Ogród bananowy - na dawnym terenie bagiennym

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród bananowy - na dawnym terenie bagiennym

Post »

Hej Marta ! :wit
Właśnie dzisiaj trafiłem na Twój wątek i powiem Ci że jestem pod ogromnym podziwem zwłaszcza za bambusa i bananowce ! ;:138 ;:138
Gdzie zamawiałaś sadzonki? Bo w tym roku planuję też posadzić na swojej działce banany. I w sumie po przeczytaniu Twojego wątku coraz poważniej zastanawiam się nad bambusem :D
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marto wiosna się budzi :) miejmy nadzieję, że mrozy już nie wrócą, bo znów ruszy wegetacja i może być problem. Za banany będę trzymał kciuki ;:333
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Dzień dobry!

Prymulka mój ogród nie należy do największych. Myślę, że ma ok. 400 m2. No i miejsca coraz to mniej a chciałoby się jeszcze poeksperymentować. Jeszcze musi się znaleźć trochę miejsca na plac zabaw dla młodych ogrodników ;)

Senior zabezpieczenie widać na zdjęciu. Był owinięty tylko agrowłókniną zimową. Z tym, że rośnie w specyficznym miejscu bo obok dziękuję kanalizacyjnej, która zapewne daje trochę ciepła. Każdą kolejną zimę znosi coraz lepiej :D

max1232 Seba bananowca mam z alledrogo a bambusa dostałam od znajomego. W zeszłym roku wrzucałam tu zdjęcie jego okazu, który robi zdecydowanie większe wrażenie od mojego. Z zimowaniem bambusa w gruncie nie mam większego problemu. Jednak banany w gruncie to już inna bajka. U mnie rośnie pod ścianą południową i już się zadomowił na dobre. Dwa lata temu posadziłam drugiego dwa metry dalej i ten już nie dał rady. Powodzenia w uprawach!

Mariusz dzięki, że wpadłeś. Zobaczymy co nam się szykuje w tym sezonie ;)

Petunia. Nasiona własne. Ciekawe co to wyjdzie ;]

Obrazek

Wilce. Eksperyment.

Obrazek

Samosiejka lagerstroemii. Wykopana zeszłej jesieni. Myślę nad dobrym miejscem dla niej ;]

Obrazek

A dziś mi wykiełkowały arbuzy. Nasiona mam z Brazylii ;] ;:3
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

MartisM Piękne siewki ! Kiedyś miałem wilce na balkonie, bardzo fajne roślinki. Jedyny ich minus jak dla mnie to taki że na słońcu zakwitając rano przekwitały do popołudnia. Jestem bardzo ciekawy tych arbuzów z Brazylii ! ;:oj
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny ogród, niesamowite rośliny, zwłaszcza te egzotyczne robią wrażenie ;:333
Podziwiam!
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

Marto to wolno rośnie ten Trachycarpus Fortunei. A co z bananowcem, jak dokładnie go zabezpieczasz? Ja moje bananowce wykopuję na zimę, lecz w tym roku jeden pozostanie na próbę w gruncie.
Awatar użytkownika
Prymulka
100p
100p
Od: 17 lut 2015, o 22:15

Post »

Dzięki za odpowiedź, więc jestem pod ogromnym wrażeniem ilości roslin :-)
Pragnę i potrzebuje większego ogrodu:)
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Dzień doberek ;]

max1232 wilce faktycznie szybko przekwitają. Wysiałam już teraz, bo potrzebuję jakieś szybko rosnącego pnącza jednorocznego na płot. Do arbuzów brazylijskich dołączyły już melony też z Brazylii ;]

Black Rose dziękuję. Zobaczymy jak to będzie wyglądać w nowym sezonie. Ocieplenie klimatu i już można mieć u nas egzotyki w gruncie :;230

Józefie myślę, że Trachycarpus Fortunei rośnie wolno, bo ma w naszym klimacie ma krótszy okres wegetacji niż na niższych szerokościach geograficznych. W ostatnim roku pień się wyraźnie powiększył. Ten sezon zapowiada się ciekawie. A bananowca na ten moment już nie zabezpieczam na zimę. Jest on na tyle duży, że sam się zabezpiecza tworząc ściółkę z liści. Ta zima była jak dotąd najłagodniejsza odkąd mam go w gruncie. Jestem ciekawa, czy może przeżyła jakaś jego część naziemna, bo do tej pory zawsze odrastał z korzenia.

Prymulka dziękuję. W sumie nie mam dużo roślin, bo największą część zajmuje trawnik służący póki co jako "wybieg" dla młodych ogrodników :)

Przedstawiam niniejszym moje brazylijskie arbuzy i melony.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto dziękuję za odpowiedź. Ja jednego Musa Basjoo pozostawię na zimę w gruncie, reszta niestety zostanie wykopana. Masz fajne wschody, też się kiedyś w to bawiłem.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super ze czystek i pozostałe tak dobrze ci przezimowały ;:333 Siewki fajne takie zdrowe! Skąd ty wziełaś aż brazylijskie nasiona?
życzę ci udanego i owocnego sezonu :!:
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Hej Martusia! Fajnie coś wysiać przed sezonem, nawet jak za oknem robi się mniej wiosennie, to chociaż na parapecie jest czym się nacieszyć :) Fajnie rosną rozsady, jak dostaną jeszcze więcej marcowego słońca, to Ci zajmą całe okno :lol: ;:138 Ciekawa jestem tych brazylijskich odmian!
Buziaki dla Ciebie i małej Ogrodniczki ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Dzień dobry!

Józef powodzenia z zimowaniem musa basjoo w gruncie. U mnie przetrwał tylko 1 egzemplarz pod południową ścianą koło dziękuję drenarskiej. Jak już jedną zimę przetrwa to potem będzie mu łatwiej. Zamierzam wkrótce go podlać ciepłą wodą, żeby trochę szybciej się pokazał w tym roku (o ile przetrwał tę zimę, a zakładam, że tak).

Igala dziękuję :) Nasiona brazylijskie przywieźli mi znajomi z wakacji.

Agunia no właśnie coś słabo z tym marcowym słońcem. Chyba będę musiała je trochę podoświetlać a potem ukryć rachunek za prąd ;:209

Trochę wiosny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Byłam w weekend nad morzem w Pogorzelicy. Byłam ciekawa jak tam wygląda wegetacja, bo teoretycznie zima była tam cieplejsza. Doszłam do wniosku, że wegetacja zaczęła się jakieś 2 tygodnie później. Pierwiosnki kwitły w najlepsze, podczas gdy u mnie już przekwitły. Niestety nad morzem słońca było jak na lekarstwo, a przyroda widać jeszcze spała snem zimowym. Ciekawe jakby tam zimowały egzotyki :)
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Fajne egzoty, super się ogląda zdjęcia ogrodu z zeszłego lata ;:108
Ja też preferuję rośliny egzotyczne, ale w moich warunkach są to głównie gatunki dalekowschodnie albo północnoamerykańskie.
Bananowcem nawet nie próbowałabym sobie zawracać głowy.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto ja zamierzam wokół Musa Basjo wkopać kabel grzewczy i grzać całą zimę. Tylko jeszcze nie wiem, który bananowiec będzie później szybciej rósł, czy ten wykopany i przezimowany w garażu czy przezimowany w gruncie.
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Dzień dobry!

Magda muszę wpaść do Ciebie w takim razie i się zainspirować. Może jakaś nowa roślina wpadnie mi w oko :)

Józef myślę, że raczej przezimowany w gruncie będzie bardziej okazały. U mnie z roku na rok kłącze się powiększa a co za tym idzie jego średnica. W tym roku już muszę wykopać część odrostów. Sam bananowiec był najbardziej okazały w drugim sezonie po pierwszym zimowaniu. Miał wtedy ponad 4 metry.

U mnie atak trzmieli :)

Iva
Obrazek

Jagoda kamczacka
Obrazek

Obrazek

Barwinki już wszystkie kwitną:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Petunie

Obrazek