Drzewa owocowe - cięcie [cz.III]

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drzewa owocowe - cięcie Cz.III

Post »

I to jest odpowiedz :). Dziękuje
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedy planujecie przycinanie drzew owocowych: jabłoni, grusz, śliw?
Pozdrawiam Andrzej.
grodnik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 sty 2019, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć, ja już dziś rozpocząłem sezon od uformowania mojej starej jabłonki. Miała już sporo pionowych odrostów więc trzeba było to skorygować i ją prześwietlić. Fajna zabawa zimową porą, mam tylko nadzieję, że jakieś okropne mrozy już nie nadejdą i nie uszkodzą śpiącej jabłoni. Nagrałem filmik przed i po cięciu, chętnie poznam wasze opinie na temat takiego parasola, który udało mi się uformować https://youtu.be/IkgNyb8wdpc
witeg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 sty 2019, o 17:33

Post »

Na moje kaprawe oko trochę za mocno ją tniesz. Parasol mało szczelny będzie, z owocowaniem tak sobie, za to drzewo dostaje sygnał do puszczania jeszcze większej liczby wilków, jak pewnie zauważyłeś z miejsca po usuniętym wilku wyrasta zwykle kilka nowych.
Za rok zostawiłbym kilka wilków najlepiej idących prawie poziomo, lub pod skosem, w sezonie pojawią się na nich pąki kwiatowe i za dwa lata pod ciężarem owoców powinny się ugiąć i poprawić "parasolowatość" korony, zostawione w spokoju nie będą miały tendencji do wybijania wilków.
Zdarzało mi się odpuszczać cięcie przez dwa sezony, właśnie żeby wilki zaowocowały, ugięły się i z takich dwuletnich formować koronę. Plusem takiego rozwiązania było to, że widziałem jak co wygląda, a nie wróżyłem który pęd będzie lepszy do zostawienia, minus taki, że przez dwa lata stały drapaki.
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Jestem takiego zdania, że jak ktoś nie ma 3 tyś drzew do przycięcia to niech z cień ciem czeka do końca marca a nawet do początku kwietnia. Nie ma się co śpieszyć.
paulinad87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2019, o 12:09

Post »

Dzień dobry,
Proszę o pomoc. W załączeniu zdjęcia drzewka - jabłoni. Po przycięciu troszkę dziwinie puściła nowe gałązki. Może źle przycięłam. Co mam dalej zrobić?
Dziękuję

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Paulina :-)
kowalwojt
50p
50p
Od: 18 lut 2010, o 21:22

Post »

Witajcie,
Dziś potrzebuje waszej pomocy koledzy i koleżanki forumowicze w sprawach moreli.

1. Morela ? Early Orange ? sadzona w 2012. Drzewo już jak dla mnie jest za duże (nie zadbałem o odpowiednie cięcie w odpowiednim czasie). W tej chwili ma ok. 3,5 -4 m. Dlatego chciałbym obniżyć koronę tak, aby drzewo miało max 3m. Zdjęcie w dwóch ujęciach poniżej. Proszę o bardziej doświadczonych o propozycję cięcia. Kiedy wykonać takie cięcia teraz na wiosnę czy w lecie? W którym miesiącu? Konary mają już 5-10 cm średnicy.

Obrazek

Obrazek

2. Nowa morela Harcot sadzona na jesień 2018. Chciałbym uzyskać koronę pucharową, ale z wyższym pniem ok 50 - 80 cm. Na rysunku zrobiłem kilka wariantów cięcia. Proszę o poradę, która byłaby najlepsza lub inne alternatywne cięcie.

Obrazek

Obrazek

3. Czy cięcia dokonujemy na gładko z pniem (grubym konarem)? Czy zostawić kilku centymetrowy tzw. czop?
4. Pytanie techniczne jak wklejać zdjęcia aby były w pozycji pionowej?

Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Kowal
witeg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

kanap pisze:Jestem takiego zdania, że jak ktoś nie ma 3 tyś drzew do przycięcia to niech z cień ciem czeka do końca marca a nawet do początku kwietnia. Nie ma się co śpieszyć.
Optymalnie jest ciąć jak już nie będzie dużych mrozów, bo drzewa po cięciu gorzej je znoszą. Czyli tak w sumie lepiej poczekać do marca albo kwietnia. Druga sprawa to im drzewo później tniemy tym mniej pobudzamy je do wzrostu - jeśli chcemy uspokoić wzrost drzew można poczekać nawet dłużej i ciąć już w trakcie wegetacji, a nawet po zakończeniu kwitnienia (raczej nie w czasie kwitnienia), jeśli zależy na tym, żeby drzewo rosło to lepiej ciąć przed startem wegetacji.
@paulina87 a mszyce czasem nie poszalały na tej jabłonce wiosną w zeszłym roku? Po prostu skróć te krzywe pędy przed zgięciem.
@kowalwoj ad.3 zależnie od tego co chcemy uzyskać - na gładko jak chcemy uniknąć wybijania pędów; z czopem jeśli chcemy by wyrosły młode pędy.
paulinad87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2019, o 12:09

Post »

@kanap tak była mszyca i liście bardzo się zwijały. Dziękuję:-)
pozdrawiam Paulina :-)
witeg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Proszę ;:187
Pędy zaatakowane przez mszyce można usunąć od razu, drzewo wtedy wybije nowe, zdrowe jeszcze w tym samym sezonie, a jeśli jest pod dostatkiem biedronek i innych mszycojadów usunięcie wszystkich oblepionych pędów może załatwić sprawę bez sięgania po chemię.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Zakończyłem dziś przycinanie drzew owocowych głównie tzw. wilków (grusze - 3, jabłonie - 5). Rany w miarę możliwości zasmarowałem pastą FUNABEN PLUS 03 PA.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
pawlik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 kwie 2013, o 18:08

Post »

Jutro sucho i słoneczko trzeba brać się za cięcie owocowych. Pobieliłem na koniec listopada i chyba powtórzę. Lubie białe pnie w sadzie. Zwłaszcza jak trawa ruszy i się zazieleni. ;:3 ;:3 ;:3
kanap
200p
200p

Post »

Bielenie drzewek opóźnia wejście drzew w wegetację i nie widzę w tym sensu (kiedyś myślałem inaczej ale zmieniłem zdanie).
Co do cięcia ja tnę na początku kwietnia i jestem z tego zadowolony. Nie mam tysięcy drzewek żeby ciąć w zimę.
witeg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Przy takiej pogodzie jak ostatnio, opóźnienie wegetacji ma sens, bo za chwilę, jak się nie ochłodzi, soki zaczną ruszać, a w marcu mróz w okolicach -20 nie jest niczym szczególnym.
kanap
200p
200p

Post »

Moim zdaniem nie ma to sensu, ale niech każdy robi jak chce. Tutaj o spojrzeniu na region Polski w odniesieniu do bielenia pni:
https://www.youtube.com/watch?v=XhNZ4E8nijo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”