Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Dzięki za widoczki Jadziu ;:196 , serce się raduje, bo przecież niedługo takie widoki będą w realu. Oglądałam dzisiaj pogodę , w Twoim regionie dzisiaj 19 stopni ;:oj , super. Wszystko szybko obudzi się do życia. Będę zaglądać i na bieżąco podziwiać wiosnę u Ciebie :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu ładne widoczki wiosenne i wspomnienie kwitnących piękności.
U mnie już też krokusy powystawiały buźki do słońca, ale nie zrobiłam żadnych zdjęć, bo mnie jakieś przeziębienie dopadło i patrzę na ogród przez szybę. ;:131 ;:222
Zdążyłam poprzycinać róże, teraz tylko trzeba sprzątnąć pozostałości po cięciu. ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj dużo nie zrobiłam dokończyłam tylko ścinanie LL i wykopywane pszenicy z rabatki, bo nasionka były gdzieś głęboko i dopiero co wylazły szczypiorki. Jednak większość róż mam już ściętych obejrzymy czy czasem ich jeszcze nie dotnę pozostała Elżbietka ochhhh to sie z nią umęczę na tych wysokościach i niskościach.Pogoda dzisiaj również dopisała, jednak mała pracownica juz mniej ;:222

Obrazek

Obrazek

Obrazek

IRENKO przede wszystkim zdróweczka Ci życzę,bo co to za oglądanie ogródka zza szyby Jeszcze wszystkich róż nie mam ściętych nad niektórymi się zastanawiam czy jeszcze raz do nich nie podejść :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

DAYSY rzeczywiście wszystko szybciutko sie budzi, oby tylko jakieś psikusy pogoda nam nie zrobiła. Miodunka niby bez liści a pączek przy pączku wawrzynek też lada dzień nawet Przylaszczka juz się pokazała, a liście ma nienaruszone przez zimę. Inne lata musiałam je wszystkie ściąć po zimie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jadziu :wit Widzę ,że u ciebie wiosna ruszyła. ;:215
Z kolorami i kwiatkami.Ja zaraz też pojadę na działkę i zobaczę jak tam u mnie z wiosną . :roll:
pozdrawiam cieplutko ;:3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jadziu prześliczna ta łączka krokusowa ;:215 , wiosna coraz śmielsza, kwitnień coraz więcej, tylko niech przestanie wiać, pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jadziu witaj ;:196
Zapodział mi się Twój wątek :oops:
Ale jestem :D
Oglądam lila botaniczne krokusiki, bardzo sympatyczne ,chyba stara odmiana. :D
U nas w ogródku po poprzednikach też są cebulki porozrzucane.
Jadziu czy nawozisz też już róże jakimś sztucznym nawozem :?:
Twoje różyce wyglądają bardzo zdrowo :D
Z tą pszenicą to faktycznie problem.
Podejrzewam ,że jakby pazurkami tylko ją podziabać to i tak by rosła :?
Dobrze ,że masz pomocnicę. Nasionka siane przez dzieci super rosną :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Dzień dobry Jadziu ;:196 To już czas te róże przyciąć? Ja kilka starych badyli ciachnęłam w lutym, bo się nie dało przejść koło nich. Za to koło Edenki chodzę na palcach i nie wiem, co robić ;:224 Czy ją ciąć, czy czekać na forsycję, a jeśli ciąć to jak ciąć, też nie wiem. Szukałam w wątkach, ale to też różnie piszą, nawet nie ma zgodności, czy to pnąca czy rabatowa i w tym wszystkim ja amatorka nie mam pojęcia, jak się za nią zabrać ;:224 A raczej za nie, bo posadziłam dwie i rosną całkiem inaczej, jedna ma wielki badyl 1,5 m w górę, druga trzyma się nisko.
Piękne fioletowe łączki! ;:167 A to co kwitnie na fioletowo na gałązce to co to jest?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jadziu, działasz już z różami?! ;:oj Ja jeszcze czekam... widzę, że sporo będzie do przycięcia, chociaż róże ładnie przezimowały, ale trzeba będzie trochę porządku z nimi zrobić i sporo przerzedzić.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze ,ze moja głowa jeszcze na miejscu przy takim wietrze,ale wczoraj byłam nie do życia chyba przez te wiary.Dzisiaj moja łepetyna chyba się przyzwyczaiła .Wczoraj tylko na chwilkę wpadłam do ogródka wrzucić odpadki na kompostownik i przy okazji machnęłam parę fotek .Słabo zakwitł w tym roku wawrzynek 'Alba', ale cieszy mnie ,że w ogóle zakwitł tak szybko

Obrazek

Wawrzynek 'Alba'

Obrazek

Obrazek

BASIU działam z różami ale na razie jest zastój U sąsiad Forsycja lada chwilka pokaże kwiaty .Część róż miałam już jesienią przyciętych tak na próbę. Moich róż jak na razie nie muszę przerzedzać bo aż tak gęste nie są .Sporo je pokorygowałam a patyczki oczywiście wsadzone

No to dalej jadziem :wink: ze wspomnieniami ,bo aktualnych fotek juz brak

Obrazek

Obrazek

AGUSIU jeszcze nie czas na ścinanie róż jednak u mnie pogoda względna a róże rwą się do życia i trochę mi szkoda ,żeby marnowały swoja energię na wytwarzanie liści ,które zaraz bym ścięła. Dlatego skróciłam je, jednak jeszcze nie wszystkie powąchały sekator :wink: Eden Rose to chyba raczej parkowa albo pnąca wydaje mi sie ,że nie musisz jej ścinać ,bo ładniej zakwita na starych pędach. Myślę ,ze masz ją rozpiętą na pergoli czy gdzieś w poziomie, to na krótkopędach wypuści mnóstwo bocznych odrostów, a na nich bukiety kwiatów .Wiem ,ze ona preferuje słoneczne lata wtedy szaleje a w moim ogródku słońca mało dlatego też nie mam jej u siebie .Ten kwiatek na gałązce to Wawrzynek wilczełyko trujący krzew, jednak zapach ma zabójczy i wcześnie zakwita

Obrazek

Obrazek

AGNIESZKO nawoziłam obornikiem jesienią, teraz raczej nie będę nawozić tylko rozsypię pod wszystkie roślinki mączkę bazaltową, a miałam to już zrobić jesienią, a potem podleję Astvitem .Kupiłam też nawóz na moc pąków ,ale to dopiero przed drugim kwitnieniem dostaną .Teraz zobaczę jak będą kwitły po tym oborniku .Pszenicę trzeba wyrwać pazurkami nie ma co .Nasionka krokusów roznoszą mrówki i mam je na calutkim ogródku oczywiście nie takie łączki ta jest specjalnie utworzona

Obrazek

Obrazek

IWONKO takie mnóstwo krokusów robi wrażenie nawet na pszczołach :wink:

Obrazek

Obrazek

ANIUfajnie ,ze juz jesteś trochę podreperowana bo pracy czeka Cię multum ;:196 Taka mała wiosenka bo pogoda wciąż płata figle

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ŻYCZĘ WSZYSTKIM MIŁEJ I BEZWIETRZNEJ NIEDZIELI ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cześć Jadziu :wit
U mnie tak strasznie nie wiało. Może po drodze się wywialo.
Piękne te białe krokuski.
I ten wawrzynek jaki śliczny. I tak wcześnie kwitnie.
Muszę o nich trochę poczytać. Ja nie mam żadnego to i zielona jestem w tym temacie.
Pozdrawiam niedzielne ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Wybierasz Jadziu ziarna pszenicy z rabat a ja się już na dożynki do Ciebie szykowałam i na pyszny chlebuś ;:172
Wawrzynek śliczny.
Czy on się mocno rozsiewa?
Mam sporo mrówek w ogrodzie więc pewnie będzie sporo i u mnie tych krokusów mrówkonośnych od Ciebie ;:306
Pogodnej niedzieli ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jadziu, ale cudowne wspomnienia pokazałaś! Afrodyta jest cudowna, to naprawdę dumna i czarująca róża. Uwielbiam na nią patrzeć, w każdej fazie...
Powiedz mi jak ją tniesz? Moja poszła bardzo w górę, ma grube pędy. Oglądałam ją wczoraj (mam 3 szt.) I nie wiem ile nad ziemią ją chlasnąć.
U mnie na forsycje jeszcze sporo będę musiała poczekać, no i z cięciem póki co wstrzymuje się.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jadziu witaj przy niedzieli :wit
Ty walczysz z pszenicą a ja każdej wiosny ze słonecznikiem .
Już sobie obiecałam,że im łuskany będę wykładać :;230 ale trochę za drogo i żadna frajda ...
Wiatr szalał i u nas a głowa otumaniona do dziś. nawet nie była w stanie zrobić sobotniego sprzątania i wszystko zostało na poniedziałek .
Zwiastuny wiosny przeplatane różanymi wspomnieniami to dobry deser przy poobiedniej kawce - dziękuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jadziu, mrówki, mrówkami, ale sprawca jest tylko jeden :wink: W tym miejscu latem wykopał wielką dziurę. Podkopał hortensję Sweet Summer, o którą potem drżałam, czy zdoła przetrwać. Na szczęście dała radę. Skosił też piękną lilię, bo usiadł na nią tyłkiem. Nie miała prawa przetrwać 20kg żywej wagi :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich gości bardzo serdecznie w ten beznadziejny niedzielny dzionek ;:174 Rano trochę pokazało sie słonko i zapowiadał sie całkiem ładny dzień, a gdy już byłam gotowa z obiadem to nagle puścił się deszcz i było finito z wyjścia ;:222 No cóż trzeba było zająć sie innymi rzeczami równie ważnymi jak jak wyjście do ogródka :) Zaczęłam sie bawić wikliną i styropianowymi jajcami, bo ani się obejrzymy jak zawitają Święta wielkanocne, więc trzeba się powoli przygotować póki mam czas. W międzyczasie udziałałyśmy z Amelką :wink: taki koszyczek urodzinowy dla jej mamy ,dałam też nowe życie szklanemu pojemniczkowi po świeczce .No to w międzyczasie między ogródkowaniem zabawiam sie takimi rzeczami czyli nigdy się nie nudzę :D

Obrazek

Obrazek

Na razie 2 jajka mam zrobione, a także wesoły kapelusik który będzie ozdobiony wiosennymi kwiatkami .Na razie w fazie produkcji

Obrazek

jajca mają lekkie mankamenty, ale ujdzie w tłoku :wink: Następne muszą być idealne nie ma innej opcji

Obrazek

Obrazek

No dobra koniec marudzenia i chwalenia czas odpowiadać przemiłym gościom ;:196

KRYSIU ze słonecznikiem dopiero zacznę walczyć, bo na razie jeszcze nie wykiełkował ,ale też było go sporo na ziemi i rabatkach .Parę pomidorów i papryk już popikowałam do osobnych doniczek jednak zauważyłam ,ze te wysiane 2 tygodnie później lepiej wykiełkowały i mają się lepiej .Trzeba sie jakoś ratować jak nie ma aż tylu aktualnych fotek dlatego dalej odgrzewane kotleciki

Obrazek

Obrazek

BASIU masz rację Aphrodite jest zjawiskowa w każdej fazie i ani przez chwilkę nie żałowałam jej zakupu .Tnę ja nisko na jakieś 0,5 wtedy lepiej sie krzewi ale tnę ją kaskadowo z przodu krócej a tył wyższy bo mam ją na bocznej rabacie.Tak samo kaskadowo tnę Pink peace .Aphrodite jest szeroka i musiałam parę środkowych pędzików wyciąć ,żeby było więcej przewiewu .Ja nie czekam na kwitnienie forsycji ale ona u sąsiada też lada chwila rozkwitnie niech tylko slonko się pokaże

Obrazek

Obrazek

BEATKO ;:196 wawrzynek jeśli sie rozsiewa to tylko pod sadzonką gdzie indziej nie znajduje siewek, ale w tym roku nie musisz sie ich obawiać dopiero w przyszłym roku o ile sie pokażą .Widzisz u Basi wysiewa sie dziurawiec, a u mnie nie ma ani jednej siewki, więc wcale nie jest powiedziane ,ze u Ciebie się wysieje .No widzisz M mi mówił ,ze miałam pszenicę zostawić na zajączka byłoby bez siania i do Świat wyrosłyby dorodne trawki :;230 Mrówki roznoszą nasionka krokusów gdy te przekwitną i zawiążą nasienniki

Obrazek

Obrazek

ANIU jeśli znajdę jakieś siewki białego wawrzynka to służę nimi, jednak musisz na kwiaty czekać ze 3-4 lata, więc rozważ moja propozycje, bo szkoda wyrzucać ;:196 Wawrzynek to trująca roślina ale u Ciebie nie ma malutkich dzieci .Nawet zastanawiam sie czy oblatują go pszczoły albo jest samopylny, bo jakoś nigdy się nad tym nie zastanawiałam .U mnie wciąż wieje raz mocniej raz słabiej i pada deszcz
.
Obrazek

Obrazek

DOROTKO jednak czy na niego można sie gniewać nawet za takie szkody, bo gdy spojrzy tymi niewinnymi oczkami to złość przechodzi .No cóż czasem wszystko zmienia swoje miejsce wiec i chyba również było z twoimi krokusikami :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”