W każdym bądź razie byłem na działce w celu poszukiwania gliny. W miejscu gdzie chciałem założyć sad nie napotkałem gliny tylko piach bądź pomarańczowy piach. Czy to są iły?Niestety, podłoża gliniaste nie są zbyt dobre pod uprawę większości roślin, w tym drzew owocowych. Niby są żyzne i zasobne w składniki pokarmowe, ale mają małą przepuszczalność. Drzewa mogą być łatwo porażane przez choroby grzybowe. Ponadto trzeba ją często przekopywać - bo łatwo się zaskorupia
Doszedłem do wniosku że lepiej poszukać gliny i w tym miejscu go założyć. Co niestety nie jest takie łatwe. Postanowiłem wykopać dołki w odstępie 3m i poszukać, jeśli nie będzie gliny na głębokości 40-50 cm to raczej jej nie będzie w ogóle. Znalazłem place gdzie jest tuż zaraz po warstwie czarnej i to na spora głębokość (nie wiem nawet jak głęboko bo dalej już mi nie chciało się kopać). Tylko nie wiem czy to dla drzewek nie za dużo gliny, warstwa na pewno nie jest przepuszczalna. Zdjęcie gliny poniżej:

A tak wygląda kolorystyka piachu jaki znalazłem. Od białego po pomarańczowy:

Znalazłem też miejsca gdzie "czarne" jest również dość głęboko, może tam przeniosę drzewka. A glinę pozbieram na jedną kupę i będę podsypywał na spód dołków.