Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Identyfikacja szkodników na liściach i w podłożu

Post »

Przędziorki - zrób przynajmniej dwa opryski preparatem Envidor albo Vertimec. Każdy dokładnie w odstępie tygodnia czasu.

Poczytaj też wątek o uprawie tych roślin:
viewtopic.php?f=19&t=3536
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może nie jest to szkodnik, ale niepokojący objaw - padanie siewek.
Pytałam już kiedyś i zdania są tak podzielone że w sumie dalej nie wiem nic w temacie. Zwalałam na ziemiórki ale ich już się pozbyłam A to jakoś dalej.
Padają mi gł?wnie rośliny młode, takie kt?re dopiero wyrosły lub są na etapie pierwszych listk?w. I to tak nagle - rośnie rośnie i w jeden dzień pada, zasycha pomimo że korzonki są dobre.
Stosowałam już środku na zgorzel po sugestii, że może to być to. Była sugestia przędziorka, pryskałam rośliny pomimo, że nie widzialam jego objaw?w. Zwalczałam już ziemi?rki,a ziemię przed użyciem mrożę lub wyprażam. Nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić - wymienić całą ziemię w doniczkach? ( nie uśmiecha mi się, bo niedawno wymieniałam).
Co byście zasugerował?
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Re: Szkodniki w ziemi, w doniczkach

Post »

Pod kilkoma doniczkami z kwiatami znajduję małe, czarne drobinki wielkości ziaren maku. Wygląda to jak pozostałość pozostałość żerowania jakiegoś szkodnika. Co to może być?
Pozdrawiam
Adam
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Produkty przemiany materii dżdżownic? :)

B.
ABan
500p
500p

Post »

To może być produkt przemiany, ale raczej nie dżdżownic.
Pozdrawiam
Adam
emiemi8
50p
50p
Od: 3 sie 2018, o 11:48

Post »

Witam
Od kilku dni mam problem z doniczką w której stoi mango. Po licznych przykrych doświadczeniach mam nawyk nieprzelewania kwiatków. I tak było w tym przypadku. W ciągu całego cyklu od posadzenia do kiełka podlewałam mango dwa razy (nie licząc moczenia w wodzie). Kiełek wyrósł szybko ale, że miał sucho podlałam go deszczówką (to był ten drugi raz). Dosłownie następnego dnia po krawędziach doniczki (jest z butelki przeźroczystej wszystko ładnie widać) podróżowało mi pełno małych robaczków. Chodzą również po roślinie. W ziemi ich nie widzę ale to może z racji ich mikroskopijnego wyglądu. Teraz trochę o samych robakach: są małe (mniej niż 1mm) i lekko białawe; wokół rośliny nic nie fruwa ani nie skacze. Roślina choć nie ma dziur w dnie ma usypaną warstwę z keramzytu ale patrząc przez butelkę ani razu nie było tam zalegającej wody. Co robić? Czy robaki mogą zaszkodzić roślinie?
ABan Witaj, miałam a właściwie mam podobny problem. Dotyczy to pewnych robaków (już nie pamiętam nazwy) które naturalnie są w glebie np. na ogródku. Nie powodują większych strat a przeciwnie użyźniają glebę jednak w nadmiarze mogą podgryzać korzenie. Mam nadzieję, że dobrze określiłam rodzaj szkodnika. Czy podlewasz dużo (gleba jest stale wilgotna)? Ja kiedy zaczęłam podlewać dopiero po przeschnięciu wierzchniej warstwy problem mam z głowy, gdyż robaki są - to fakt ale od dłuższego czasu nie widziałam żadnego na powierzchni a jedynie ich "pozostałości" na podstawce w postaci takiego jakby mini granulatu - coś podobnego jak opisujesz Ty.
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p
Od: 9 wrz 2017, o 08:33

Post »

Dzisiaj przed południem zauważyłam małe muszki ( 2 ) na ziemi w doniczce . Pod wieczór było ich już kilka, są tylko w okolicy jednej doniczki . Co mam zrobić ? proszę o poradę .
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Jeśli czarne to ziemiórki. TU masz temat.
Jak jest ich tylko kilka to póki co ubij, jak masz więcej roślin to od razu przenieś zainfekowaną do odizolowanego pomieszczenia i patrz, czy aby na pewno nie ma ich więcej - jak to nowa roślina albo przesadzana niedawno, to mogą siedzieć w ziemi, niestety u mnie np. bardzo ciężko jest kupić ziemię bez ziemiórek albo ich jaj w komplecie, siedzą jak się dokładnie przyjrzeć wszędzie w okolicy stert worków. Wczoraj widziałam też w kupnej kolendrze. Z wierzchu ok, zero muszek siedzących w ziemi ani na roślinie, a po wybiciu z doniczki bryła korzeniowa niemal się ruszała od charakterystycznych larw. Dobrze, że kupiłam ją tylko jako świeże zioła do jednorazowego ścięcia, po czym momentalnie poszła do śmieci.
Jeśli siedzą w ziemi, to zostaje tylko wymiana albo walka (która jest diabelnie trudna, uprzedzę, bo właśnie się zmagam z ich zmasowaną plagą).
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

emiemi8 pisze:Witam
Od kilku dni mam problem z doniczką w której stoi mango. Po licznych przykrych doświadczeniach mam nawyk nieprzelewania kwiatków. I tak było w tym przypadku. W ciągu całego cyklu od posadzenia do kiełka podlewałam mango dwa razy (nie licząc moczenia w wodzie). Kiełek wyrósł szybko ale, że miał sucho podlałam go deszczówką (to był ten drugi raz). Dosłownie następnego dnia po krawędziach doniczki (jest z butelki przeźroczystej wszystko ładnie widać) podróżowało mi pełno małych robaczków. Chodzą również po roślinie. W ziemi ich nie widzę ale to może z racji ich mikroskopijnego wyglądu. Teraz trochę o samych robakach: są małe (mniej niż 1mm) i lekko białawe; wokół rośliny nic nie fruwa ani nie skacze. Roślina choć nie ma dziur w dnie ma usypaną warstwę z keramzytu ale patrząc przez butelkę ani razu nie było tam zalegającej wody. Co robić? Czy robaki mogą zaszkodzić roślinie?
ABan Witaj, miałam a właściwie mam podobny problem. Dotyczy to pewnych robaków (już nie pamiętam nazwy) które naturalnie są w glebie np. na ogródku. Nie powodują większych strat a przeciwnie użyźniają glebę jednak w nadmiarze mogą podgryzać korzenie. Mam nadzieję, że dobrze określiłam rodzaj szkodnika. Czy podlewasz dużo (gleba jest stale wilgotna)? Ja kiedy zaczęłam podlewać dopiero po przeschnięciu wierzchniej warstwy problem mam z głowy, gdyż robaki są - to fakt ale od dłuższego czasu nie widziałam żadnego na powierzchni a jedynie ich "pozostałości" na podstawce w postaci takiego jakby mini granulatu - coś podobnego jak opisujesz Ty.
Jak dla mnie to wy nie opisujecie żadnych robak?w tylko zwykłe dżownice. Też je mam w doniczce i legalnie tam żyją, a ja im co jakiś czas podrzuca jedzonko.
Mam słabe zdjęcie ale ten granulat o którym piszecie mniej więcej wygląda tak :

Obrazek ten czarny, jasne to piasek. To co wyleci traktuję jak nawóz, a do donicy dosypuję nowej ziemii, bo po pewnym czasie ubywa. Bywa, że dżownice wyskakują dołem doniczki,ale przeważnie nie chcą uschnąć , więc grzecznie siedzą głęboko.

Obrazek

Za to białe robaczki pobrane z deszczówką to mogą być larwy komara. Albo nicienie czy inne z tej rodziny co wcale nie jest optymistyczne i to bardziej dla ludzi niż dla roślin.
Nie dałby się zrobić jakiegoś dobrego zdjęcia temu?
Awatar użytkownika
anna1946
200p
200p
Od: 9 wrz 2017, o 08:33

Post »

Dziękuję Wiktoria - dzisiaj przesadzę, to nowy zakupiony kwiat . Mam ziemię,ale najpierw wstawię ją do piekarnika i " wygrzeję " porządnie . To tak na wszelki wypadek, gdyby coś w niej było .Te muszki podobne są do owocówek jednak trochę ciemniejsze . Nie ma ich dużo dzisiaj zauważyłam kilka i wyłapałam je . Mam takie patyczki - listewki nasączone środkiem owadobójczym spróbuję je zaatakować takim czymś . Doniczkę przeniosłam na kuchenne okno . Tam nie ma innych doniczek z kwiatami .
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Jeśli czarne i podobne do owocówek, to na 100% ziemiórki. Obserwuj pozostałe rośliny, to diabelstwo nie jest szczególnie przywiązane do "doniczki macierzystej". Pałeczki raczej nic nie dadzą, powiem Ci szczerze, ale chyba nie zaszkodzi spróbować.
emiemi8 pisze:Witam
Czy te robaczki nie wyglądają przypadkiem tak?

http://images64.fotosik.pl/321/daa5982076aa6f29med.jpg

U góry oczywiście skoczogonki. Nie zawsze da się zaobserwować, jak skaczą, bo póki się ich niczym nie zaniepokoi (na przykład zalaniem im ziemi w doniczce na brzeg - wtedy ujawniają, że potrafią nie tylko skakać, ale i chodzić po wodzie :;230 ), to sobie spokojnie tuptają. Mam ich sporo, w sumie sama je sobie zaprosiłam z kupną korą, którą zmieszałam z podłożem. Są w zasadzie całkiem pożyteczne, rozkładają składniki organiczne w formę przyswajalną dla roślin. Ja się z nimi polubiłam i nic do nich nie mam.
Korzenie podgryzają chyba tylko wtedy, kiedy już po prostu nie mają się czym żywić - ale jeśli one nie mają, to roślina też raczej nie ma i to i tak dobry sygnał, żeby przesadzić.
A terraryści nawet tak o nich piszą:
Niewielkich rozmiarów owady (2-3mm), które świetnie sprawdzają się w roli ekipy sprzątającej w wiwariach i terrariach. Odżywiają się materią organiczną: pleśnią, odchodami, resztkami pokarmu. Dzięki nim podłoże w zbiorniku hodowlanym pozostaje wolne od grzybów i roztoczy.
emiemi8
50p
50p

Post »

Obrazek

Tutaj dodaję zdjęcie. Robaków na kwiatku nie sposób uchwycić.
ABan
500p
500p

Post »

U mnie ten granulat o gabarytach ziarenek maku leży niezbyt gęsto w sporej odległości od doniczki i podstawki, pod kładącymi się na parapecie liśćmi. Wg mnie to coś co żeruje na łodydze i liściach, choć nic nie zauważyłem.
Pozdrawiam
Adam
emiemi8
50p
50p

Post »

Czy umie ktoś rozpoznać robaki ze zdjęcia powyżej, które niedawno wstawiłam?? Pomimo że gniotę je codziennie nie ubywa ich. Nie wiem czy to szkodniki i czy mam się martwić o roślinę.
kejters
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lut 2019, o 11:37

Post »

Dzień dobry!
Chciałabym prosić o radę - od pewnego czasu zmagam się z problemem szkodników(?) w podłożu paprotki oraz teraz już drugiej roślinki. Są to małe brązowe robaczki (wyglądem przypominają troszkę pchełki) - są tak małe i niewidoczne, że nie sposób zrobić zdjęcie ;/. Poczytałam trochę w Internecie i pierwszą radą było przesuszenie kwiatka - tak zrobiłam i robaczki znikły ale po ponownym podlaniu pojawiły się znów. Może coś zrobiłam źle? Później zakupiłam środek do rozpuszczenia z wodą i podlania (zakupiony w Leroy) ale niestety nie pomogło. Czy ktoś zmagał się z podobnym problemem? Powinnam znów przesuszyć paprotkę i może ją przesadzić? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”