Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Post »

Agnieszko, rozbuchana masz już wiosnę mnogością kwiatów i startujących pąków :heja Ja na swoją ciągle jeszcze czekam ;:65 Niby coś tam się gramoli z ziemi, ale z nosem przy ziemi trzeba ich szukać. tydzień temu byłam na działce, to noski tulipanów były jeszcze maleńkie, ledwo było je widać. Przez ten czas, może się coś zmieniło, ale nie wiem kiedy tam pojadę, żeby się przekonać ;:218
Kot ogrodnika ;:306 Ale i kurka nie głupia. Tak sobie spaceruje niby od niechcenia, że niby ona do miski? Ależ skąd ;:202 Kocisko nie dało się nabrać, miskę sobie przyciągnął, a jak to nie pomogło, to pokazał, kto tu rządzi ;:oj
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Agusiu to u Ciebie rzeczywiście Pendolino szaleje .Liście tulipanów już takie wielkie a botaniki już nawet z pąkami ;:202 No popatrz a ja sie cieszę z tych paru listków które sie u mnie pokazały .Doktorka masz we Floribundzie,bo raczej w sklepach przypadkiem go nie kupisz a i ja zapatyczkowałam parę patyków mojego Doktorka w razie czego gdyby kiedyś zechciało sie mojemu zejść z tego padołu :wink: . No wolnoć Tomku w swoim domku kociasty też im do voliery nie wchodzi na poczęstunek, to dlaczego one chcą mu podkradać z miski :;230 Miłej bezwietrznej niedzieli ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Fajnie,że tak dużo pokazałaś nam tej rozwijającej się z dnia na dzień wiosny.
Przyjemnie się ogląda, patrzy i słucha.
Bo ptaki też ochoczo ślicznie śpiewają.
Pozdrawiam wiosennie ;:3
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A to dobre :;230 a przynajmniej zjadł tą karmę?
Piękne zdjęcie krokusika prześwietlonego słoneczkiem ;:63
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

U mnie będzie tak może za 2 tygodnie, choć co nieco już wychodzi, nawet na 8 marca jeden krokus mi rozkwitł .
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

No niestety życie nie zawsze układa nam się tak, jakbyśmy chcieli. A nam nie pozostaje nic innego jak znosić jego fanaberie...
Lis paskuda, u mojego brata też kiedyś szkód narobił, zimą również robił podchody, na szczęście brat wprowadził lepsze zabezpieczenia i musiał obejść się smakiem.
Nie wiedziałam, że też masz jeża. Kot stwierdził, że jak tak dalej pójdzie to on się do miski już wcale nie dopcha i pokazała pazurki :lol:
Początki wiosny cudne ;:173
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Rozślimaczyło się to przedwiośnie :roll: Krokusy przekwitły, pogoda się popsuła, nic więcej nie wyrywa się do kwitnienia. W warzywniku nie wzeszła nawet rzodkiewka :lol: Nie sprzątnęłam już ani jednej rabaty, jakiś wirus mnie zaatakował, poza tym wichura mi strasznie napsociła ;:222 Przydałby się jakiś słoneczny dzień , jakieś ocieplenie i kilka dni wolnego czasu, a tu nie zapowiada się, oj nie ;:173

Loki to noszenie doniczek wiosną dobrze znam :lol: Co to za ciekawe nowości, że aż je rozpieszczasz wysiewaniem na rozsadę? :D

Iwonko dziękuję, jak wspomniałam pogoda trochę przystopowała sprinterów i teraz nie dzieje się już nic :lol:

Jadziu niestety nie udało się z tą bezwietrzną niedzielą, a porobiło się tak że aż strach pisać. Przez silny wiatr i awarię sieci wygasł nam piec wieczorem. Nawet miło było posiedzieć z winkiem przy świecach i słuchać wichury :wink: Późnym wieczorem, jak już wrócił prąd M. zdecydował jednak rozpalić w piecu. Poszliśmy spać a po pierwszej obudził nas alarm- czujnik czadu ;:202 Widać nie rozpaliło się poprawnie, wiatr był wyjątkowo silny i wwiał do domu wszystko, co chciało uciekać kominem. Ubrałam córkę, złapałam kota i poszlyśmy do szklarni, w najgorsza wichurę, czekając na straż pożarną ;:174 Marzliśmy tam w sumie do trzeciej :| Jak już dom był wywietrzony, strażacy zbadali jeszcze raz poziom tlenku węgla i straż pojechała, wróciliśmy do domu. Musiałam w nocy gotować parówki, bo się dziecku zamarzyły. Dla niej to było tak abstrakcyjne, że zupełnie się nie wystraszyła, śpiewała sobie piosenki i powtarzała, jaką to miała przygodę. Pewnie gdyby to był dym, to reakcja byłaby inna, ale jakiś tam niewidoczny gaz nie przemawiał tak do wyobraźni. Za to ja byłam przerażona, cała sytuacja była okropna. Błyskały te niebieskie światła wozu strażackiego, odbijały się w szklarni od wszystkich ścianek, a na dworze szalał żywioł. Zostaliśmy nagle bez schronienia. To okropne, gdy dom przestaje być bezpiecznym miejscem, nawet na chwilę...

Aniu już się skończył u mnie przedwiosenny pokaz :wink: Pięknie już koncertują rano skowronki ;:3

Natalko chyba nie zjadł :;230 Tu chodziło o zasady!

Anida to miło że wyszedł jeden delegat z życzeniami :D U mnie już przekwitły krokusy i przebiśniegi. Teraz kwitną tylko dwie prymulki.

Jagoda kamczacka. Oszczędziłam je jeszcze w tym roku, mają ostatnią szansę, żeby mnie przekonać, ze warto je zostawić, inaczej opuszczą rabatę i odstąpią miejsce azaliom.
Obrazek

Obrazek

Bratki na rabatę Natalki.
Obrazek

Moje kochane bezy, co roku takie wyrywne :lol:
Obrazek

Szałwie muszkatołowe, w tym roku wreszcie zakwitną, a widziałam że kwitną pięknie ;:215
Obrazek

Eden Rose, róża którą sobie wybrałam i posadziłam sama, ze szczerego zachwytu. Tak żeby nie było, że nie cierpię róż :D Liczę na morze kwiatów tego roku ;:224 Pomarzyć można :wink:

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu no nie zazdroszczę tych chwil grozy ;:202 bo dobrze ,ze tylko na tym się obyło ODPUKAĆ i nic nikomu się nie stało .Czasem warto mieć takie czujniki bo tego zabójcy nawet nie wyczujesz.U mnie zresztą też wiało calutka noc że nie umiałam spać jak kratka wentylacyjna w łazience wciąż waliła ;:222 Zimno ale podobno ma być juz lepiej ale czy będzie to się przekonamy .Ja do swojej rzodkiewki nawet nie zaglądałam bo mam ja okrytą włókniną i obłożona kamieniami .Odkryję jak sie ociepli
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdy nie ma na czym oka zawiesić, można zawsze powspominać poprzednią wiosnę ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko przerzuciłam się na warzywnik i zapomniałam o aniołku w ogrodzie :D Nadrobię, bo już widzę śliczności wspomnieniowe ;:196

Poczytałam i życzę, żeby zmiany w życiu wyszły po Waszej myśli. Ogród jest potrzebny na odreagowanie codzienności :D Nie lubię tego Waszego pieca, znowu Was wystraszył ;:14
Wiosna już szaleje! a dlaczego nie chcesz jagody kamczackiej? Buziaki dla Was ;:196
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Okropne przeżycie! Współczuję! Dobrze, że tylko tak się skończyło.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Z nowości będzie kilka gatunków szałwii, ze dwa czy trzy gatunki lepnicy, lilia złotogłów od naszej forumowej Magdy (Madziagos) plus parę innych rzeczy, których w tej chwili nawet przypomnieć sobie nie mogę? Będą także kolejne podejścia do roślin, które nie wyszły ostatnio ? jak jeżówki czy żagwin?

Współczuję atrakcji piecowych?

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To morze tulipanów robi wrażenie ;:167 oby te moje zakwitły wszystkie to też będzie pięknie. Jednak mam je porozrzucane po calutkim ogródku ,bo niestety na usadowienie ich w jednym miejscu nie mogę sobie pozwolić .Udanej niedzieli Agusiu, bo zapowiadają cudną pogodę oby sprawdziła się pogodynka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu takie czujniki to moim zdaniem konieczność, chyba że ktoś ma ogrzewanie wyłącznie na prąd (są w ogóle takie? ;:173 ). U mnie na pewno nie wszystkie tulipany zakwitną. Tam, gdzie nie mają 100% światła (np niedaleko jakiegoś płotu, albo gdzie rosną już dość gęsto) wyszły niektóre pojedynczym liściem- tam już kwiatu w tym roku nie będzie. Nie przeszkadza mi to :) Dałam im dużo miejsca, bo je kocham najbardziej w ogrodzie ;:167 Mogą zakwitnąć w połowie i tak będzie ładnie, a tam gdzie wyszedł liść, to przy dobrym nawozie i wilgotności za rok będzie kwiatek. Przecież jak cebula się dzieli to trudno, żeby od razu wszystkie tulipany po tym podziale zakwitły. Szkoda mi jednak niektórych ciekawych odmian, wrażliwych na choroby - wyraźnie wymierają ;:218 Inne, takie zwyklejsze trzymają się nieźle, np takich mieszańców darwina, white emperor i triumphów- co roku mam więcej.

Marysiu i mnie, taką spokojną, ten piec chyba doprowadzi w końcu do jakiejś nerwicy :shock: Strach z nim mieszkać w jednym domu ;:124
To nie tak, że tych jagód nie chcę, ale jak są już tyle lat to czemu tak słabo owocują? Może u mnie nie ma idealnych warunków dla wrzosowatych, ale jak mają tak tkwić, kwitnąć i co roku żałować mi owoców, to wylecą jak borówki ;:224 Do borówek przyplątało się jakieś choróbsko, przycięłam je krótko, przesadziłam, opryskałam i mają ostatnią szansę. Albo się pozbierają, albo rozpalę sobie ognisko i na nich zrobię kiełbaski na patyku :D Dopilnuję, by jagody kamczackie patrzyły :;230

Anida było strasznie ;:174 Myślałam sobie jeszcze, co by było, gdyby wtedy znów zabrakło prądu, czujnik by milczał, a my spalibyśmy w domu. Wolę chyba już tego nie roztrząsać ;:185

Loki będę zaglądać do Ciebie i szukać tych szałwii i jeżówek, bo to jedne z moich ulubionych bylin, a martagony to też moje ulubione lilie. A jakie te szałwie posiałeś? Miałam u siebie z siewu tylko lekarską, omszoną, omączoną i błyszczącą, a w tym roku bardzo czekam kwiaty na muszkatołową. Chciałabym kiedyś trafić nasiona lirolistnej, bo też jest piękna ;:226

Wklejam ostatnie zdjęcia z okresu przedforsycjowego :D Forsycja i morela rozkwitną na dniach, może powitają godnie nadchodzącą kalendarzową wiosnę?

Kwitną cebulice ;:3

Obrazek

Obrazek

Barwinki:

Obrazek

Obrazek

Pierwiosnków zostało niewiele, a po ząbkowanych nie ma ani śladu ;:224

Obrazek

Egzotic Emperor chyba wkrótce zakwitnie ;:138

Obrazek

Obrazek
Agnieszka
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Ja tam mam najprostszy kominek, jak sobie napalę, tak mam.
Czujnika nie potrzeba, prądu tez nie, więc kiedy szlag go trafi, a zdarza się to u mnie często, wkładam sobie do kominka kolejne dwa polana, zapalam ze trzy świece i zagłębiam się w lekturę :)
Te nowoczesne piece jakoś kłócą się z moją wizją świata :wink:

Tulipany odmianowe sa piękne, niestety, najlepiej traktować je, jak jednoroczne.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”