Ma zamiar zakwitnąć Sansevieria francisii, ale w takich ciemnościach to do maja jej zejdzie

15.12.2018

9.01.2019

. Kwiatostany badylaste, kwiatuszki rozwijające się stopniowo, kiedy kolejne się rozwijają, wcześniejsze przekwitają. Dzisiaj rano obcięłam wszystkie, bo już przekwitły i tylko śmieciły. Właściwie to wcale te kwiaty mnie nie cieszyły, roślina kwitła rok temu, zaspokoiła moją ciekawość i to by wystarczyło. Teraz te wszystkie rozetki niestety przestaną rosnąć i będą się starzeć, a starość nie radość, wiadomo
 . Kwiatostany badylaste, kwiatuszki rozwijające się stopniowo, kiedy kolejne się rozwijają, wcześniejsze przekwitają. Dzisiaj rano obcięłam wszystkie, bo już przekwitły i tylko śmieciły. Właściwie to wcale te kwiaty mnie nie cieszyły, roślina kwitła rok temu, zaspokoiła moją ciekawość i to by wystarczyło. Teraz te wszystkie rozetki niestety przestaną rosnąć i będą się starzeć, a starość nie radość, wiadomo  .
 .
A to ciekawe, nie zauważyłem tego u mojej 'aethiopica'.barbra13 pisze:... Teraz te wszystkie rozetki niestety przestaną rosnąć i będą się starzeć, a starość nie radość, wiadomo...

.
 .  Kwiaty bardziej beżowe, niż białe, zapach  delikatny, przyjemny.
 Kwiaty bardziej beżowe, niż białe, zapach  delikatny, przyjemny.

jak wieża. Mam nadzieję, że kiedyś będę miała okazję sprawdzić jak pachną kwiaty sansevieri. Zapach różni się mocno między odmianami czy raczej jest podobny?
 jak wieża. Mam nadzieję, że kiedyś będę miała okazję sprawdzić jak pachną kwiaty sansevieri. Zapach różni się mocno między odmianami czy raczej jest podobny?
 . Ma swoje dwie podpórki w postaci korzeni i innych nie potrzebuje. Przez cały rok stoi na południowym parapecie i jest bardzo zwarta.
 . Ma swoje dwie podpórki w postaci korzeni i innych nie potrzebuje. Przez cały rok stoi na południowym parapecie i jest bardzo zwarta.

. Czy to gnicie? Podlewana ok co 2 tyg. Uciąć przy nasadzie czy zostawić na razie? Odgarnęłam trochę podłoża żeby lepiej zrobić zdjęcie.
 . Czy to gnicie? Podlewana ok co 2 tyg. Uciąć przy nasadzie czy zostawić na razie? Odgarnęłam trochę podłoża żeby lepiej zrobić zdjęcie.