Piękne gymnole, dzięki takim obrazom czuje się bliżej sezon - już za chwileczkę, już za momencik.
Gymnocalycium riojense ssp. kozelskyanum U74 zauroczył mnie.
Gymnokalicja tutaj zwykle się podobają, nie zawiodły widać i teraz.
Może przy tej okazji wymiotę resztę zeszłorocznych fotek roślin tego rodzaju?
To już ostatnie z moich gymno ulubieńców, na następne jeszcze wypadnie długo poczekać zważywszy że zimno i mrozy powróciły.
Te gatunki szczególnie lubię...
Gymnocalycium ochoterenai fma. polygonum
Gymnocalycium ochoterenai var. cinereum fa. GN 86-5/4
Gymnocalycium ochoterenai var. herbsthoferianum LB 386
Gymnocalycium ochoterenai var. scoparium GN 88-95/245
Gymnocalycium vatteri I
Gymnocalycium vatteri II
Gymnocalycium vatteri La Pablacion, Cordoba, Agentina
Bardzo ciekawe kolorystycznie kwiaty, na żywo muszą być jeszcze ładniejsze Henryku, może to już są ostatnie "podrygi" zimy, przed jej definitywnym odejściem. Słoneczko coraz częściej wygląda zza chmur i coraz mocniej przygrzewa, przyroda "budzi" się, widać coraz więcej jej zwiastunów.
Bardzo fajne zestawienie G.ochoterenai i G.vatteri - rośliny wypieszczone i pięknie pokazane .
I ja liczę na to, że to już ostatnie chwile zimowej pogody, już bardzo by się chciało tej wiosny .
Jednopazurkowy vatteri to moje chciejstwo Ale tu wpadł mi w oko Gymnocalycium ochoterenai var. scoparium GN 88-95/245. Piękne zestawienie kępek cierni i zgrabnego korpusu
Brawa dla ulubieńców Piękne egzemplarze, urocze kwiatuszki, a wśród nich bardzo ciekawe Gymnocalycium vatteri var. altautinense LB 1351 i wyjątkowe Gymnocalycium ochoterenai var. scoparium GN 88-95/245