Henryk - moje kaktusy i sukulenty 8
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 8
Bardzo podoba mi się Echinopsis hybr. Ganymedes, ma bardzo ciekawy kolor, czasem wygląda jak półprzezroczysty.
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Henryku bardzo wiele osób pokazuje teraz archiwalne widoki, nie wszyscy mają rośliny kwitnące o tej porze, a czasem zdjęcia zrobić trudno
To nieważne, liczy się że piękne 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Kontakt:
'Feuerzauber' zachwycający!hen_s pisze:Feuerzauber
Mam wrażenie że niektóre sadzonki mocniejsze niż inne powinny już w przyszłym (2019) roku zakwitnąć. Trzymam kciuki aby tak było.
Na początek życzę Ci i wszystkim czytającym wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Oglądając od lat Twoje przepięknie kwitnące epiphyllum mam pytanie: posiadam moje od kilku lat. Rosną w ziemi kompostowej. Przez te kilka lat zakwitł z kilkunastu tylko jeden i to tylko raz w 2017 roku. Nie kwitł już w 2018 choć miał takie same warunki. Już sama nie wiem co mam z nimi robić...

Rośliny są duże, a nie kwitną.
U niektórych widzę, że kwitną już pojedyncze ledwo co ukorzenione pędy.
Nie wiem co robię źle... Proszę o jakieś rady, za które z góry dziękuję!
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Trudno na odległość zdiagnozować problem Twoich roślin. Przyczyn może być kilka...
Piszesz o ziemi kompostowej. Źle. Powinna to być ziemia przepuszczalna, stosunkowo uboga mieszanka w połowie składająca się z ziemi a w połowie z frakcji lekkiej jak np. gruby piasek, perlit, kora, cegła, żwir i co tam kto ma.
Taki substrat szybko przesycha więc ułatwia podlewanie i nawożenie (w sezonie) roślin.
Druga sprawa to zimowanie. Powinno być stosunkowo chłodne, najlepiej 10-15 stopni. Wtedy roślin praktycznie nie podlewamy, zwilżamy jedynie substrat okresowo nie dopuszczając do jego całkowitego wyschnięcia.
Trzecia to postępowanie z roślinami w sezonie. Powinny wtedy stać/wisieć w miejscu widnym i przewiewnym chociaż nie w bezpośrednim słońcu. Ot, np. w ogrodzie w gałęziach drzewa czy też w altanie. Wtedy je podlewamy i zasilamy dość mocno bo to są duże rośliny które potrzebują dużo pokarmu.
Wtedy powinny zakwitnąć na pewno - tym bardziej że są to jak piszesz duże już rośliny.
Piszesz o ziemi kompostowej. Źle. Powinna to być ziemia przepuszczalna, stosunkowo uboga mieszanka w połowie składająca się z ziemi a w połowie z frakcji lekkiej jak np. gruby piasek, perlit, kora, cegła, żwir i co tam kto ma.

Taki substrat szybko przesycha więc ułatwia podlewanie i nawożenie (w sezonie) roślin.
Druga sprawa to zimowanie. Powinno być stosunkowo chłodne, najlepiej 10-15 stopni. Wtedy roślin praktycznie nie podlewamy, zwilżamy jedynie substrat okresowo nie dopuszczając do jego całkowitego wyschnięcia.
Trzecia to postępowanie z roślinami w sezonie. Powinny wtedy stać/wisieć w miejscu widnym i przewiewnym chociaż nie w bezpośrednim słońcu. Ot, np. w ogrodzie w gałęziach drzewa czy też w altanie. Wtedy je podlewamy i zasilamy dość mocno bo to są duże rośliny które potrzebują dużo pokarmu.
Wtedy powinny zakwitnąć na pewno - tym bardziej że są to jak piszesz duże już rośliny.

- hen_s
Kolejne wspomnienie o letnich gymnokalicjach. Tym razem dla urozmaicenia widoków różne kolory kwiatów...
Gymnocalycium occultum STO 789

Gymnocalycium neuhuberi GN 89-77/363

Gymnocalycium neuhuberi LB 289

Gymnocalycium moserianum P 90

Gymnocalycium carminanthum sensu Till II

Gymnocalycium damsii ssp. evae var. centrispinum VoS 03-045

Gymnocalycium uebelmanianum

Gymnocalycium kroenleinii WR 805

Gymnocalycium occultum STO 789

Gymnocalycium neuhuberi GN 89-77/363

Gymnocalycium neuhuberi LB 289

Gymnocalycium moserianum P 90

Gymnocalycium carminanthum sensu Till II

Gymnocalycium damsii ssp. evae var. centrispinum VoS 03-045

Gymnocalycium uebelmanianum

Gymnocalycium kroenleinii WR 805

Piękne letnie wspomnienia
. Chociaż bardzo lubię różowe kwiaty, to tym razem najbardziej spodobało mi się Gymnocalycium uebelmanianum. Zresztą wszystkie pięknie kwitną
.

- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Każdy inny, a każdy piękny 
Imponujący bukiet na Gymnocalycium neuhuberi GN 89-77/363 i sam kwiat ciekawie zbudowany, moc pylników

Imponujący bukiet na Gymnocalycium neuhuberi GN 89-77/363 i sam kwiat ciekawie zbudowany, moc pylników

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27

Dodatkowe wyróżnienie, dla Opiekuna i Fotografa za sposób wyeksponowania walorów kwiatów i jakość fotek

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Ładne sztuki 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Bardzo ładne Heniu!,Gymolki najbardziej lubię
, chyba wiesz o tym
. Pozdrawiam.

- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Letnie gymnokalicja są zachwycające, całościowo
a jeśli chodzi o kolor kwiatów, to szczególnie urzekły mnie ciepłe kolory Gymnocalycium neuhuberi LB 289, Gymnocalycium carminanthum sensu Till II i Gymnocalycium uebelmanianum
Chciałabym takie piękności mieć u siebie 

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Bardzo piękne bukiety G. neuhuberi, moje mają kwiaty mniej okazałe. Nieco inne kwiaty ma też mój G. uebelmanianum (choć chyba z tej samej stajni ;) ), ale to mój ulubieniec. Oczywiście serce mi zabiło na widok G. damsii, bo te darzę szczególną miłością, ale całkiem zauroczył mnie G. carminanthum - uroczy, a poza tym nie mam go, a widzę, że ten błąd trzeba naprawić.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Przepiękny pokaz
Cudowne gymnole z doskonałymi kwiatami
Przeglądam które wyszczególnić ale one są tak piękne, że każdy jeden na to zasługuje
Gymnocalycium kroenleinii WR 805 ma piękne kwiaty i super uchwycone. Gymnocalycium uebelmanianum tak samo. Gymnocalycium damsii ssp. evae var. centrispinum VoS 03-045 bardzo mi się podobają gymnole z tej grupy. Każdego mógłbym tak wypisywać bo każdy jeden jest super

Cudowne gymnole z doskonałymi kwiatami

Przeglądam które wyszczególnić ale one są tak piękne, że każdy jeden na to zasługuje

Gymnocalycium kroenleinii WR 805 ma piękne kwiaty i super uchwycone. Gymnocalycium uebelmanianum tak samo. Gymnocalycium damsii ssp. evae var. centrispinum VoS 03-045 bardzo mi się podobają gymnole z tej grupy. Każdego mógłbym tak wypisywać bo każdy jeden jest super

- hen_s
Bardzo lubię gymnokalicja - ale chociaż ładne to nie są one moimi absolutnymi faworytami...
Zauważam natomiast, że właśnie one budzą emocje i są komentowane częściej i bardziej niż inne tu pokazywane... Ciekawe zjawisko.

Zauważam natomiast, że właśnie one budzą emocje i są komentowane częściej i bardziej niż inne tu pokazywane... Ciekawe zjawisko.

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Wszystkie są wspaniałe, ale Gymnocalycium carminanthum sensu Till II wygrywa jak dla mnie ślicznym kolorem 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia