Moja Działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja Działka

Post »

Edwardzie, ja nauczyłma się cieszyć z każdej pięknej chwili. Dziś mieliśmy cudną pogodę. To nie pierwsza wiosna zimą w Szczecinie. Będzie dobrze.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Edwardzie , topinambur można kroić do zupy jak ziemniaki w kostkę , ma dużo dobrych mikroelementów , więc trochę go szkoda dla dzików .Fajnie , że zrobiłeś pierwsze siewy w foliaku , będzie wczesny zbiór .Ja zacznę wysiew na parapecie początkiem marca . Dobrego i pogodnego tygodnia życzę .
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Przyszłam i już rozwikłałam nieznajomego witaj Edwardzie
Widzę, że na działce prace w pełnym toku, drzewa pomalowane u mnie dopiero wapno namoczone.
U mnie pogoda podobna do Twojej i ja też już działam w ogrodzie.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Piękna, zadbana działka!
Jestem pod ogromnym wrażeniem uporządkowania i pomysłowości, niejeden odpuściłby sobie warzywnik po takich podtopieniach, Ty - znalazłeś wspaniały sposób, jak nie dać się przeciwnościom. I jakie to przyniosło piękne efekty - plony do pozazdroszczenia.

I ta wędzarnia... Rewelacja!
Muszę przypomnieć mojemu eMowi, bo odgrażał się, że pierwsze, co zrobi na naszej działce, to wybuduje wędzarnię, a tymczasem - ani widu, ani słychu.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

ed04 W końcu trafiłem na Twój wątek ! Piękną masz tą działkę ! A teraz Cie zaskoczę ! :D W czerwcu szukając pomysłu na pawilon "wujek" google pokazał mi gdzieś zdjęcie Twojego okrągłego pawilonu i w zasadzie to mało brakowało a bym kupił. Tylko niestety, dosłownie ktoś z 30 minut wcześniej wykupił ostatnią sztukę ;:306 Ale może to i lepiej, ten który mam jest prawie jak na wymiar zrobiony ! :D
Powiedz mi, jak sprawdziła Ci się uprawa pomidorów w wiaderkach? Bo trochę zaszalałem i wysiałem 60 krzaczków ;:124 ;:124 a miejsce w szklarni mam tylko na 30sztuk i szukam pomysłu co zrobić z resztą !
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

pela11 pisze:Edwardzie , topinambur można kroić do zupy jak ziemniaki w kostkę , ma dużo dobrych mikroelementów , więc trochę go szkoda dla dzików .Fajnie , że zrobiłeś pierwsze siewy w foliaku , będzie wczesny zbiór .Ja zacznę wysiew na parapecie początkiem marca . Dobrego i pogodnego tygodnia życzę .
Witaj, dzięki za radę my topinambur jemy też na surowo. Ta roślina ma u mnie jedną wadę, nie mam co zrobić z ogromną masa zieloną po sezonie. W sumie to główny powód dla którego chce się go pozbyć. Nie znaczy to że miejsce zostanie niezagospodarowane. :D
leszczyna pisze:Przyszłam i już rozwikłałam nieznajomego witaj Edwardzie
Widzę, że na działce prace w pełnym toku, drzewa pomalowane u mnie dopiero wapno namoczone.
U mnie pogoda podobna do Twojej i ja też już działam w ogrodzie.
pozdrawiam
Cześć, teraz się trochę ochłodziło, ale dzisiaj tez pracowałem. nie ma co siedzieć w domu.
Black Rose pisze:Piękna, zadbana działka!
Jestem pod ogromnym wrażeniem uporządkowania i pomysłowości, niejeden odpuściłby sobie warzywnik po takich podtopieniach, Ty - znalazłeś wspaniały sposób, jak nie dać się przeciwnościom. I jakie to przyniosło piękne efekty - plony do pozazdroszczenia.
I ta wędzarnia... Rewelacja!
Muszę przypomnieć mojemu eMowi, bo odgrażał się, że pierwsze, co zrobi na naszej działce, to wybuduje wędzarnię, a tymczasem - ani widu, ani słychu.
Dziękuję za wizytę. Tak los płata nam figle że czasem przeciwności po czasie okazują się nam sprzyjać.
Męcz męża o wędzarnie naprawdę warto włożyć trud w budowę. Takich smakowitości się nie kupi. Pozdrawiam.
max1232 pisze:ed04 W końcu trafiłem na Twój wątek ! Piękną masz tą działkę ! A teraz Cie zaskoczę ! :D W czerwcu szukając pomysłu na pawilon "wujek" google pokazał mi gdzieś zdjęcie Twojego okrągłego pawilonu i w zasadzie to mało brakowało a bym kupił. Tylko niestety, dosłownie ktoś z 30 minut wcześniej wykupił ostatnią sztukę ;:306 Ale może to i lepiej, ten który mam jest prawie jak na wymiar zrobiony ! :D
Powiedz mi, jak sprawdziła Ci się uprawa pomidorów w wiaderkach? Bo trochę zaszalałem i wysiałem 60 krzaczków ;:124 ;:124 a miejsce w szklarni mam tylko na 30sztuk i szukam pomysłu co zrobić z resztą !
Witaj, to niesamowite że po wyklikaniu przypadkowego zdjęcia trafiasz na jego autora. ;:oj ;:304
Po przeanalizowaniu minionego sezonu mogę Ci powiedzieć że to dobry pomysł. Są jednak pewne drobne uwagi.
Jako że wiadra muszą mieć dziury w dnie trzeba poustawiać je z rozmysłem. Z czasem korzenie przejdą z wiadra do gleby i wtedy pomidory źle zniosą ew. przenosiny.
Podczas upałów trzeba je bardzo często podlewać nawet dwa razy dziennie.
Zauważyłem że pomidory we wiadrach są wrażliwsze na niedobory składników pokarmowych, zwłaszcza potasu i wapnia.
W kliku wiadrach wystąpiła sucha zgnilizna wierzchołkowa, gdzie w gruncie w ogóle. To oczywiście nie dyskwalifikuje takiej uprawy, ale trzeba obserwować i reagować. Po jakimś czasie zauważyłem że trzeba stosować większe dawki niż w pomidorach w gruncie. Stosowałem dużo gnojowicy z żywokostu i saletry wapniowej.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Edwardzie witaj, mamy fajną pogodę, więc i fajnie się pracuje na działeczce, w foliaku już posiałeś co nie co, będziesz się cieszył szybko nowalijkami ;:215 , ja jeszcze nie siałam nic, bo u mnie północna strona, zimno i słonka niewiele, no ale co tam, posieje później, pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Witaj Edi wpadłam z rewizytą ... masz piękną zadbaną działeczkę widać, że sprawia ci przyjemność przebywanie na niej i jej pielęgnacja... Zaglądnę też do Twojego różanego wątku ... ;:333 Pozdrowienia ze ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Aż zazdroszczę możliwości pracy na działce, u mnie jeszcze nie ma o tym mowy ;:222 Czyściutko masz, tak pięknie wypielone ;:oj Teraz wysiana rzodkiewka szybko znajdzie się na stole, będzie pysznie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ed04

Post »

W sobotę znów trochę ogarniania działki przed sezonem. Posadzony czosnek i nowe liliowce oraz hosty. Co prawda kwiaty na razie w donicach w tunelu żeby już się powoli ruszały. No i w domu w doniczkach siedzą już nasiona chilli.

pierwsze kwiatki
Obrazek

Obrazek

No i w między poczynione czasie coś dla żołądka :tan
Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

To coś na ząbek bardzo apetycznie wygląda ;:215
Pierwsze wiosenne zwiastuny bardzo nas cieszą, ma być dużo cieplej w kolejnych dniach to roślinki ruszą.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Fajna taka działeczka której nie trzeba podlewać w upały, a i klimat masz balsamiczny w porównaniu z moim.
I juz tyle nowych nasadzeń :shock:; życzę ci dobrego sezonu :) ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Edziu,wiosna u Ciebie na całego ,w folii posiane nowalijki ,w ogrodzie maleńkie krokusiki,no i kiełbaski pyszne ,już mi się ich chce ,ale może i ja będę miała wędzarnię ,pojutrze jedziemy do Krakowa i przy okazji jadę do sklepu oglądnąć wędzarnie nierdzewne ,piękne są ,ale muszę porozmawiać o nich ze sprzedawcą ,czy dobrze się w nich wędzi ,opowiem o nich jak wrócę i jak znajdę ten sklep ,już w internecie wyszukałam dojazd ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

Edziu ! Wiosna pełną parą u Ciebie ! Powiedz mi, jak Ci się sprawdza wędzarnia? Sam zastanawiam się nad wciśnięciem u siebie. Widziałem u siebie na działkach taką piękną z czerwonej cegły i drzwiami oraz daszkiem ze starych ciemnych desek ! ;:167
Awatar użytkownika
ed04

Post »

korzo_m pisze:To coś na ząbek bardzo apetycznie wygląda ;:215
Pierwsze wiosenne zwiastuny bardzo nas cieszą, ma być dużo cieplej w kolejnych dniach to roślinki ruszą.
Dziękuję i pozdrawiam
Igala pisze:Fajna taka działeczka której nie trzeba podlewać w upały, a i klimat masz balsamiczny w porównaniu z moim.
I juz tyle nowych nasadzeń :shock:; życzę ci dobrego sezonu :) ;:167
Podmokła działka ma plusy, ale i niestety minusy. Klimat w Szczecinie mamy łagodniejszy, ale i bardziej wietrzny i wilgotniejszy co nie służy zbytnio zdrowiu. Zwłaszcza jeżeli chodzi o reumatyzm.
Witam Marto, no już powoli startuję z sezonem, dzisiaj kupiłem bratki do taczki (jak co roku :lol: )
Życzę z całego serca wędzarni, jestem pewien że to polubisz.
max1232 pisze:Edziu ! Wiosna pełną parą u Ciebie ! Powiedz mi, jak Ci się sprawdza wędzarnia? Sam zastanawiam się nad wciśnięciem u siebie. Widziałem u siebie na działkach taką piękną z czerwonej cegły i drzwiami oraz daszkiem ze starych ciemnych desek ! ;:167
Z mojej jestem zadowolony, choć przyznam szczerze że teraz jakbym budował to z paleniskiem bezpośrednio pod komorą zamiast z tunelem. Nie zastanawiaj się, jak spróbujesz własnej szynki, czy polędwiczki wędzonej na zimno to wtedy zobaczysz że był to dobry pomysł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”