U mnie ziemia ma ogromną ilość wapnia a on blokuje pobieranie innych pierwiastków.
W zaleceniach mam ciągle oprysk dolistny aby uzupełniać niedobory. Jakoś jednak leniem jestem.
Dlatego staram się uprawiać obecnie sprawdzone u mnie odmiany. Część odmian w tym roku odpuszczam na jeden sezon.
Plan 2019 przedstawia się tak
Namiot:
Honey Moon F1, to numer jeden wszystkich odmian.
Cemilia F1, stabilna i bardzo plenna.
Aphen F1 wprawdzie miał u mnie kłopot z dojrzewaniem ale jego możliwości są spore. Do powtórki.
Abellus F1, nowość w tym zestawie.
Pod daszek:
Gourmandia F1 wędruje z pod foli pod...........daszek foliowy

Taki eksperyment.
Mortgage Lifter
Sisters
Ponderosa
Rachów NN - dostałem kilka lat temu pomidorki śliwkowe od pewnego rolnika. Zbierał nasiona i siał je od lat.
Gusinoje Jajco
Perła Małopolski
Aurija
Oslije Uszi
Czuchłoma
Croatian Dalmatiner
Brandywine Apricot dla mnie nowość
Big Orange, nowość kiedyś otrzymana od Cantati. Ktoś siał ?
Wymienione F1 oczywiście wiązanie będą miały wyśmienite. Reszta pod daszkiem (oprócz Gourmandi F1) pewnie jak co roku, jak się uda.
Dla zabawy w sumie.
U mnie Gourmandia F1 i Aphen F1 miały nie tyle głąba co żółtą skórkę wokół szypułki. Pod nią były dojrzałe ale długo czekałem. Na jednym gronie różnie bywało. Część owoców normalna, na inne trzeba było czekać aż zieleń przy szypułce zżółknie.
Gourmandia F1 szybko dojrzewała i absolutnie nie wolno likwidować tzw. siedzące owoce. Grono zostawiamy po oberwaniu dojrzałych owoców a z tych siedzących wyrosną z czasem normalne owoce. Sprawdzone na 100 procent.