jak na razie stoją pod lampami do doświetlania 
We wtorek szczepiłem śliwkę brzoskwiniową ciekaw jestem efektu.

We wtorek szczepiłem śliwkę brzoskwiniową ciekaw jestem efektu.
Ale czy ja mówię o trudno kalusującym orzechu? Poza tym mam zdjęcia zakalusowanych w ten sposób drzewek i nie potrzebna była widocznie żadna rura z wodą.malopolanin pisze:Pomysł nie nowy. Myślę, że sam kabel grzejny nie sprawdzi się w tej sytuacji. Potrzebne będzie coś, co magazynuje ciepło. Chodzi o bezwładność cieplną. Coś, co ma względnie dużą pojemność cieplną pozwoli na utrzymanie stabilnej temperatury.
Na czas kalusowania trzymajcie korzenie w mokrym piasku czy owinięte mokrą szmatką w folii?
Jak byłem w szkółce po podkładki to powiedziano mi że oni kalusuja tydzień i wysadzaja do gruntu. Tylko nie pamiętam w jakiej temp zachodzilo kalusowanie. Tam gdzie trzymali podkładki na sprzedaż było 0.5st i duża wilgotność.
Przypadku okazji powiedzieli że każde drzewko u nich ma podpore, tyczke i że oni stosują jakieś z plastiku czy kompozytowe wytrzymałe. Wie ktoś może o jakie tyczki chodzi?
Jak byłem w szkółce po podkładki to powiedziano mi że oni kalusuja tydzień i wysadzaja do gruntu. Tylko nie pamiętam w jakiej temp zachodzilo kalusowanie. Tam gdzie trzymali podkładki na sprzedaż było 0.5st i duża wilgotność.
Przypadku okazji powiedzieli że każde drzewko u nich ma podpore, tyczke i że oni stosują jakieś z plastiku czy kompozytowe wytrzymałe. Wie ktoś może o jakie tyczki chodzi?
Pewnie takie z włókna szklanego, bez problemu znadziesz po wpisaniu w google palik szkółkarski.
Ja nie stosuje palików a robię małe rusztowanie i przywiązuje wężykiem sadowniczym do drutu, może na dole drzewa nie są idealne ale góra jest prosta, nie opłacałoby mi sie tyle palików kupować.
Ja nie stosuje palików a robię małe rusztowanie i przywiązuje wężykiem sadowniczym do drutu, może na dole drzewa nie są idealne ale góra jest prosta, nie opłacałoby mi sie tyle palików kupować.
-
Kiedyś kupiłem takie w markecie, włókno szklane.
Zastanawiam się nad zakupem rolki pręta zbrojeniowego kompozytowego 10mm. W poniedziałek zadzwonię do firmy robiącej takie pręty i pogadam, może się uda kupić sztywne do podwiązywania młodych winorośli i drzewek.
Zastanawiam się nad zakupem rolki pręta zbrojeniowego kompozytowego 10mm. W poniedziałek zadzwonię do firmy robiącej takie pręty i pogadam, może się uda kupić sztywne do podwiązywania młodych winorośli i drzewek.