witam, jestem tu nowy i potrzebuję porady na temat mojej Katalpy. Moja dwu letnia sadzonka katalpy strasznie zmarzła tej wiosny w momencie gdzie były już widoczne pąki. Już miałem ją przeznaczyć na straty kiedy to w połowie Maja przy samym korzeniu pojawiły się nowe pąki. zostawiłem i wyjechałem na 3 miesiące ( ogrodem zajmowała się żona ). Dołączam zdjęcia z pytaniem co mam z tym "tworem" teraz zrobić, chciałem drzewko a mam dwu metrowy krzew . pozdrawiam
Witam
Posiadam katalpę od kilku lat i w tym roku nie chce normalnie rosnąć. Nie wiem czy jest chora czy coś innego,
w załączniku przesyłam zdjęcia. Proszę o informację czy da się ją jakoś uratować.
Coś z systemem korzeniowym, obumiera.Może jakieś prace były w pobliżu wykonywane, albo została zasypana kamieniem, katalpy, szczególnie na wilgotnej glebie tego nie lubią.
Myślę, że trzeba odsunąć ten kamień i obejrzeć podstawę pnia i korzeni, może wdał sie tam jakiś grzyb/ zgnilizna.Korzenie katalpy są wrażliwe na złe warunki, słaby przewiew, stagnującą wodę i lepiej nie zasypywać ich kamieniem.Rzadko to co ładnie wygląda służy roślinie.Poczytaj tu http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=425
Może to być uszkodzenie od środków chwastobójczych, czasami wystarczy opryskać tylko odrost korzeniowy, i by ta chemia dostała się do wnętrza rośliny i mocno namieszała. Miałem tak z moją gruszą, jesienią opryskiwałem trawę wokół niej, a wiosną wypuściła takie własnie pędy. Teraz już niewiele można zrobić, na wiosnę jej stan powinien się poprawić. Teraz jeżeli będzie sucho to umiarkowanie podlewaj, a wiosną opryskuj ją umiarkowanie nawozem dolistnym, jej stan się poprawi.
Witam
W ubiegłym roku późną jesienią zasiałem kilka nasionek Surmii.
Wszystko było ładnie na początku - roślinki ładnie powschodziły i ładnie rosły ale od jakiegoś zauważyłem że łodyżka we wszystkich robi się brązowa i drzewka przestaję rosnąć.
Czy to jest normalne ? Czy to tak jest w okresie zimowym ?