Figa na działce, w donicy

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Figa na działce, w donicy

Post »

Ja figę w donicy przycinałem tylko w dwu przypadkach, gdy chciałem zmienić jej pokrój lub gdy jej wielkość przeszkadzała mi w zimowaniu jej w garażu. Nie tnij.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tnę jeszcze gdy zależy mi na powstaniu większej ilości pędów. Cięcie fidze nie zaszkodzi.
domator
50p
50p
Od: 31 mar 2016, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję zatem wytnę tylko pędy które są cienkie i zbędne.
A jak jest z cięciem końcówek pędów. Czy ich skrócenie może wpłynąć na owocowanie? I czy pączki bliżej pnia dadzą lepsze pędy niż końcowe? Zależy mi na owocowaniu i na tym aby owoce zdążyły dojrzeć.
Reposit-11

Post »

Żeby owoce zdążyły dojrzeć to najlepiej gdy pojawiają się na zeszłorocznych pędach. Czyli trzeba je chronić przed przemarznięciem.
Natomiast te które pojawiają się na nowych gałązkach może dojrzeją, może nie. Zależy od przebiegu pogody bo zaczynają rosnąć dobre 2 miesiące po tych na pędach zeszłorocznych.
barteknysa
50p
50p
Od: 25 kwie 2016, o 14:23

Post »

newrom pisze:Żeby owoce zdążyły dojrzeć to najlepiej gdy pojawiają się na zeszłorocznych pędach. Czyli trzeba je chronić przed przemarznięciem.
Natomiast te które pojawiają się na nowych gałązkach może dojrzeją, może nie. Zależy od przebiegu pogody bo zaczynają rosnąć dobre 2 miesiące po tych na pędach zeszłorocznych.
Nie wszystkie odmiany tworzą figi na zeszłorocznych pędach, tzw Brevas. Niektóre odmiany są unifera czyli tworzą tylko główny zbiór (main crop) takim przypadkiem jest np. Ronde de Bordeaux.

A taki "Desert King" to typ San Pedro. Czyli tworzy tylko duży zbiór brevas, a main crop żeby dojrzał wymaga zapylenia(bardzo mała ilość fig).
Zapalony hodowca drzew figowych.
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
Reposit-11

Post »

Dlatego lepiej mieć odmiany które mają letni i jesienny zbiór, jak choćby Madzia dwóch sezonów :-D
barteknysa
50p
50p
Od: 25 kwie 2016, o 14:23

Post »

Rzeczywiście Magdalenka jest jedną z odmian która daje breva i main crop.
Ciekawa jest też odmiana Grise de Saint-Jean( Szarość Świętego Jana). Próbowałem tej odmiany( bardzo soczysta i słodka z wyczuwalnymi nutkami jagód egzotycznych) i skórka rzeczywiście jest lekko szara!.

Nie ma co się tylko skupić na Brown Turkey i Peretta( która z dużym prawdopodobieństwem jest odmianą "LONGUE D'AOUT" która została przekwalifikowana przez szkółkę Lubera ze Szwajcarii do celów marketingowych).
Zapalony hodowca drzew figowych.
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy pomiar temperatury w osłonie z liści przeraził mnie. Rano na zewnątrz było 3,5 stopnia, a wewnątrz 14,7 stopnia. Jutro zrzucam połowę osłony, czyli warstwa dogrzewających roślinę liści zmniejszy się o połowę. Wilgotność względna (81%) w osłonie jest mniejsza od tej na zewnątrz (93%).

Obrazek
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

Moja BT już się budzi.

Obrazek

Cóż i tak pewnie te nowe i pewnie wyciągnięte przyrosty w maju obetnę , by zmusić ją do rozkrzewienia. Przydało by się pewnie ciąć niżej, ale szkoda mi zalążków owoców.
A może jeden pęd ciąć wysoko, a drugi krótko? Takie rozwiązanie pośrednie. Co myślicie?
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moim zdaniem te zawiązane teraz owoce opadną, zawsze tak miałem gdy "podpędzałem" figę. Ja bym na razie nie ciął, być może rozkrzewią się same.
Reposit-11

Post »

Te owoce mogą się utrzymać jeśli przeniesiesz do ciepła i będzie dużo światła. Inaczej faktycznie oblatują.
A cięcie ? Ten kompromis jedną tak, drugą inaczej wydaje mi się sensowny :)
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moim zdaniem te owoce są do niczego, dawniej nazywaliśmy je "kozimi" i nawet intensywne doświetlanie nic nie zmieni.
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

Senior pisze:Moim zdaniem te zawiązane teraz owoce opadną, zawsze tak miałem gdy "podpędzałem" figę. Ja bym na razie nie ciął, być może rozkrzewią się same.
W tamtym roku moja peretta dotrzymała owoce i dojrzały. Jak jednak opadną to łatwiej będzie podjąć decyzję o cęciu. Pędy same się nie rozkrzewią. Chyba że krzew ogólnie od dołu. Ma tam dwa małe krótkie pędy.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomek dlaczego twoje figi mają się nie rozkrzewić? Gdyby nie chciały tego robić to uszczknij stożek wzrostu.
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

Dlaczego ma z nich nic nie być?

tomekb1 pisze:Dziś zjadłem pierwszą Perettę. Owoc zawiązany był w zeszłym roku, dojrzał teraz.Bardzo słodki.

Obrazek

Wisi jeszcze jeden. Znacznie większy i pewnie też już dojrzały.

Obrazek
Nie chodzi o jakieś doświetlanie, tylko przetrzymanie do naturalnych warunków i dojrzewanie wiosna/lato

-- 17 lut 2019, o 16:04 --
Senior pisze:Tomek dlaczego twoje figi mają się nie rozkrzewić? Gdyby nie chciały tego robić to uszczknij stożek wzrostu.
Wiem, sęk w tym że wolałbym rozkrzewienie trochę niżej. Teraz wierzchołki są na wysokości ok 1 m. A jak pisałem mam nadzieję na wczesne owoce.
Pozdrawiam
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”