Wszystko co kwitnie i co jest zielone .

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p
Od: 9 wrz 2017, o 08:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko co kwitnie i co jest zielone .

Post »

Za oknem zielono, śnieg już tylko w kącikach ogrodu . Na razie ciesze oko domowymi doniczkowymi . Poniżej zdjęcie ostatnio zakupionego anturium ( w opłakanym stanie ) wycięłam delikatnie wszystkie zeschnięty brzegi, obcięłam też te części rosliny, które były mocno uszkodzone . Zasiliłam nawozem do kwitnących i teraz czekam co będzie dalej . Anturium nie lubi wapnia, dlatego bardzo ważne jest podlewanie go odstaną letnią wodą do podstawki . Po ok.20 min. należy wylać jej nadmiar .Roślina bardzo lubi spryskiwanie liści co też robię ( co drugi dzień ). Informacje czerpię z internetu i staram się do nich stosować .
Obrazek

Obrazek

A to mój kaktus zwany "Szlumbergera", który po grudniowym kwitnieniu zawiązuje nowe pączki kwiatowe....

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dynie Bambino i ja sadzę .Bardzo dobra dynia.
Języczki piękne.
I hibiskus jaki śliczny kolorek. ;:108 ;:215
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Wczoraj wygrabiłam suche patyki z pod wierzby i nawet miałam ochotę rozgrabić niektóre kopczyki, ale wyhamowałam . Dzisiaj pada deszcz i wiatr daje o sobie znać . Nic to, czekam uparcie na wiosnę .
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Obrazek dzisiejsze zdjęcie .

Obrazek
a to chyba z 29.01.2019 r. Fajnie rośnie, tylko w pokoju już miejsca brak .
Wczoraj wytaskana z piwnicy juka . Pięknie rośnie mam nadzieję, że w tym roku już zakwitnie :roll: . Będzie to pierwszy raz /
Obrazek
Będziemy wystawiać ją na taras oczywiście w sprzyjające dni . Zmienię jej również donicę i ziemie, obecna doniczka jest za mała i ziemia tez musi być wymieniona .Szkoda, że próg jest wysoki i stopień na zewnątrz też spory co utrudnia wyjeżdżanie na zewnątrz .W pokoju już nie ma miejsca na nic więcej a begonie już muszą być wystawione do światła i zantedeschia aż prosi o wystawkę . Gdzie ta wiosna ?

Wróciłam z zakupów ......................w ogrodniczym ;:306 . Kupiłam cebule dymkę,kilka mieczyków i osiem bulw przecudnych begonii .Dokupiłam "Rewelacyjny dodatek do ziemi i podłoży uprawowych" inaczej zwany agroperlit . Dodam do doniczek w których będą rosły begonie . Z jadalnych kupiłam " Sałata-krucha" na taśmie i buraczki pt."Czerwona Kula 2" tez na taśmie . Muszę chyba przebić dętkę w rowerze, inaczej będę musiała ogrodzenie przesunąć na stronę sąsiada . Dostałam 20 szt sadzonek bukszpanu teraz zastanawiam się co wykombinować . Aha , śnieżyczki zaczynają kwitnąć ;:112 ;:112 .
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Pszczółki w ogrodzie . Czyżby wiosna pospieszyła w tym roku . Dzisiaj ciężko pracuje grabię, odkrywam, obcinam . Pierwsze krokusy otwierają swoje kieliszki a hiacynty za moment eksplodują . Jest pięknie i spokojnie . Moje lilie, na które narzekałam całą jesień szykują się do wzrostu . Odkryłam też czosnek ( musiałam) szczypior przyżółkł pod kołderką z liści . Odpoczęłam chwilkę i muszę dokończyć to dzisiaj zaplanowałam .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Też widziałam dzisiaj pierwszą pszczółkę :D krokusów jeszcze nie, ale przebiśniegi już kwitną w najlepsze ;:3
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

W sierpniu 2018 dostałam jeden patyczek trojeści amerykańskiej nadzieje miałam jednak płonne, że cos z tego będzie . A oto poniżej fotka po przezimowaniu tej byliny . I jak tu się nie cieszyć :heja .
Obrazek

-- 18 lut 2019, o 09:54 --

Są też już krokusy, na razie tylko żółte . A gdzie reszta ?
Obrazek
Bez w pakach ..
Obrazek

przebiśniegi..
Obrazek.
Awatar użytkownika
kamil_kluczbork
200p
200p
Od: 19 mar 2018, o 07:35
Kontakt:

Post »

Tak tak, wiosno chodź do nas <3 ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Żółte krokusy zawsze pojawiają się najszybciej, jeżeli pogoda nadal będzie wiosenna pokażą się i inne ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aniu :wit
widzę że już masz pierwsze kwiatki .
Jak fajnie. Jak te maleństwa po zimie cieszą.
Ale do prawdziwej wiosny jeszcze ciut ciut.
Ja jeszcze nic nie robię i nie wiem czy mam coś kwitnacego.
Cóż poczekam. ..
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Niebieskie krokusy już zaczynają kwitnąć . Pada deszcz nieśmiało i taki właśnie potrzeby . Kupiłam dzisiaj doniczkowego o nazwie "Śniadek wątpliwy " . Zachwycił mnie swoją skromnością miedzy innymi doniczkowymi .
Obrazek . Dostałam też "AGAPANT " mała cebulka i trochę pokaleczona, miała iść do śmietnika . Już jest wsadzona do świeżej ziemi i czekam czy mnie polubi . Poza tym wszystko w porządku i nawet te lekkie opady śniegu nic nie zmienią .

A ja kocham bałagan w ogrodzie ..
Obrazek tak też będzie w tym roku .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Też kupiłam tego śniedka w tej chwili ma tylko 1 kwiatek, ale wyraźnie już się zadomowił ;:108 Śliczna, wdzięczna roślinka ;:167
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Aniu wiosna już się rozbudza u Ciebie :) super ;:333 a bałagan ogrodowy jak go nazywasz bardzo fajnie wygląda ;:333
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Wiosnę to ja oglądam z okien szpitala . Posypało się trochę . Żywię jednak nadzieję, że się uporam z przeszkodami . Leżę i czekam na przesyłkę ogrodowych . Pozdrawiam serdecznie i pszczelego wiosennego zapału do pracy w ogrodach życzę . Idzie wiosna .
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p

Post »

Dzisiaj trochę rozejrzałam się po ogrodzie , robi się niebieski . Będę cieszyła ok i już nie będę napadała z haczką i grabiami - muszę dać na luz. "Ślachetne zdrowie, Nikt się nie dowie, Jako smakujesz, Aż się zepsujesz. Tam człowiek prawie. Widzi na jawie. I sam to powie, Że nic nad zdrowie. Ani lepszego ... " Myślę o założeniu bloga pod tytułem " Miłośniczka roślin wszelakich z małopłytkowością " . Chciałabym czerpać wiedzę i dzielić się radami co robić dalej . ?????????
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”