1. Rodzaj jakiejś palmy, babcia od koleżanki dostała dwie roślinki, jedną dała mi, też nie wie jaka to konkretnie palma jest.

2. Mandarynka z pestki, jeszcze bardzo mała roślinka.

3. Kroton. Roślina bardzo kapryśna, a ja "inteligent" kupiłem roślinę w OBI w... Lutym

4. Łosie rogi, czyli odmiana paproci. Bardzo chciałem mieć tą roślinę i mam :P

5. Bluszcz. Bluszcz dostałem od babci po zakorzenieniu roślinki w doniczce. Rośnie sobie powolutku, bardzo pilnuję podlewania go ponieważ poprzedni mój bluszcz uschnął

6. Paprotka, kolejny podarek od babci

7. Kaktus Bożonardzeniowy. Ostatnimi czasy nie kwitnął. Zakwitł mi tylko raz odkąd go mam, potem nawet przestał rosnąć w ogóle. Aktualne jednak jak widać puszcza sporo nowych liści

8. Ananas. Ananasik wyhodowany od podstaw z rozety z ananasa

9. Skrzydłokwiat, odmiana miniaturowa. Zakupiłem go w OBI z barwionymi na niebiesko kwiatami.

10. Szczawik purpurowy. Chyba mój najbardziej ulubiony kwiatek. Nigdy nie zasuszałem go na zimę jak to podobno powinno się robić, by potem na wiosnę ponownie zacząć podlewanie go a i tak co roku pięknie cieszy oko no i oczywiście często kwitnie

11. Haworsja

12. Sansewieria gwinejska

13. Hoja. Zapragnąłem mieć jakieś pnącze i oprócz bluszczu mam również i Hoję. Jeszcze nie kwitła, ale wszystko przed nią

14. Strelicja Królewska czyli rajski ptak ( przybliżone zdjęcia liści to również ona ). Rośnie w kratkę. Czasem wypuści nowy liść, rośnie powolutku. Martwi mnie jednak kilka rzeczy m.in. widoczne na zdjęciu w przybliżeniu końcówki liści. One bowiem podsychają, albo liść od końca zaczyna na pół się dzielić. Wcześniej strelicja rosła w mniejszej doniczce ( nie dawno ją do większej przesadziłem ) no i był problem. Roślina od ciężaru i zbyt małej ( niskiej ) doniczki się uginała. Próba przywiązania jej do patyka wbitego w ziemię za pomocą żyłki spowodowała uszkodzenie łodyg. Tzn. roślina żyje, liście nie umierają, ale łodygi z liśćmi opadają, zwisają, ponieważ żyłka mocno wbiła się w łodygi. Może przetrwa, może mnie pozytywnie zaskoczy, zobaczymy

15. Sansewieria gwinejska, jak widać spory okazik

16. Reo meksykańskie. Ładne całkiem się prezentuje

17. Haworsja po raz kolejny

18. Sansewieria karłowa. Posiadam łącznie 3 odmiany karłowe

19. Grubosz, drzewko szczęścia

20. Grubosz, drzewko szczęścia, największy okaz

21. Grubosz, drzewko szczęścia.