W ogródku Hortensjomanki :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W ogródku Hortensjomanki :)

Post »

hortensjomanka - Małgorzata dziękuję bardzo ;:180 za info; bardzo mi pomoże bo nigdy nie siałam kwiatów; czyli premiera niedouczonego ale chętnego do działania :;230 W tamtym sezonie kupowałam 4-rokrotnie kwiaty i padały niemal momentalnie, dlatego postanowiłam w tym sezonie zacząć się uczyć z nadzieją,że kilka kwiatów mi się uda wychodować :) Kiedyś trzeba zacząć w końcu :)
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

:wit Ciekawa jestem jak sprawdził się heliotrop i ryż czarny?
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Małgosiu ależ piękne siewki ;:oj Patrząc na wasze dokonania i zakres wysiewów czuję się trochę jak niedołęga :wink:
Mam co prawda trochę do siania, ale dopiero od połowy marca. Na wcześniejsze wysiewy niestety nie mam warunków.
Zakupy też super, ja mimo już poczynionych sporych zamówień wcześniej mam jeszcze na oku kilka powojników, ale jak na razie biję się sama ze sobą, czy to nie będzie już przegięcie :lol:

Pozdrawiam ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p
Od: 4 gru 2018, o 11:59

Post »

Anida
Anidko zaciskam kciuki za Twoje petunie i mocno dmucham- niech rosną pięknie ;:138
Masz rację, to taka fajna pora przebudzenia po zimie " znowu mi się chce" ;:63 Ale odczuwają ten stan tylko ogródkomaniacy. Nim nie miałam działki,marzec należał do zimy ;:333 długi, opadowy i niewdzięczny ;:219
U nas dziś mega pochmurnie,ale w duszy i tak kolorowo- przecież wiosna już tuż, tuż :)Najlepsze i najpiękniejsze miesiące roku właśnie przed nami ;:215 - i nawet taka myśl człowieka uskrzydla :tan

Jadziu.
Teraz dla naszych roślinek to tylko jaśniej, cieplej i piękniej :tan I w tym optymistycznym przekonaniu pozdrawiam Cię serdecznie ;:138

max1232
Seba wspaniale by było gdybyś trafił w Parole. Nic tylko pogratulować mogę ;:215 .
Ale to Twoje pierwsze zakupy różane, prawda? zatem cokolwiek kryją w tych pudełkach będą i tak wyjątkowe, bo oglądając je kiedyś w przyszłości - będziesz wspominał właśnie te pierwsze swoje kroczki działkowe :uszy
Niech rosną pięknie i cieszą bardzo ;:215 każdego roku

Iguś Teraz słoneczka więcej więc masz już ułatwione zadanie - uda się na pewno:)
Buziaczki posyłam

Beatko Chciałoby się napisać"
Oj masz już trochę więcej niż trochę tych powojników" :D Ale tak to już jest ,że te "przegięcia" ze wszystkich zakupów cieszą najbardziej. Ja wiem, ja znam to, w głowę się stukam ;:124 myśląc że nie zdrowa taka przesada i a tak swoje robię, więc doskonale Cię rozumiem ;:333 co więcej dajesz mi powody by czuć się rozgrzeszona ;:215
Beatko, z przyjemnością będę podglądać Twoje zakupy, masz świetny gust i wyczucie estetyki w ogrodzie- powtarzam się, ale to prawda :)
A powojniki są piękne ;:167
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja obserwuję siewki heliotropu, które są u Ciebie coraz bardziej krzepkie. Wyglądają po prostu świetnie. Już Ci pisałam, że u mnie z całej paczuszki pozostały tylko 3 sztuki. Ale i tak się cieszyłam, bo potem pięknie się rozrosły w skrzynce i kwiatuszki upajająco pachniały.
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p

Post »

Wandziu
Pierwszy raz będę je miała w ogródku. I przyznam że ciekawa jestem ich zapachu może dlatego tak się staram, aby były fajne i zdrowe.
Dziękuję za pochwały, bardzo się cieszę.
nie wiem od czego to zależy, ale czytałam o tym, że heliotropu lubią ginąć. Czynników pewno może być wiele choćby w podłożu. W tym roku dałam sobie przepustkę na różne wysiewy, choć warunków w domu nie mam. Mąż trochę się złościł z tego powodu, ale na szczęście już mu przeszło:) Wytłumaczyłam mu, że być może to mój ostatni rok szaleństw parapetowych. W przyszłym roku nie wiem czy zdrowie mi na to pozwoli. Więc tak gromadzę ta radość z zapasem na każde dziś i to za rok :wink:
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu i tego mi było trzeba: "... Ja wiem, ja znam to, w głowę się stukam ;:124 myśląc że nie zdrowa taka przesada i a tak swoje robię, więc doskonale Cię rozumiem ;:333 co więcej dajesz mi powody by czuć się rozgrzeszona ;:215 ..." ;:306

Właśnie złożyłam zamówienie jeszcze na pięć powojników: jeszcze jednego Isago, 2 x Mazury, Hoshi-no-flamenco, Westerplatte.
A dwa całolistne mam już zamówione wcześniej - ale te chciałabym posadzić w donicach.

Dziękuję za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam ;:168
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hortensjomanka Nie no zdecydowanie jakie by się nie trafiły to będą pięknie wyglądały jak zakwitnął :D
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p

Post »

Beatko
Same piękności wybrałaś- nie dziwię się że nie dawało Ci to spokoju :D
Mazury miałam na oku w ubiegłym roku, odłożyłam je z silnym postanowieniem ,że tej wiosny go kupie. Niestety plany ogródkowe się zmieniły i w tym roku postawiłam na róże ( kupiłam ich bodaj 60) - powojniki muszą zaczekać. ;:145 Uwielbiam kwiaty o niebieskiej barwie więc na pewno kiedyś i u mnie ten powojnik zagości.Hoshi-no-flamenco - tez na niego miałam chrapkę, ciekawa jestem jak wypadnie ta czerwień - czy faktycznie bylby to powojnik najbardziej zbliżony do czerwieni? ;:167
Z dużą ciekawością będę podglądać u Ciebie :)
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p

Post »

A dziś w Obi totalnie szaleństwo :heja
bo pojawił się nowy towar z cebulkami i kłączami. ;:oj A tam dalie, te o których marzyłam ( przynajmniej część :uszy )
Wiecie co ze mną się działo, gdy to wszystko zobaczyłam ?:tan .Takiego amoku dawno nie przeżyłam :tan
Oto co dorwałam :

Obrazek

A to córci ulubione mieczyki.
( Pierwszy raz mój mąż nie poganiał "szybko. szybko" tylko zajęty w mieczykach buszował ;:306 )

Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

No, i od razu lepiej! Prawda? To się nazywa świr ogrodowy. Normalnie uzależnienie.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p

Post »

Oj tak Anidko. Buzia mi się nadal cieszy :tan
Nie wiem co mi się stało, nikogo w sklepie nie widziałam, jakiś haos w głowie- tylko ja i kwiatki. ;:306 . Dziwne jak człowieka potrafią omamić zakupy ;:215 Świr ogrodowy- :D bardzo dobre określenie tego stanu ;:215
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Ktoś tu ześwirował ogrodowo :;230 . Jak dobrze ,że jest nas więcej. Miałam dalii nie kupować a przytachałam 4 paczki po 3 sztuki z Lidla :;230 . Ciekawe ile będzie zgodnych odmian. Mąż to widzę, że też na dobrej drodze do tego ześwirowania skoro gustuje w mieczykach :lol: . Mój to na razie ma gust nieokreślony , zdecydowanie wolałby miniaturowe iglaczki ale jakoś musi żyć z tym kolorowym misz-maszem ;:224 . Jeszcze trochę i na każdym rogu będą się do nas uśmiechały a to jednoroczne a to bylinki i cała reszta :lol: . Pozdrawia :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Życzę Ci Małgosiu ,żeby odmiany dalii się zgadzały ,bo różnie to bywa w marketach . Kiedyś też dostawałam na zakupach małpiego rozumu i najlepiej wzięłabym wszystko :;230 Teraz do wszystkiego podchodzę z dystansem oczywiście bo miejsce mnie ogranicza.wszystkie dalie cudne to samo mieczyki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu wracając jeszcze do powojników właśnie też mnie bardzo ciekawi ta czerwień Hoshi-no-flamenco - o ile uda mi się doczekać jego kwitnienia.
Ja też dzisiaj byłam w LM i OBI i widziałam tam tyle cudności ;:oj a w tym wiele dalii. Na szczęście daliozą jeszcze się nie zaraziłam, więc będę je podziwiać w Waszych ogrodach (nie mam warunków do przechowywania ich w zimie).

"...Nie wiem co mi się stało, nikogo w sklepie nie widziałam, jakiś haos w głowie- tylko ja i kwiatki..." - no to może zrozumieć tylko inny jak to nazwałaś "świr ogrodowy" - doskonale znam ten stan ;:306 Chociaż ja dzisiaj byłam bardzo grzeczna, kupiłam tylko sekatorek i trochę bratków do doniczek mimo, że oko co i rusz na czymś się zawieszało.

Mieczyki posadziłam w zeszłym sezonie i oprócz jednej ciemnoczerwonej odmiany pozostałe mi się nie udały na tyle, żeby zadowolić moje oczekiwania. Co prawda wykopałam, wysuszyłam i przechowuję w takim bardzo grubym kartonie ze steropianu na działce cebule, ale nie jestem pewna czy im dam szansę w tym roku, a jeżeli nawet, to czy one nie przemarzły - chociaż zima w tym roku naprawdę nas łagodnie potraktowała (przynajmniej jak do tej pory).

Pozdrowionka ;:168
Beata
Bazylowo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”