... Irysqowy ogródek ...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: ... Irysqowy ogródek ...
Limelight, Pinky Whinky, te chyba najbardziej mnie ujęły, inne mam, ale jakoś, albo się pokładają, albo kwitną tak sobie. Jak masz w planie po kilka to warto sprawdzone odmiany. 

- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iguś ja uwielbiam Pinki Whinky. Limelight troszkę mniej ale też. Jeszcze Waniliefaraise chyba tak się pisze , ładnie kwitnie. I Bobo i Polar Bear... ahhh ciezki wybór. Ale na tych dwóch mi zależało najbardziej - Pinki i Lime. 

- Prymulka
- 100p
- Od: 17 lut 2015, o 22:15
Witam
przesledziłam caly wątek i naprawdę podziwiam, po Twoich pieknych zdjeciach nie widać, że gleba.tak Ci dokucza
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Pragnę i potrzebuje większego ogrodu:)
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Jolu pewnie pracujesz dużo w ogrodzie.
Irysy miniaturowe śliczne,
uwielbiam taki niebieski kolor. Pierwiosnek bordowy niespotykany, wyjątkowo pięknie się prezentuje.
Pozdrawiam ciepło. 

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej Irysqu, cóż tam słychać, zaczęłaś coś z warzywniczkiem?
- Iryseq
- 200p
dziekuje
za miłe słowa
tak tak zaczęłam mam juz posadzone truskawki, borówki i agrest. Jeszcze musze przygotować drugą pryzmę min na porzeczki - mam 5 krzaczków. Nie wiem gdzie posadzę dwie jerzyny, maliny i winogron
.... Moze z tylu działki - tam jest piach - przeoram w dodam kompostu i tam zrobie poletko truskawek... i obok mailny. Ogrodze i będzie... tylko tam jest rzeczka blisko - byle nie zmarzło... A tutaj za płotem agrest, porzeczki, borówki...Musze pomyśleć. Z Wami Kochani nauczylam sie robic powoli i etapami - tak tez czynię 

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Jolu, podniesione grządki wspaniałe. Rośliny lubią takie warunki. 

- cyma2704
Jolu zaglądasz czasem, czy tylko ciężko pracujesz w ogrodzie.
Pewnie już rośliny ładnie rozrośnięte, pochwal się. 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Witaj Jolu, czy w tym roku robiłaś jakieś zdjęcia swoim rabatkom i ogrodowi? Ciekawa jestem, jakie zmiany zaszły w Twoim ogrodzie. Reszta na PW.
- Minnie
- 200p
- Od: 11 kwie 2016, o 15:47
Witaj, Jolu
Sporo prac do wykonania miałaś w planach, jestem ciekawa, jak poszła ich realizacja? Ładnie się wszystko zapowiadało, a po takim czasie liczę, że do teraz wszystko pięknie urosło i rabatki zapełniły się po brzegi. Masz może zdjęcia z ubiegłego roku?

Sporo prac do wykonania miałaś w planach, jestem ciekawa, jak poszła ich realizacja? Ładnie się wszystko zapowiadało, a po takim czasie liczę, że do teraz wszystko pięknie urosło i rabatki zapełniły się po brzegi. Masz może zdjęcia z ubiegłego roku?
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Bylinowo-różany ogród u Minnie
- Iryseq
- 200p
i co dalej
Witajcie
Dawno mnie nie było, ale wróciłam
. Chciałam prosić Was o radę. Co mogę dać od strony sąsiada by zasłonić się od niego?
Mam graba pendula i różę Laguna. Ta część ogrodu jest do poprawy. Chcę zrobić ją na nowo. Wiem, że mam za dużo tych roślin i nie są za fajne ... zero efektu. Chciałabym dać coś co się rozrośnie i będzie mało plewienia. Myślałam o berberysach bo ich mam kilka sztuk... ale jakie i jak je skomponować? W przyszłym roku będę robić krawężnik więc nie będą juz chwasty przeszkadzać. Chcę tą agrotkaninę wyrzucić bo mi przeszkadza, źle się plewi. Sama nie wiem na jakie rośliny postawić. Plecy już mnie bolą od wyrywania chwastów. Proszę pokażcie mi jakie macie rabaty.
Kochani żal pokazywać mój nieład i nie wyplewiony ale wiem, że warto w Was siła.

tutaj mam pnącą Lagunę i graba pendula.

na razie chciałabym to miejsce przerobić na miejsce przecudnej urody
To jest miejsce od frontu domu i sama nie wiem ... zero koncepcji ...
Dodam, że mieszkam w rejonie gdzie są majowe przymrozki, zależy mi na wytrzymałych roślinach.
Dawno mnie nie było, ale wróciłam

Mam graba pendula i różę Laguna. Ta część ogrodu jest do poprawy. Chcę zrobić ją na nowo. Wiem, że mam za dużo tych roślin i nie są za fajne ... zero efektu. Chciałabym dać coś co się rozrośnie i będzie mało plewienia. Myślałam o berberysach bo ich mam kilka sztuk... ale jakie i jak je skomponować? W przyszłym roku będę robić krawężnik więc nie będą juz chwasty przeszkadzać. Chcę tą agrotkaninę wyrzucić bo mi przeszkadza, źle się plewi. Sama nie wiem na jakie rośliny postawić. Plecy już mnie bolą od wyrywania chwastów. Proszę pokażcie mi jakie macie rabaty.
Kochani żal pokazywać mój nieład i nie wyplewiony ale wiem, że warto w Was siła.

tutaj mam pnącą Lagunę i graba pendula.

na razie chciałabym to miejsce przerobić na miejsce przecudnej urody

To jest miejsce od frontu domu i sama nie wiem ... zero koncepcji ...
Dodam, że mieszkam w rejonie gdzie są majowe przymrozki, zależy mi na wytrzymałych roślinach.
- cyma2704
Jolu bardzo szczerze napiszę o tym miejscu. Po pierwszw wyrzuć szybko włókninę, bo na Twojej glinie, szkodzi tylko roślinom.
Nie sadź pojedynczych roślin, ponieważ nawet najpiękniejsze, nigdy nie stworzą ładnej kompozycji. Chyba, że chcesz mieć kolekcję roślin, a nie ogród widokowy.
Tuje niedługo urosną, więc musisz posadzić rośliny w sporej odległości. Byliny da się przesadzić, ale krzewy i drzewa już nie tak łatwo. Ten błąd popełniłam u siebie.
Musisz sobie odpowiedzieć, jakie rośliny Ci się podobają. Ja bym tam posadziłam kilka jednakowych miskantów, kilka hortensji lub podobnych krzewów, a z przodu dwa, trzy gatunki niższych roślin. Ten fragment nie powinienn być oderwany od reszty ogrodu. Rośliny powinny się powtarzać na wszystkich rabatach.
Berberysy są ładne, ale pod nimi wyjątkowo trudno się pieli. Poza tym kilka w różnych odmianach posadzone razem, znowu stworzą chaos i nici z przecudnej urody ogrodu.
Jeżeli ta sina trawa, to wydmurzyca, wyrzuć jak najszybciej. Jest wyjątkowo ekspansywna i poprzerasta wokół wszystkie rośliny.
Ja nie znoszę jej sinego koloru.
Najlepiej narysuj plan działki i wielkość rabat, łatwiej będzie podpowiadać.
Ale się wymądrzyłam.
Pozdrawiam ciepło.
Uściski dla bliźniaków. 

Nie sadź pojedynczych roślin, ponieważ nawet najpiękniejsze, nigdy nie stworzą ładnej kompozycji. Chyba, że chcesz mieć kolekcję roślin, a nie ogród widokowy.

Tuje niedługo urosną, więc musisz posadzić rośliny w sporej odległości. Byliny da się przesadzić, ale krzewy i drzewa już nie tak łatwo. Ten błąd popełniłam u siebie.

Musisz sobie odpowiedzieć, jakie rośliny Ci się podobają. Ja bym tam posadziłam kilka jednakowych miskantów, kilka hortensji lub podobnych krzewów, a z przodu dwa, trzy gatunki niższych roślin. Ten fragment nie powinienn być oderwany od reszty ogrodu. Rośliny powinny się powtarzać na wszystkich rabatach.
Berberysy są ładne, ale pod nimi wyjątkowo trudno się pieli. Poza tym kilka w różnych odmianach posadzone razem, znowu stworzą chaos i nici z przecudnej urody ogrodu.

Jeżeli ta sina trawa, to wydmurzyca, wyrzuć jak najszybciej. Jest wyjątkowo ekspansywna i poprzerasta wokół wszystkie rośliny.

Najlepiej narysuj plan działki i wielkość rabat, łatwiej będzie podpowiadać.

Ale się wymądrzyłam.

Pozdrawiam ciepło.

- Iryseq
- 200p
Dzięki za pomoc. Trawę już wyrzuciłam jeszcze będę patrzeć gdzie poodbija i na bieżąco będę usuwać. Agrotkaniny jeszcze nie wyrzuciłam. Zrobię to jak wykopiemy pod krawężniki wtedy nie będę miała tyle chwastow. Hortensje zamówiłam i będę przesadzać. Pokażcie swoje rabaty hortensjowe, jeżówkowe
.