Doświetlanie roślin / rozsad cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
atta91
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 sty 2019, o 06:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED

Post »

Witam.
Zamierzam doświetlać zioła. Na pewno żadnemu to nie zaszkodzi, a raczej pomoże. Czy posiadacie jakieś teorie ile lm powinno być na m2? W moim przypadku skrzyneczka będzie miała nie więcej jak 0,15m2, czyli <7500lm. W growboxach stosuje się przelicznik 50 000lm/m2. Nie jest potrzebna przecież taka ilość jak zioła te będą wystawione na naturalne światło (wschodnie okno lub południowe - jeszcze zobacze :). Kuchnie mam na wschodniej stronie).

Przy okazji jeszcze poruszę temat koloru światła. Zamierzam posadzić majeranek, oregano (lebiodka pospolita), mięta okrągłolistna, bazylia, tymianek właściwy, rozmaryn lekarski, cząber ogrodowy, kolendra siewna i... lawenda lub lubczyk ogrodowy. Lawenda musi chyba kwitnąć bo do dżemu to kwiaty się wykorzystuje? W każdym bądź razie zamierzam doświetlać paskiem LED lub "żarówkami" <-- (błędne słownictwo) LED, lecz użyłem takiego słowa by było wiadomo o co chodzi :). O barwie >6500K. Tutaj właśnie rodzi się zagwozdka bo jeśli chce by, któreś kwitły lepiej to muszę użyć światła powyżej ~650nm co jest mi nie na ręke (kombinowanie z LEDami przy barwie 2600K lub typowa własna konstrukcja lampy z radiatorem i użyciu czerwonych ledów). Choć może nie potrzebnie o tym myślę bo przecież światło naturalne zrobi swoje? (jednak jak wspomniałem wcześniej, zawsze to lepiej jak tej "jasności" będzie więcej).
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Re: Oswietlenie LED

Post »

mtylka pisze:Chcialabym w tym roku wysiac nasiona i uprawiac je pod lampami LEDowymi.
Czy macie jakies sprawdzone lampy LEDowe, ktore mozecie polecic do malej uprawy.
Ja do rozsady używam trzech zwykłych lamp LED po kilkanaście watów (zaczynałem od 3 x 9 W), oświetleniowych. Nasiona kiełkują, nie wybiegają, są krępe i zdrowe. Oprawki lamp przedłużam papierem aby mnie lampy nie oślepiały.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Akurat musiałeś trafić na odpowiednią żarówkę, bo mi nie sprawdziło się, na próbę doświetlałem naświetlaczami led o mocy 30 W, rośliny w ogóle na nie nie reagowały. Stosuję lampy hps o mocy 600 W i jest dobrze. Kupiłem obecnie panel led grow 200 W, ale myślę, że jeszcze nie to, bo i cena za niska (230 zł), żeby była z górnej półki spełniając zapotrzebowanie roślin w odpowiednie widmo.
atta91
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 sty 2019, o 06:04

Post »

W przypadku ledów podawanie mocy jest zbyteczne. Ważny jest strumień świetlny. W przypadku pasków (z tego co wczoraj patrzyłem) najlepsze posiadają ponad 7500lm/5m, czyli 1500lm/m. Są jeszcze "porządne" ledy, gdzie pojedyńcza sztuka osiąga ~350lm pobierając mały prąd, oczywiście są również mocniejsze, lecz stosowane są raczej w innowacyjnych projektach, bo pobierają adekwatnie większy prąd. I tutaj jest kolejna rzecz, która się nasuwa bo nawet jeśli "żarówka" LED będzie miała 30W to jej temperatura wpływa na oddawany strumień (oczywiście negatywnie).

Jeśli to box to nie lepiej jest zrobić lampy samemu? Służę radą. Wykonany własny panel z pewnością będzie lepszy pod każdym względem, również cenowo.
Analizując temat głębiej to wystarczy się dobrze zastanowić jak funkcjonuje świat i zadać sobie pytanie, skoro jeden panel LED ma 200W i kosztuje 230zł, a drugi posiada również 200W, ale jego cena sięga 1000zł to czym to idzie? ;:108
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ekopom pisze:Akurat musiałeś trafić na odpowiednią żarówkę, bo mi nie sprawdziło się, na próbę doświetlałem naświetlaczami led o mocy 30 W, rośliny w ogóle na nie nie reagowały.
Może zainstalowałeś zbyt dużą moc? Przekroczenie dziennego zapotrzebowania na światło dla danej rośliny skutkuje wsztrzymaniem wzrostu (fotoinhibicja).
Próbowałeś SON-T-AGRO Philips? Poodobno obecnie najlepsze lampy tego typu. Można uzyskać nawet 1000 moli/m2xs.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Właśnie takich kilka mam o mocy 600 W, która jedna wystarcza skutecznie do doświetlania prawie 16 m2 powierzchni.
Majeczka231210
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sty 2019, o 12:13

Oświetlenie

Post »

Witam,
Czy ktoś może stosuje doświetlanie młodych roślinek / pomidorki, papryka, ogórki itp./?
Czy takie światło jak na zdjęciu jest dobre ?
Obrazek
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11

Re: Doświetlanie roślin / rozsad świetlówkami

Post »

Zibi ! regał wykonany, pracuje . Wygląda na to , ze siewki sa zadowolone . Dziękuję za instruktaż wykonania i projekt ;:196 Nie taki diabeł straszny...... jak się kobita zaweźmie też da radę :) ;:215

Obrazek
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Opowieści z mchu i paproci
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

A dlaczego nie ??? Chcieć znaczy móc :uszy :uszy :uszy
Jutro wstawię zdjęcia przedszkola :)
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Dość kłopotliwe dla mnie w wykonaniu było tylko zrobienie ,,półek zalewowych" Dlatego poszperalam po al...o i znalazłam tacki 40x60 i takież multiplaty. mają mniej komórek niż Twoje , ale dla mnie tak jest ok ;:172 petunie i tak muszę pikować
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

Zibi ! mam jeszcze pytanie. Jak duże muszą być siewki pelargonii żeby bezpiecznie można było je przepikować. Czy to jest dobra faza czy poczekać jeszcze na pierwszy liść ?

Obrazek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Mają sporo miejsca, poczekał bym nawet na dwa - trzy listki właściwe :roll: Świetne sadzonki :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p

Post »

ok, Dzięki tak zrobię :) ;:172 są ładne , bo Dzięki Tobie zdecydowałam się na doświetlanie :) ;:168
Awatar użytkownika
marcin_pl
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 01:13

Post »

Witam
Fajne macie olampowanie . Ja również rozsadę robię tylko pod lampami , kilka lat temu używałem t8 , i własnoręcznie zrobione lampy z żarówek cfl . Obecnie są to Ledy i T5 . Regał sobie zrobiłem w piwnicy , doświetlam 14 godz na dobę , a pierwszy tydzień po wykiełkowaniu rozsady nawet 18 godz .Efekty są bardzo dobre i jeśli teraz miałbym wrócić do robienia rozsady na parapetach ,to już wolałbym kupić gotową na rynku.
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co myślicie o tego typu ledach? Myślałem nad ich zakupem do około 20-30 sztuk pomidorów i arbuzów i zastanawiam się czy to dobry wybór.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”