Dzięki Paweł za wykład. Z tego wynika, że mam tylko jednego nowoangielskiego. Jest wysoki, ale ma piękny kolor.
Żylistek brzmi ciekawie. A jeszcze jak karłowaty to wręcz zachęcająco. Mam dwa żylistki (różne) i jestem z nich bardzo zadowolona. Chyba rozejrzę się z tym Twoim
W każdym ogrodzie-wątku jest coś co przykuwa naszą uwagę bardziej i w czym póżniej się zakochujemy. Masz wspaniałą kolekcję rojników, ja mam chyba tylko jakieś trzy odmiany, sukulenty to wyższa szkoła jazdy , kompozycje doniczkowe letnie urocze, chyba zgapię kolekcja sasanek, astrów-marcinków i różnych ciekawych roślinek- super. Wpadło mi w oko Epimedium o fioletowych kwiatach piękne. Po prostu jest ślicznie u Ciebie, będę zaglądać
Pawle
Bardzo ciekawe Twoje tarasowce
Jak kordylinę zimujesz Mi krótko żyła.
Lagestoemia bardzo interesująca, pierwszy raz widzę Cleodendrum również
Masz może na zbyciu cufeę
A begonie przechowujesz, czy co roku nowe
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami" Moje linki
Agnieszko Kordylinę, Lagerstroemię, Clerodendrum przechowuję w chłodniej, słabo doświetlonej piwnicy 10C. Kordylina australijska musi być zimowana w chłodzie. Kiedyś próbowałem zimować ją w domu w cieple, to zaczęła się wyciągać, blednąć a liście usychały. Latem to ona może stać na zewnątrz w palącym słońcu i to jej służy. Lagerstroemię kiedyś dawno wysiałem, tylko jedna wzeszła i mam ją do tej pory, aż raczyła zakwitnąć
Clerodendrum to wdzięczna piękna roślina - kwiaty ma jak niebieskie motyle
Kufea ognista w tym roku nie przezimowała, jest nieco kapryśna, ale można kupić jej nasiona i wysiewać inna nazwa to Lepnota
Dzięki Paweł za dobre chęci. Tymi niebieskimi "tarasowcami" mnie powaliłeś. Cudowne. Szkoda, że nie mam miejsca na zimowanie takich roślin. Begonie lubię i dość często sadzę. One radzą sobie nawet w cieniu.
Paweł begonie super:)
Ale chciałam się dopytać o Clerodendrum ugandense. Co to za cudna roślinka, kwiatuszki jak motylki:). Trudna jest w uprawie? Jak zimuje?
Pelagia72, tu.ja Agnieszko, Izo begonie bulwiaste pendula inaczej kaskadowe bo tylko te uprawiam...bulwy zimuję w piwnicy,po wykopaniu i obeschnięciu przysypuje je suchym żwirkiem i tak idą na regał spać Wiosną nie pędzę ich jakoś wcześniej...sadzę w kwietniu bezpośrednio do skrzynek i do tunelu,po Zośce na miejsce docelowe
W tym roku myślę że będą jeszcze inne kolory:pomarańczowy,różowy,biały
Hortensjomanka Małgosiu Klerodendrum ugandyjskie nie jest jakoś bardzo kłopotliwe,też zimuję w chłodnej piwnicy - zrzuca liście na zimę. W maju znów trafi do ogrodu na słoneczko, wypuści listki i latem zlecą się niebieskie motyle
Roślinę można też uprawiać na parapecie w domu, zalecane gdy roślina jest młoda. Co roku robię sadzonki z młodych pędów więc jeśli będziesz chciała to zapraszam na pw
Jak już tarasowe to nie może zabraknąć Pelargonii
Mr Wren White Splash Allure Light Pink Golden Glam Mangles Variegated a za nią Friesdorf
Biała NN Maverick Star Mini Czech Richard Hodgson Gwen Levinton Caroline Schmidt Jeanne Fantasia Strawberry Sizzle Tony Newman Preston Park Orange Glitter Arctic Star Firesdorf Fairy Phlox
cdn.
Szczerze mówiąc nie jestem fanką pelargonii. Twoje jednak tak cudne i inne od tych popularnych, że nie mogę oczu oderwać. Gdybym takie spotkała gdzieś w sprzedaży ( w realu ) to pewnie bym się skusiła.
Izo ciesze się że, Ci się podobają Pelargonie...w sprzedaży bazarowej i marketowej bywają zazwyczaj te najzwyklejsze rozmnażane masowo, takie odmianowe trudniej spotkać, trzeba buszować po necie lub pukać do kolekcjonerów
Pokaże jeszcze Pelargonie Pachnące czyli Anginki
Charity
Chocolate Peppermint
Atomic Snowflake
Charmaya Snow Flurry
Bontrosai
zielona najzwyklejsza
Lady Plymouth
....koniec wspominek...zaczynamy nowy sezon, bo za chwilę Rojniki wybuchną kolorami
O! Anginki. Miałam kiedyś tą najzwyklejszą. Nie sądziłam, że jest ich aż tyle różnych.
Szukać raczej nie będę, ale gdyby mi coś tak ładnego wpadło w ręce to na pewno kupię
Ciekawa jestem Twojej wiosenki. Pokaż co się "wykluwa" z ziemi.
Tu.ja, Black Rose Pelargonii pachnących też jest bardzo sporo...ja ograniczam się tylko do takich o ładnych liściach
Elizabetka Elu Wantriny nie mam jeszcze, ma bardzo ładne liście...widziałem że jej trochę namnożyłaś u siebie, muszę się zgłosić Masz jeszcze inne odmiany Pelargonii?
Trochę wiosny:
Kokorycz...miała być Bilbo ...chyba pomieszałem etykiety
Fiołek wonny
Cieszynianka
Cebulica syberyjska
Przylaszczka rózowa
Bodziszek żałobny Springtime ma piękne wybarwienie liści wiosną
A w domu zakwitło Epiphylum crenatum