Odmianoznawca pisze:ela151 Stań przed takim drzewkiem i popatrz na nie. W pierwszej kolejności ucinamy to co uschnięte małe kikuty wyrastające z pnia tuż nad ziemią. Kolejne to to co się krzyżuje albo na siebie nachodzi ( jedną gałązkę trzeba uciąć ) i te które wrastają do środka korony. W koronie ma być przestrzeń aby słońce dochodziło. Jeśli drzewko wykształciło dwa równoległe idące przewodniki to jeden usuwamy (ten który wydaje się nam i wygląda na słabszy)Jeśli gałązki są w długości nie proporcjonalne skracamy te dłuższe by wyrównać ( przycinamy przy pąku liściowym który skierowany jest ku dołowi bo zniego wybije dalej gałąź i chodzi o to by poszła nie pionowo ku górzę tylko w poziomie na bok ). Jeśli mamy do czynienia z jednorocznym okulantem( pojedynczy badyl

)to tniemy na wysokości 80-90 cm licząc od ziemi aby uformować pierwsze piętro w następnym sezonie aby uformować drugie piętro tniemy 20 cm od najwyżej położonej gałęzi bocznej.
Bardzo fajnie wyjaśnione cięcie jabłoni, jestem już po i pierwszą część chyba zrobiłem dobrze, natomiast przewodniki zostawiłem bez cięcia - jeśli chcemy wytworzyć kolejne piętra to tak samo - czyli uciąć 20cm nad najwyżej położoną gałęzią?
Jeśli tak to dla jakich jeszcze owocówek stosujemy podobną zasadę?
I jeszcze prośba o poradę z cięciem moreli (Early Orange), posadziłem na wiosnę 2017 z gołym korzeniem, po jednym sezonie wyglądała jak patyk a po zeszłym jakiś obłęd - 2-3m przyrosty, to zdjęcie z początku sierpnia i jeszcze sporo przybyło, powinienem pędy skrócić jak zaznaczyłem?